“Barış Orkestrası” iş başında!

Kuruluşunun 30. yılında müzikseverlerin karşısına iddialı bir programla çıkan Tekfen Filarmoni, 23, 24 ve 26 Mart tarihlerinde İzmir, Ankara ve İstanbul’da konserler verdi. Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki orkestra, bahar turnesinde Ukraynalı ünlü piyanist Alexander Romanovsky’yi ağırladı. Tekfen Filarmoni, konserlerin gelirlerini Ukrayna’daki çocuklara yardım için UNICEF Ukrayna Acil Durum Fonu’na aktardı.

1992 yılında Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz ülkeleri arasında dostluk köprüsü inşa etmek üzere bir kültür elçisi olarak kurulan Tekfen Filarmoni, bu yıl 30. yaşını kutluyor. Yeni yaşına özel bir programla seyircilerinin karşısına çıkan ve mart ayında müzikseverleri iki önemli Rus bestecinin başyapıtlarıyla buluşturan orkestra, 23, 24 ve 26 Mart tarihlerinde İzmir, Ankara ve İstanbul’da verdiği konserlerde Ukraynalı ünlü piyanist Alexander Romanovsky’e eşlik etti.

Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki orkestra, programında Romanovsky’nin seslendirdiği Sergey Rahmaninov’un 2 No’lu Piyano Konçertosu’na ve orkestra eseri olarak da Sergey Prokofyev’in Romeo ve Jülyet Süitleri’nden seçkilere yer verdi.

Barışa hizmet etmek için kurulan bir orkestra

Tekfen Filarmoni, bahar turnesi öncesinde Ukrayna’da hızla büyüyen insani kriz nedeniyle, kuruluş misyonu doğrultusunda bilet gelirlerini UNICEF Ukrayna Acil Durum Fonu'na aktaracağını duyurdu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat, orkestranın Tekfen'in Kurucu Onursal Başkanı olan Nihat Gökyiğit'in vizyonuyla, bundan tam 30 yıl evvel barışa hizmet etmek amacıyla kurulduğunu hatırlattı. Bu amaca sahip bir sanat kurumunun, bugünkü insanlık dramına karşı bir duruş sergilemesi ve elinden geldiği ölçüde somut bir eylemde bulunması gerektiğini söyleyen Kalafat, “Bir dünya çatı örgütü olan UNICEF aracılığıyla, Ukrayna’daki çocuklara yardım eli uzatacağız. Tesadüfe bakın ki, konserde seslendireceğimiz eserler iki büyük Rus besteci olan Rahmaninov ve Prokofyev’e aitken, solistimiz ise müthiş bir piyanist olan Ukraynalı Alexander Romanovksy. Kısaca ‘Savaşma, müzik yap!’ diyoruz, çünkü tüm insanlığın anladığı tek ortak dil müziktir, müzik evrenseldir,” diye konuştu.

Ukrayna’daki çocuklara yardım eli

UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdürü İnci Haseki ise Ukrayna’daki çocukların bugün barışa ihtiyacı olduğunu söyleyerek, çocukların savaştan büyük zararlar gördüğünü ifade etti. Haseki, “Sekiz yıldır süren çatışmalar, temas hattının her iki tarafındaki çocuklara derin ve kalıcı zararlar verdi. Artan şiddet nedeniyle ülkedeki 7,5 milyon çocuğun durumu her dakika kötüye gidiyor. Sadece yedi gün içinde 500 bin çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. Çocukların ve ailelerin acil insani yardıma ihtiyacı, her saat dramatik bir şekilde tırmanıyor. UNICEF, krizin başladığı günden beri Ukrayna ve komşu ülkelerde çalışıyor; ortaklarıyla birlikte çatışmalardan etkilenen bölgelere güvenli su taşıyor, sağlık, hijyen ve acil durum eğitim malzemeleri ulaştırıyor, ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelere psikososyal destek sağlıyor ve acil yardım için belediyelerle birlikte çalışıyor. Konseri izleyen herkes, Tekfen Vakfı’nın aracılığıyla Ukrayna’daki çocuklara acil insani yardım ulaştırılmasını desteklemiş oldu. Tekfen Vakfı’na ve dinleyicilere bu destek için şimdiden çok teşekkür ederiz,” dedi.

Müzik dünyasının olağanüstü yeteneği

Alexander Romanovsky

1984 yılında Ukrayna’da doğan Alexander Romanovsky, Imola Piyano Akademisi’nde 15 yıl süreyle Leonid Margarius’un öğrencisi olduktan sonra, çalışmalarını Londra Kraliyet Müzik Koleji’nde Dmitry Alexeev’in yanında sürdürdü. 17 yaşında prestijli Busoni Yarışması’nın birincisi olarak kısa sürede müzik dünyasının yükselen yıldızları arasına giren Romanovsky, dünyanın en saygın konser salonlarında Vladimir Spivakov, Valery Gergiev, Michael Pletnev, Vladimir Fedoseyev gibi şeflerin yönetiminde, dünyanın önde gelen orkestralarıyla konserler veriyor.

New York Times gazetesi Romanovsky’i, “Çok özel bir piyanist, tonları mükemmel yakalayan, olağanüstü bir icracı olmanın ötesinde, aynı zamanda son derece duyarlı ve çaldığı eserleri berrak kılabilen bir yorumcu” olarak yorumladı.

Geçtiğimiz yaz, pandemi sırasında “Piyano B” adını verdiği bir projeyi hayata geçiren Romanovsky, karavanıyla gittiği İtalya’nın 40’tan fazla kent meydanında Chopin ve Rahmaninov’un eserlerini seslendirdiği bir dizi açık hava resitali verdi. Alexander Romanovsky’nin Decca ile kaydettiği ve eleştirmenlerden tam not alan albüm çalışmaları arasında Beethoven: Diabelli Varyasyonları, Brahms/Schumann, Rahmaninov, Etudes-Tableaux ve Corelli Varyasyonları, Rahmaninov: Piyano Sonatları ve en son olarak da Çocukluk Anıları yer alıyor.

Tekfen Filarmoni,

30 yıldır kültürleri birleştiriyor

Türkiye’de klasik müziğin en önemli temsilcilerinden Tekfen Filarmoni Orkestrası, 30 yıldır üç denizin sesi olmaya devam ediyor.

Türkiye’nin sayılı özel sanat kurumlarından Tekfen Filarmoni’nin temelleri 1992 yılında, Karadeniz Oda Orkestrası olarak atıldı. Başlangıçta Karadeniz bölgesinde yer alan 11 ülkeden sanatçının katılımıyla kurulan orkestra, daha sonra Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz ülkelerinin de dahil edilmesiyle, 23 ülkenin müzisyenlerini bir araya getiren bir dostluk ve kültür elçisi oldu.

Tekfen Filarmoni, nam-ı diğer “Üç Denizin Sesi”, 2017 yılında sürekli şeflik ve sanat direktörlüğü görevlerini, genç yaşına rağmen şaşırtıcı sanatsal olgunluğa sahip Aziz Shokhakimov’a emanet ederek önemli bir değişim ve yenilenme sürecine girdi. Bu süreçte kuruluş misyonundan sapmadan günün koşul ve beklentilerine göre yeniden yapılandırılan orkestra, Türkiye’den birçok genç yeteneği de bünyesine kattı.

Shokhakimov’a göre, Avrupa standartlarınca genç bir orkestra olmasına rağmen belirli bir olgunluğa sahip olan ve Türkiye’nin önde gelen sanat kurumları arasında yer alan Tekfen Filarmoni, dünya çapında iyi müzik yapma ve Türkiye’nin yeteneklerine sahip çıkma misyonuyla kendini günden güne geliştirmeye devam ediyor. 2019-2022 yılları arasında İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri Orkestrası olarak prestijli bir görev üstlenen Tekfen Filarmoni, verdiği konserlerde dünyaca ünlü solistleri misafir ediyor.

Tekfen Filarmoni, çocuklara klasik müziği erken yaşta sevdirmek amacıyla “Tekfen Filar-mini” adıyla küçüklere yönelik konserler de veriyor. Artık bir sonbahar geleneği haline gelen Tekfen Filar-mini küçük müzikseverleri büyük bestecilerin birbirinden güzel eserleriyle buluşturup, rengârenk kuklalar, hikâye anlatımları ve göz alıcı bir sahne performansı ile çocukları büyülü bir klasik müzik yolculuğuna çıkarıyor.