İÇİMİZDEN BİRİ


Dr. Olcay Akçin’den

bilimsel literatüre katkı

Tekfen Holding Finansal Kontrol ve Raporlama Müdürü Dr. Olcay Akçin, işletme birleşmeleri konusundaki mesleki birikimini kitaba dönüştürdü. Dr. Akçin, teorik bilgileri saha deneyimleriyle harmanladığı “UFRS Kapsamında İşletme Birleşmeleri ve Konsolide Finansal Raporlama” adlı kitabı yazma ve yayımlama süreciyle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Bize kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Yaklaşık 40 yıllık Beşiktaş mukimiyim. Beşiktaş İlköğretim Okulu, Lisesi ve sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde istatistik lisans eğitimi aldım. 2008 yılında denetim alanında çalışmaya başladım. İş hayatım devam ederken alanımda yüksek lisans ve doktora eğitimlerimi tamamlayıp 2018 yılında Muhasebe ve Denetim Doktoru unvanını aldım. Bu süreçte Mali Müşavirlik ve Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu tarafından verilen ve bence mesleğin bir gerekliliği olan Bağımsız Denetçilik ruhsat ve kimliğini edindim. 2015 yılında görev aldığım denetim şirketi, Tekfen Holding’in SPK mali tablolarını denetlemekteydi. O dönem Tekfen Holding bünyesinde bana uygun bir pozisyon oluştu ve ben de Tekfen Grubu’na katıldım. Halen de Tekfen Holding bünyesinde Finansal Kontrol ve Raporlama Müdürü olarak görev alıyorum.

Kitap doktora tezinizin bir uzantısı niteliğinde. Bu konuyu seçmenizdeki sebepler nelerdir?

Doktora araştırma konum ve tezim, şirket satın almalarının SPK mevzuatına göre raporlanmasında reel sektör çalışanlarının karşılaştıkları sorunların tespiti ve bu sorunlara çözüm önerileri ile ilgiliydi. Şirket satın almalarının günümüzde giderek yaygınlaşması, satın alma işlemlerinin birçok bacağı olan kompleks bir konu olması ve akademik literatürde benzer bir çalışma bulunmamasından ötürü bu konuyu seçtim. Kitabımı da yine aynı konu tabanında, ancak teori ve araştırma sonuçlarından ziyade uygulama ağırlıklı bir kitap olarak hazırladım.

Kitap kimleri hedefliyor? Okur kitapta neler bulacak?

Kitabımı gerek akademisyenler ile üniversitelerde bu alanda eğitim alan öğrenciler, gerekse de bağımsız denetçiler ve bizler gibi reel sektörde finansal raporlama alanında çalışan kişilerin teknik gelişimine yardımcı olma hedefiyle hazırladım. Okurlar, akademik bilgiyle saha deneyimlerinin bir harmanını görmüş olacak. Zaten kitap yazmaktaki amacım da buydu. Benim alanımda mevcut olan akademik kitapların büyük çoğunluğu saha, yani reel sektördeki uygulamalarla örtüşmemekteydi. Teoriden ziyade pratiğe odaklanmanın okuyucu için daha faydalı olduğunu düşünenlerdenim ki okuyuculardan da bununla ilgili olumlu geri bildirimler gelmeye başladı.

Kitap nasıl bir emeğin ürünü? Hazırlanması ne kadar zamanınızı aldı? En çok zorlandığınız konular nelerdi?

Aslında kitabın biraz hüzünlü bir hikâyesi var. Önceki yıl çok sevdiğim dedem ve anneannemi art arda kaybettik maalesef. Onlar hayattayken kendilerine üniversite öğrencileri için bir kitap yazacağıma ve kitabı onlara ithaf edeceğime ilişkin bir söz vermiştim. Bu, onları çok sevindirmişti. Kitabı yazmaya da başlamıştım ancak maalesef bitişini göremediler. Yine de sözümü tutarak kitabı onlara ithaf ettim. Hazırlık süreci yaklaşık 1,5 sene sürdü diyebilirim. Çok hâkim olduğum bir konu olmasından ötürü kitabın teknik kısmıyla ilgili zorlandığım bir husus olmadı. Yayınevleri ile iletişim konusunda ise zorlandığımı söyleyebilirim. Ülkemizin bilimsel gelişimindeki eksiklerde bence yayınevlerinin vizyon problemlerinin de etkisi var.

Tekfen’deki göreviniz bu kitabı hazırlamakta size ne şekilde katkıda bulundu? Kitapta odaklandığınız konularla ilgili size ne gibi deneyimler kazandırdı?

Nasıl bir tesadüftür ki ben doktora tezimi tamamladıktan birkaç ay sonra Grup iki şirket satın alması gerçekleştirdi. Teori ve pratiği böyle şanslı bir şekilde birleştirme imkânı buldum. İlerleyen dönemlerde başka şirket satın almaları ve Grup içerisinde şirket birleşmeleri de gerçekleşti. Tüm bunlar aslında kitaba çok olumlu yansıdı, zira kitapta verdiğim örnek uygulamalar arasında Grup’ta yaşadığım deneyimlerden uyarlamalar da mevcut.

Meraklıları kitabı nasıl edinebilirler?

Kitap D&R, Nobel Kitabevi ve diğer birkaç online satış platformundan rahatlıkla edinilebilir.

Sırada yeni kitap projeleri var mı? Varsa hangi konuda olacak?

Öğretim üyesi bir meslektaşım ile birlikte halen yazımı devam etmekte olan bir kitap projemiz var. Kitabın başlığı “UFRS ile Uyumlu Modern Muhasebe” olacak. Alanında çok yenilikçi ve çok daha geniş bir kitleye hitap edecek bir kitap olacağını şimdiden söyleyebilirim. Sağlıktan yana bir mani çıkmazsa 2022 yılının ikinci çeyreğinde bitirmeyi hedefliyoruz. Bu kitaptan sonra ise taslağı şimdiden hazır olan “Modern Denetim” başlıklı bir kitap hedefim daha var. Bunlar ile paralel şekilde doçentlik unvanı için hakemli makale ve konferans sunum çalışmalarım da iş hayatının izin verdiği oranda devam ediyor.

Birikimlerini bir kitap olarak paylaşmak isteyen başka meslektaşlarınız için önerileriniz nelerdir? Bir kitap yayınlamak nasıl bir süreç? Bu sürece nasıl başlayabilirler? Nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

Öncelikle kitap yazmanın ne kadar ciddi bir iş olduğunu bilerek bu işe girişmeleri gerektiğini söyleyebilirim. Piyasada sadece yazmış olmak için yazılmış onlarca kitap görebilirsiniz. Öğrenmenin bir sınırı yoktur, ancak her ne konuda yazacaklarsa o konuda en azından bir akademisyen kadar bilgi sahibi olmaları ve pratikte de bu konu ile ilgili tecrübeli olmaları gerektiğini düşünüyorum. Kitap yayınlamak kısa bir süreç değil, bunu unutmasınlar. Başlangıç için bir içerik şablonu oluşturmak faydalı olacaktır. İlerleyen dönemde şablon içerisinde oynamalar yapılabilir. Okuyucunun ne beklediğini iyi tahlil eder ve akışı buna göre dizayn ederlerse, başarılı olacaklardır diye düşünüyorum.