Kurtuluş Yavuz

“Geleceği Şekillendiren Teknoloji Liderleri” arasında

Tekfen Holding Bilgi Teknolojileri Grup Şirketler Direktörü (CIO) Kurtuluş Yavuz, Fortune Türkiye’nin “Geleceği Şekillendiren Teknoloji Liderleri Listesi”nde yer aldı. 29 Kasım’da düzenlenen “Next 2021: Technology Leaders Ödül Töreni ve Zirvesi”ne katılarak ödülünü alan Yavuz, “Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi ve Liderlik” başlıklı panele de konuşmacı olarak katıldı.

Dijitalleşme, üretim yöntemlerinden dağıtım kanallarına kadar şirketlerin iş yapış süreçlerinde hemen her şeyi değiştirdi. Şirketler dijitalleşme sayesinde bilginin üretim ve işlenmesinden karar alma süreçlerine ve yeni pazarlara erişime kadar birçok alanda büyük kazanımlar sağladı. Bu avantajlar şirket performanslarının iyileştirilmesinde ve rekabet gücünün artırılmasında kritik rol oynadı.

Bu bakış açısıyla Fortune Türkiye dergisi, bu yıl ilk kez “Next 2021: Türkiye’nin Teknoloji Liderleri Listesi”ni yayımladı. Pandemi ve sonrası şirketlerin dijital dönüşüm konusunda yaptıklarına odaklanan listede, Fortune 500 Türkiye’deki öne çıkan 50 şirketin CTO, CDO ve CIO’ları bulunuyor. Bir referans noktası oluşturmayı hedefleyen çalışmada, şirketlerin teknoloji kullanımı açısından rakiplerine göre fark yaratan işlere imza atan ve yönettiği cirosal güç açısından dikkat çeken isimler yer aldı.

Tekfen Holding Bilgi Teknolojileri Grup Şirketler Direktörü (CIO) Kurtuluş Yavuz da Fortune Türkiye’nin “Geleceği Şekillendiren Teknoloji Liderleri Listesi”ne giren 50 isimden biri oldu.

Kurtuluş Yavuz “Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi ve Liderlik” panelinde

Ödül töreni 29 Kasım Pazartesi günü, Shangri-La Bosphorus İstanbul otelinde, Fortune Türkiye dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Şule Laleli’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Kurtuluş Yavuz, aynı gün düzenlenen “Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi ve Liderlik” başlıklı panele de konuşmacı olarak katıldı. GOSB Teknopark Blink Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Tolga Bildirici’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, Türkiye’nin teknoloji hamlesiyle yeni adımların neler olacağı konusu masaya yatırıldı.

Kurtuluş Yavuz, gelecek dönemde Tekfen Holding’in teknoloji alanında atacağı adımların ve iş planlarının sorulması üzerine, New York’ta kurulu Tekfen Ventures’ın bugüne kadar 12 startup’a yatırım yaptığını ve 50 milyon ABD doları tutarında bir fona sahip olduğu aktardı. Yavuz, “Yatırmlarımız artarak devam edecek. Temel felsefemiz, kendi sektörlerimiz ile ilgili teknoloji startup’larına yatırım yapmak. Erken dönemde Seri A ve B seviyesinde, yani 1-3 milyon ABD doları bandındayken yatırım yapıyoruz. İnovasyonu içeri taşıdığımız bu yatırımlarla hem Tekfen’e hem de Türkiye’ye fayda sağlamaya çalışıyoruz. Yatırım yaptığımız startup’lar yapay zekâ, giyilebilir teknolojiler, siber güvenlik, robot teknolojileri, hassas tarım gibi alanlarda faaliyet gösteriyor,” dedi.

Tekfen Holding olarak TÜBİTAK MAM ile iş birliği ve teknoloji geliştirme çerçeve anlaşması yaptıklarını ve Boğaziçi Üniversitesi ile uzun süreli ilişkileri bir adım daha ileri götürerek girişimci fikirlere destek vermek için Kandilli Kampusu’nda FNN (Feyyaz, Nihat, Necati) Tekfen Kuluçka Merkezi’ni açtıklarını hatırlatan Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şekilde ekosisteme destek vermeyi ve beslenme açısından ilişkiler geliştirmeyi planlıyoruz. 2018’de üç yıllık bir yol haritası ile çıktığımız dijital dönüşüm yolculuğunu hızlandırmak ve meyvelerini toplamak istiyoruz. Uzmanlığımız olan alanlarda yeni dijital servis veya ürünler oluşturmak, iş modeli inovasyonu, ekosistem oluşturmak ve iş birliktelikleri artırmak gibi hedeflerin peşindeyiz. İklim değişikliği ve çevre ile ilgili olarak gelişmeler doğrultusunda yeşil teknolojilerle (greentech) özel olarak ilgileniyoruz.”

“Dijital dönüşüm için her şirket kendi reçetesini oluşturmalı”

Kurtuluş Yavuz, Türkiye’nin teknolojide daha başarılı olması için şirketlerin neler yapması gerektiği konusunda da “Başarılı bir dijital dönüşüm için şirkette uygun bir iklim oluşturulması gerektiğini ve bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Aksi takdirde sürdürülebilir olmayan, sadece bir grup projeden ibaret bir durum ortaya çıkıyor ve dijital dönüşüm hedefine ulaşamıyor. Bu nedenle çoğu kez dijital dönüşüm değil, sadece dijitalleşme aşamasında kalınıyor. Hipokrat’ın da dediği gibi ‘Hastalık yoktur, hasta vardır!’ Dolayısıyla her şirket için konuyu terzi işi şeklinde ele almak gerekiyor. Çünkü herkes için geçerli tek bir reçete yok. Vizyon ve adanmışlık da şirketin başarısı için mutlaka gerekli. Şirketin bir davası olmalı; çalışanlarına, hissedarlarına, paydaşlarına anlatacağı bir hikâyesi olmalı. Şirket kültürünün çoksesliliğe, başarısızlığa izin vermesi; veriye dayalı karar verme mekanizmalarını oluşturması da başarının önemli anahtarlarından biri,” şeklinde konuştu.

Kurtuluş Yavuz, “oyunu daha iyi oynamak” yerine “dijital dönüşüm ile iş dünyasındaki oyunun değiştiğinin anlaşılması”nın şirketlerin tepe yönetimi açısından da bir dönüşümü zorunlu kıldığını söyledi. Aynı şekilde çalışanların teknolojiyi benimsemesinin ve dijital dönüşüm yolculuğunda ihtiyaç duyulacak yetkinlik ve becerilerin çalışanlara kazandırılmasının önemini vurgulayan Yavuz, dijital dönüşüm sürecinin doğru işlemesi için finansal olarak güvence altına alınması ve bu konuda ilk günden bir model oluşturulması gerektiğini belirtti. Yavuz, sektörler arası deneyim geçişlerinin, ekosistem ve iş birliklerinin artırılmasının ve startup’larla yakın ilişkilerin önemine de dikkat çekti.

Kurtuluş Yavuz’dan dijital dönüşüme hazırlanan şirketlere öneriler

  • Çevik olun ve fikrinizi hızlıca deneyerek karar verin.
  • Bildiklerinizi unutarak işinizi yeniden öğrenin, keşfedin. Bu sayede sektörün geleceğini ve bir sonraki dalgayı görebilmeye çalışın.
  • İnovasyon yapamasanız bile hızlı ve odaklı takipçi olun. Çünkü inovasyonu yapan 4 birim kazanç sağlarken, hızlı takipçi de 3 birim fayda sağlayabiliyor.
  • Müşterinizi sürekli ve etkin dinleyerek içgörü toplayın. Bu iç görülerden süreçleri iyileştirmek ve yeni ürün oluşturmak gibi amaçlar için yararlanın.
  • Dijital dönüşüm ile ilgili hedef ve metriklerinizi belirleyerek takip edin.