Galatasaray Ödülü Ali Nihat Gökyiğit’in!

Galatasaray Lisesi’nde okumuş olanları çatısı altında toplayan Galatasaraylılar Derneği tarafından verilen “Galatasaray Ödülü”nün 2021 yılındaki sahibi Tekfen Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit oldu. İlki 2012 yılında verilen ödülün bu yılki teması “Çevre” olarak belirlendi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi şartları nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleşen ödül töreni 20 Ekim 2021 günü YouTube’dan canlı olarak yayınlandı.

Kuruluşunun 113. yılını kutlayan Galatasaraylılar Derneği’nin alanlarında fark yaratan fikir önderlerine verdiği Galatasaray Ödülü sahibini buldu. Bu yıl “Çevre” başlığı altında verilen ödüle, 96 yıllık yaşamının son 30 yılını Türkiye’de çevre bilincinin yerleşmesine adamış, Türkiye’nin önde gelen sivil toplum liderlerinden Ali Nihat Gökyiğit layık görüldü. Ödül gerekçesinde Gökyiğit’in geçmişten bugüne Türkiye’de çevre bilincinin yerleşmesi ve çevre sorunlarıyla mücadele yolunda yürüttüğü çok yönlü, öncü ve yol gösterici çalışmaları vurgulandı.

Başkanlığını Galatasaraylılar Derneği eski Başkanlarından yazar ve yayıncı Reha Bilge’nin üstlendiği Galatasaray Ödülü Seçici Kurulu’nda Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber’in yanı sıra Sait Mısırlıoğlu, Prof. Dr. Vahdettin Engin, Doç. Dr. Reha Yolalan, Prof. Dr. Ali Ergur, Nurten Yalçın Erüs, Ömer Madra, Nükhet Barlas, Ilgaz Gürsoy ve Nurşen Numanoğlu yer aldı.

İlki 2012 yılında verilen Galatasaray Ödülü’nü bugüne kadar, ekonomi alanında Prof. Dr. Daron Acemoğlu; tıp alanında Prof. Dr. Ahmet Gül; edebiyat alanında Hıfzı Topuz; sahne sanatları alanında Ferhan Şensoy; hukuk alanında Ayşe Işıl Ergüvenç Karakaş; diplomasi alanında Şükrü Elekdağ; Galatasaraylılık başlığı ile Fuat Diriker; gazetecilik alanında Ali Sirmen; geleneksel medya dalında Orhan Karaveli ve yeni medya dalında Ruşen Çakır almıştı.

Reha Bilge: “Sayın Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye’de çevre bilincinin yerleşmesi ve çevre sorunlarıyla mücadelede bir öncü!”

Geleneksel olarak Galatasaray Lisesi Tevfik Fikret Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreni, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi şartları nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleşti. YouTube’da canlı yayınlanan tören, çevre ve sürdürülebilir gelecek alanında önemli misyonlar üstlenen sosyal girişimci Ebru Baybara Demir, akademisyen Ethemcan Turhan ve genç çevre aktivisti Deniz Çevikuş’un tebrik mesajlarının yer aldığı bir filmle başladı. Tören, Seçici Kurul Başkanı Reha Bilge’nin açılış konuşmasıyla devam etti.

Nihat Gökyiğit’in ömrünün büyük bir kısmını Türkiye’de çevre bilincinin yerleşmesi ve çevre sorunlarıyla mücadeleye vakfettiğini ve bu alanda çok yönlü, öncü ve yol gösterici çalışmalar yürüttüğünü belirten Reha Bilge, konuşmasına şöyle devam etti: “Sayın Ali Nihat Gökyiğit, bugünün dünyasında özellikle ağır bir iklim krizi olarak insanlığın karşı karşıya kaldığı tehlikeyi ve çevresel sorunları çok önceden görerek harekete geçmiştir. Çevre alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kuruluşuna ön ayak olmuş; biyoçeşitlilikten erozyona, çevre dostu bir kentleşmeden kırsal kalkınmaya kadar pek çok çevre odaklı projeye sürekli destek sağlamıştır. Sayın Gökyiğit’in sürdürdüğü bu çalışmalarıyla ülkemizde çevre bilincinin oluşması yönünde üstlendiği etkileyici ve öncü rol, Seçici Kurulumuz tarafından saygı ve takdirle değerlendirilmiş olup, 2021 Galatasaray Ödülü'nün kendisine verilmesi oybirliğiyle kararlaştırılmıştır.”

Ali Nihat Gökyiğit: “Sorunlara çare ararken başkalarını suçlamak yerine, ‘Biz ne yapabiliriz?’ diye sorgulamanın daha yapıcı olduğuna hep inandım.”

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ile Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin (ÇEDBİK) kurucu onursal başkanı olan, kendi adını taşıyan ANG Vakfı aracılığıyla da eşinin anısına İstanbul’da kurduğu 50 hektarlık Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ile de şehrin ortasında adeta bir vaha oluşturan Ali Nihat Gökyiğit, pandemi nedeniyle ödülünü evinde, Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber’in elinden aldı. Ödül gecesine ise bir video mesajı ile katılan Gökyiğit, yaptığı konuşmada Galatasaray gibi saygın bir camiadan ödül almanın gurur verici olduğunu ve bu ödülün çevreyle ilgili olmasının kendisini daha da mutlu ettiğini vurguladı. Gökyiğit, konuşmasına şöyle devam etti:

“İnsanoğlu artan şiddette doğayı tahribe başladı. Başta toprak, su, hava, yeşil örtü, biyolojik çeşitlilik olmak üzere doğal varlıklar, artış ve yenilenmelerinden daha hızlı tüketilmeye, kirletilmeye, yok edilmeye başlandı. Bu derece tahrip edilen dünyamızda çöller genişlemeye, sulak alanlar ve göller daralmaya başladı. Yeraltı suları çekilirken, bazı nehirler denize ulaşamadı. Avusturya’nın yüzölçümü kadar orman her yıl dünyamızı terk ediyor. Dünyamıza ve insanlığa ne faydaları olduğunu keşfedemeden bazı türler gün be gün kaybolmakta. Bunların neticesinde başımıza dert yağıyor. İşte su sancısı, gıda güvenliğindeki telaş, iklim değişikliği, doğal afetlerin sayısı ve şiddetindeki artışlar artık günlük yaşantımızın içinde. Bunların baş sebebi, doğanın tahribi. Bunların arasında doğal varlıkların tahribi çok önemli, çünkü ekosistemi ayakta tutan bu doğal varlıklar.”

Çevreyi korumak için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini hatırlatan Gökyiğit, yürüttüğü çalışmalarla ilgili olarak da şunları söyledi: “Bu sorunlara çare ararken başkalarını suçlamak yerine ‘Biz ne yapabiliriz?’ diye sorgulamanın daha yapıcı olduğuna hep inandım. Bu gibi yardımların uzun vadeli olarak vakıflar üzerinden yapılması da çok önemli. Kurucusu olduğum TEMA gibi vakıflar bu yolda çok kıymetli hizmetler ifa ediyor. Öz varlık ve bütün harcamalarını karşılayarak kurduğum ANG Vakfı ise daha ziyade biyolojik çeşitlilik üzerinde yoğunlaşarak uzun vadeli işlere yönelmiş bulunuyor. Bitki dünyasını koruyan ve tanıtan botanik bahçelerinin görevi çok önemli. ANG Vakfı’nın ilk projelerinde bunları ele aldık. İstanbul’da otoyol kavşağında bir botanik bahçesinin, ayrıca iki üniversitemize ait yine iki botanik bahçesinin kuruluşuna ve aktif görev yapmasına destek olduk.

Dünya kara sathının binde 6’sında yerleşmiş olan ülkemiz, bitki dünyasının binde 26’sını yaşatmakta. Bu muhteşem zenginliği kayda almak için 30 cilt olacağı tahmin edilen ‘Resimli Türkiye Florası’ bahçemizde hazırlanmakta. Bu külliyat, akademisyenlerin ve bitki ressamlarının katkıları ve bahçemizin müdürü Prof Dr. Adil Güner’in editörlüğü altında hazırlanıyor. Ormanlarımızın çoğunluğu yaşlı ve doğal ormanlar. Bu biyolojik zenginliğimizin çok önemli bir kısmı bu ormanlarda yaşamakta. Ormanlar üzerinde kereste ve odun gibi ihtiyaçlar nedeni ile yaratılan baskıyı azaltmak üzere bir proje geliştirdik. Bu proje ağaç tarımı projesidir ve ormansız alanlarda hızlı yetişen ağaç türleriyle eyleme geçmiş bulunuyoruz.”

Fidel Berber: “İklim krizi göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir tehlike.”

Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber ise törende yaptığı konuşmasında, Galatasaray Lisesi ve Galatasaray Eğitim Kurumları’nın 540 yıldır pek çok alanda Türkiye’ye nitelikli insanlar yetiştirdiğini ifade etti. Galatasaraylılar Derneği’nin 113 yıldır öncü ve ilerici yapısıyla Galatasaray Lisesi’nde okumuş olanların ortak buluşma noktası olduğunu ifade eden Berber, “Bizler Galatasaray’da eğitim almış olmayı sadece bir şans olarak görmüyoruz. Galatasaray’da okumuş olmak bizlere ülkemize, toplumumuza ve yaşadığımız dünyaya karşı büyük bir sorumluluk yüklüyor. Kendi alanlarında üstlendikleri misyonla, aldıkları yolla ve yol gösteren kimlikleriyle daha iyi bir dünya idealine katkı sunanları takdir etmek amacıyla oluşturduğumuz ödül programında her yıl farklı bir tema üzerinde duruyoruz.

Bu yılki konumuz olarak, karşı karşıya kaldığı olağanüstü baskı karşısında geri dönüşü olmayacak noktaya gelen çevreyi seçtik. Çevre ve iklim krizinin, küresel ısınmadan kaynaklanan tehditlerin çocuklarımız ve geleceğimiz için göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir tehlike oluşturduğuna inanıyoruz. Yaklaşık yedi ay süren Seçici Kurul toplantılarında çok kıymetli adaylar değerlendirildi ve nihayetinde Türkiye’de çevre bilincinin gelişmesine ön ayak olan çalışmaları ile Ali Nihat Gökyiğit ödüle layık görüldü” dedi.

Galatasaraylı Tekfenlilerden Ali Nihat Gökyiğit’e tebrik!

ÜMİT ÖZDEMİR (GSL-100)

60 yıldan beri bağlı olduğum, ilim irfan yuvası ve Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi Galatasaray camiasının bu yılki ödülünün Sayın Nihat Gökyiğit’e verilmesinden Tekfen camiasının bir ferdi olarak gurur duydum. Nihat Bey’in bilge kişiliği, öngörüleri, dünyanın ve Türkiye’nin en önemli konularında fikirleri ve uyarıları bizlere hep ışık tuttu. Galatasaray nasıl Batı’ya açılan bir pencere olarak anılıyorsa, Nihat Bey de bilgiye açılmış bir penceredir. İnsanların yeni yeni farkına vardıkları yaşamsal tehlikelere karşı bizleri çok önceden uyarmıştır. Sivil toplum kuruluşlarında önderlik etmiştir. Kendisine sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

MEHMET BİRGİLİ (GSL-123)

Geleneksel olarak her sene verilen ve 2021’de yıl boyu felaket boyutunda yaşadığımız ağır çevre sorunları sebebiyle “çevre” teması işlenen Galatasaray Ödülü’ne, çevre ve sürdürülebilirlik alanında yarattığı toplumsal farkındalık ve yaptığı öncül çalışmalar neticesinde Onursal Başkanımız ve TEMA Vakfı’nın “Yaprak Dedesi” Sayın A. Nihat Gökyiğit Beyefendi’nin layık görüldüğünü öğrenmemizle birlikte sevincimiz bir kat daha arttı. Yaprak Dede’nin sesini duyduğumuzu, temsil ettiği değerlere sahip çıkarak bu zorlu mücadelesinde takipçileri olarak elimizden gelen her türlü katkıyı vermeye amade olduğumuzu saygıyla belirtmek istiyorum.

MERT KILIÇ (GSL-129)

Batı’ya açılan pencere Galatasaray, beş asrı aşkın geçmişi boyunca, Türk entelektüel dünyasına sayısız değerli sanatçı, diplomat ve bilim insanı kazandırmıştır. Sahip olduğu bu zengin insan kaynağı sayesinde ülkemizde ve dünyada ilkleri başaran ve güncelliğini asla yitirmeyen Galatasaray ile uzun yıllardır çalıştığım kurum Tekfen’in değer birikimlerinin ne kadar benzeştiğini görmek ise bana kendimi hep şanslı ve ayrıcalıklı hissettirmiştir. Bu vesile ile, insanlığın özellikle çevre felaketleri ve küresel pandeminin pençesinde kıvrandığı şu günlerde, çevre koruma, iklim değişikliği ile mücadele ve biyoçeşitlilik gibi konularda farkındalık yaratmış, hepimize ilham kaynağı olmuş, tanıdığım en değerli vizyoner Ali Nihat Gökyiğit’e bu güzide ödülün verilmesi beni bir kez daha gururlandırdı. Tüm emekleri için kendisine sonsuz (ve tabii ki sarı-kırmızı) teşekkürlerimi sunuyorum.

ERHAN HERSEK (GSL-120)

Fark yaratan fikir önderlerine verilen bu prestijli ödülün, “çevre” alanında üstlendiği kıymetli rol, öncü ve yol gösterici çalışmaları itibarıyla Nihat Bey’e takdim edilmiş olması, çalışmalarının yakın takipçisi olan bizler için şaşırtıcı olmasa da gurur ve mutluluk verici. Bir Galatasaraylı ve Tekfenli olarak yaşadığım gururun yanı sıra, Nihat Bey’in önderliğini üstlendiği bu çevre mücadelesini Tekfen ailesi olarak desteklemenin ve sürdürmenin başlıca sorumluluğumuz olduğuna inanıyorum.

DOĞAN GEGEOĞLU (GSL-127)

Endüstrileşme ile birlikte dünya tarihinde görülmemiş bir hızla, yarını düşünmeden çevreye zarar vermeye ve doğal kaynakları tüketmeye başladık. Nihat Bey bu problemi çok önceden fark edip çözüm için harekete geçme vizyonuna sahip, sadece ülkemizde değil dünyadaki ender kişilerden biri. Onun bu vizyonunu topluma tekrar hatırlatmış olmasından dolayı bu yılki Galatasaray Ödülü’nün kendisine verilmesinden çok mutlu oldum.

CAN TUNAY (GSL-129)

Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi “Galatasaray Lisesi” mezunu olarak, Türk şirketlerini dünyaya açan Tekfen ailesinin bir mensubu olmak benim için daima bir mutluluk ve gurur kaynağı olmuştur. Galatasaray’ın her öğrencisine aşıladığı çağdaşlık, çalışkanlık, yaratıcılık, dürüstlük ve adil olmak gibi ilkeler, Tekfen’in de 65 yıl boyunca temel değerleri olmuştur. Bu yüzden bu ödülün Nihat Bey’e verilmesi biz Galatasaraylı Tekfenliler için büyük bir sevinç ve kıvanç kaynağı oldu.

BURAK HENDEN (GSL-129)

Vatanımıza yüzyıllardır hayırlı evlatlar yetiştirme görevini üstlenmiş bir kurum olan Galatasaray gibi, Tekfen’i ulvi bir istikamette kuran ve büyüten, Galatasaraylılığın bütün müspet hedeflerini benimsemiş, aynı zamanda Galatasaray Lisesi’nden bu ülküyle yetişen Tekfenli Galatasaraylıların önünü açmış Nihat Bey’in Galatasaray ödülünü alması bizleri mutlu etmekle kalmamış, bu yolda üzerimize düşen sorumluluğu da hatırlatmıştır.