Covid-19 ile yaşamak
- Uzaktan çalışmada çalışma alanı ve rahatlığını sağlamak, evden çalışma konusunun belki de en önemli faktörü. Bu nedenle rahat edeceğiniz bir alanda masaüstü bir çalışma ortamı kurarak, ihtiyaçlarınıza göre düzenleyiniz.
- Bilgisayar başında çalışırken sırtınız ve başınız daima dik, kollarınız 90 derece ve beliniz koltuğa oturmuş olmalıdır.
- Ekran, çalışma pozisyonuna uygun mesafede ve göz hizasında olmalıdır. Ekran uzaklığının 50-70 cm arasında olmasına özen gösteriniz.
- Mouse, bilek desteği olan mouse pad ile birlikte kullanılmalıdır.
- Dizüstü bilgisayar kullanılıyorsa uygun bir yükseltici ile desteklenmelidir veya görüntünün sabit bir monitör üzerine yansımasını sağlayan sistemler ile birlikte kullanılmalıdır. Dizüstü bilgisayarınızı masa başına oturmadan uzun süreli kullanmayınız.
- Uzun telefon görüşmelerinizde, cep telefonunuzu başınız ve omuzlarınız arasına sıkıştırmaktan kaçınmak için kulaklık kullanınız.
- Masanızda uygulayacağınız küçük esneme hareketleri size esneklik kazandırarak gün boyu daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
- Uzun çalışma dönemlerinde birkaç saat aralıklarla masadan kalkıp gezinmek yararlı olacaktır.
- Küçük dinlenme molaları fark edilmeyen kas gerilmesini rahatlatacak, konsantrasyonu tazeleyecek ve kan dolaşımını canlandıracaktır. Sağlıklı ve güvenli çalışmalar dileriz.
Değerli Çalışma Arkadaşlarımız,
Covid-19 önlemleri gereği yeni bir çalışma düzeni içinde olduğumuz bu dönemde, insanların merak ve korku duygularından yararlanılarak yapılan Covid-19 içerikli oltalama saldırıları son günlerde artarak devam etmektedir.
Sizlere Covid-19 oltalama mesajları ve uzaktan çalışırken bilgi güvenliği açısından dikkat etmeniz gereken hususlarda hatırlatmalar yapmak istiyoruz.
Bilgi güvenliğine dair bildirimleriniz ve/veya sorularınız için bilgi.guvenligi@tekfen.com.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Gösterdiğiniz dikkat ve anlayış için hepinize teşekkür eder, güvenli ve sağlıklı günler dileriz.
KENDİNİZİ VE KRİTİK VERİNİZİ KORUYUN
- Covid-19 içerikli oltalama saldırıları sıklıkla yapılmaktadır. Salgın ile ilgili olarak güvenmediğiniz kaynaklardan gelen e-posta’ları kesinlikle açmayınız, içerdikleri linklere tıklamayınız ve eklerini çalıştırmayınız. İlgili e-posta’yı hemen silerek BT ekibinize bilgi veriniz.
- Uzaktan çalışmak, şirket bilgilerinin kişisel e-posta adresine gönderilmesi için geçerli bir sebep değildir. Şirket bilgilerinizi asla kişisel e-posta adresinize göndermeyiniz.
- Çalışma ortamınızın güvenli olduğundan, işinize ait bilgilerin başkaları tarafından görünmediğinden emin olunuz.
- Çalışma ortamınızda bilgilerinize yetkisiz erişimleri önlemek ve çalınma riskini azaltmak için kritik bilgileri içeren fiziksel kaynaklarınızı dikkatli koruyunuz.
- Çalışma ortamınızda sesli veya görüntülü görüşmelerinizi yaparken gerekli önlemleri almalısınız. Üçüncü kişilerin olduğu ortamlarda işiniz veya şirketimizle ilgili bilgileri paylaşmamaya dikkat ediniz.
- Sosyal medyada evden çalıştığınıza dair bildirimler yapmayınız, şirketimiz ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşmayınız.
İŞYERİNE BAĞLANIRKEN KULLANDIĞINIZ AĞI KORUYUN
- Modeminizin şifresini varsayılan şifre (default password) olarak kullanmayınız, kompleks bir şifre ile değiştiriniz ve kimse ile paylaşmayınız.
- Evinizde kullanıyor olduğunuz kablosuz ağ (SSID) şifreleme yönteminin WPA2 olduğundan emin olunuz, şifresini sadece güvendiğiniz kişiler ile paylaşınız ve uygulamalarca kırılması kolay olmayan kompleks şifreler olduğundan emin olunuz.
İŞYERİNE BAĞLANIRKEN KULLANDIĞINIZ HESAPLARI KORUYUN
- Şirket kaynaklarına uzaktan VPN ile erişim sağlarken MFA (çok faktörlü doğrulama) yöntemi ile güvence altındasınız. Buna karşın bilgisayar ve uygulama şifrelerinizin kolay tahmin edilemeyecek, yeterince kompleks şifreler olduğundan emin olunuz.
İŞYERİNE BAĞLANIRKEN KULLANDIĞINIZ CİHAZLARI KORUYUN
- Uzaktan erişimlerde şirketiniz tarafından size sağlanan cihazları kullanınız, bu cihazlar belirli standartlara göre kurulduğu ve yönetildiği için kişisel cihazlarından çok daha az siber güvenlik riski oluşturmaktadır.
- Şirketiniz tarafından size sağlanan cihazlarınızın amaçları dışında kullanımına izin vermeyiniz.
İNTERNET PERFORMANSINIZI ARTIRIN
- Mümkün oldukça mesajlaşma uygulamaları üzerinden iletişiminizi sürdürün, sesli veya görüntülü görüşmelerden kaçının,
- Konferans görüşmelerinizde ihtiyaç olmadıkça görüntünüzü kapalı tutun.
- Çalıştığınız ortamda yüksek bağlantı kapasitesine ihtiyaç duyan uygulamaların (Netflix, YouTube, Spotify, IPtv, vb.) kullanımından kaçının.
- E-posta gönderirken eklerinizi kontrol edin, büyük boyutlu ekleri ihtiyaç olmadıkça paylaşmayın.
VİDEO KONFERANS YAPARKEN DİKKAT EDİN
- Önceden planlanmayan az katılımcılı konferans görüşmeleriniz için Skype for Bussiness uygulamasını kullanın.
- Önceden planlı çok katılımcılı ihtiyaçlarınız için şirketinizin video konferans altyapısını (Cisco Webex, vb.) kullanabilirsiniz. Konuyla ilgili şirket Bilgi Teknolojileri ekibinizle iletişime geçebilirsiniz.
- Konferans görüşmelerinizde çevre gürültüsünü engellemek için mutlaka kulaklık kullanın, görüntülü görüşmeler için bulunduğunuz ortamın ışığını yüzünüze karşıdan gelecek şekilde ayarlayın.
COVID-19, hayatımızda büyük bir dönüşüme yol açtı. Her gün nasıl baş edeceğimizi bilemediğimiz sorunlar karşımıza çıktıkça, biz de en hızlı şekilde yeni koşullara ayak uydurmaya çalışıyoruz. COVID-19 dünya genelinde kökten bir değişime yol açtı ve her şey kısa zamanda eski düzenine dönecekmiş gibi görünmüyor. Mevcut şartların iş hayatına yansımaları, geleceğe dair öngörüler ve pandeminin yıkıcı etkisinden kurtulmanın yolları için aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz.
Nasıl korunabilirim?
OFİSTE
Yüksek riskli grupta (60 yaş üstü olanlar, kalp hastalığı, hipertansiyon, diyabet, kronik solunum yolu hastalığı veya kanser gibi ciddi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan insanlar) yer alıyorsanız, yöneticiniz ve İşyeri Hekimi’nin bilgisi dahilinde evden çalışın.
Yüksek riskli grupta yer almasanız bile, fiziksel olarak ofisten çalışma zorunluluğunuz yok ise, yöneticinizin bilgisi dahilinde evden çalışın.
Ofise gelmek zorundaysanız, ancak ateş, öksürük gibi belirtiler varsa, İşyeri Hekiminize danışın ve onun yönlendirmesine göre hareket edin.
En önemli önlemin, sosyal izolasyon olduğunu unutmayın!
Tüm bunlara rağmen, yine de ofise gitmek zorundaysanız:
- El hijyeninize dikkat edin.
- İşe başlamadan önce ve ellerin kirlenmesinden sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayın. El yıkama mümkün değilse, alkol bazlı el dezenfektanı kullanın.
- Ellerinizi sabunlarken, suyun açık kalmamasına dikkat edin. Su kaynaklarımızın da kısıtlı olduğunu unutmayın.
- Toplantıları erteleyin veya tele/video konferans yöntemi ile gerçekleştirin. Toplantı tele/video konferans olarak yapılamıyorsa, sosyal mesafeye dikkat ederek aralıklı oturun.
- Toplantı öncesinde ve toplantı sırasında, odanın havalandırmasına dikkat edin.
- Ofiste kullandığınız masa, klavye, mouse, telefon, kapı kolları, elektrik düğmelerinin dezenfekte edilmesini sağlayın veya dezenfekte edin.
- Aynı ofis içerisinde, çalışma arkadaşlarınız ile yakın temasta bulunmak zorundaysanız, maske kullanın.
- Ofislere mümkünse iş veya özel amaçlı ziyaretçi davet etmeyin.
- Kendinizde ya da birlikte çalıştığınız kişilerde öksürük, nefes darlığı, ateş ve diğer gribal enfeksiyon semptomları varsa İşyeri Hekimi’ne bilgi verin.
- Kargolarınız için ofisi adres göstermeyin.
- Yemekhaneyi kullanıyorsanız, yemek sırasında ve yemek yerken sosyal mesafeyi koruyun.
- Ekipman, araç ve gereçleri ortak kullanmayın.
- Diğer çalışanların masalarını ve cihazlarını kullanmayın.
- Ofise gelirken servis kullanıyorsanız, binerken ve inerken araç içerisindeki tutma yerlerine temas etmemeye çalışın, aralıklı oturun ve maskenizi takın..
EVDE
Virüs bulaşmasını ve yayılmasını engellemek için zorunlu olmadıkça evden çıkmayın.
- Beslenme ve uyku düzenine dikkat edin. En az 7-8 saat uyku ve düzenli beslenmenin bağışıklık sistemi için önemli olduğunu unutmayın.
- Evde spor yaparak, vücudunuzu zinde tutun.
- Bilgisayar başında çalışırken, ergonomiye dikkat edin.
- Sağlığınızın yanı sıra, güvenliğinize de dikkat edin.
- Dengeli beslenerek, bağışıklık sisteminizi güçlü tutun.
- Evinizi düzenli olarak günde en az 1 defa 30 dakika boyunca havalandırın.
- Eve gelen paketlerin, kapı kapalıyken yere bırakılmasını isteyin.
- Kapıyı açmanız gerekiyorsa, 2 metre mesafeyi koruyun.
- Ödemeyi nakit para yerine, kredi kartı (temassız) ile yapmayı tercih edin.
- Temas riskini azaltmak için dışarıdaki işleri halledecek tek bir kişi belirleyin.
- Evinizin dışında veya içeride çok kullanılmayan bir nokta belirleyin ve ambalajlı gıda ürünlerini burada dezenfekte edin.
- Dışardan eve döndükten sonra, dokunduğunuz her yeri (kapı kulpları, düğmeler, anahtarlar, telefon, vb.) dezenfekte edin.
- Kirli kıyafetleri silkelemeyin, havaya parçacık saçılmasını engelleyin.
- Onaylı dezenfektan ürünleri (%70 alkol içeren) kullanın.
- Kıyafet, havlu ve çarşaflarınızı sık sık yıkayın.
- Bu dönemde eve ziyaretçi kabul etmeyin.
- Herhangi bir amaçla eve gelen ziyaretçi ile mümkün olduğunca 2 metre mesafeyi koruyun.
- Bilgisayarla yaptığınız çalışmalar sırasında, bilgi güvenliğine önlemlerine dikkat edin.
EVDE İŞ GÜVENLİĞİ
Evden yapılan çalışmalar sırasında, iş güvenliğiniz ile ilgili önlemlere dikkat edin.
- Çalışma ortamınızın aydınlatmasının yeterli olduğundan emin olun.
- Yetersiz aydınlatma ve ekrandan direkt gözünüze yansıyan ışığın göz yorulmasına sebep olacağını unutmayın.
- Ergonomiye (çalışma koltuğunuza, bilgisayar ekranı ile mesafenize) dikkat edin.
- Uzun süreli oturmak kaslarda yorgunluğa ve dolaşım sorunlarına yol açacaktır. Bu nedenle, her saat başı 15 dakika kalkıp egzersiz yapın.
- Takılma, kayma, düşmeye karşı dikkatli olun, yürüyüş alanınızda takılma ve düşmeye sebep olacak engelleri kaldırın.
- Birden fazla bilgisayarla çalışma yapılan ailelerde, uzatma kablolarına dikkat edin.
- Tek hattan, çok fazla akım çekilmesine sebep olunmaması için çoklu prizlere aşırı yüklenmeyin.
- Olası ilk yardım gerektiren durumlar için, evde ilk yardım çantası bulundurun.
- Olası yangına karşı, evinizde veya kolayca ulaşılabilecek bir yerden yangın söndürme tüpü (6 kg’lık KKT) bulundurun.
- Elektrik tesisatınızın toprak hattına ve kaçak akım koruma rölesine bağlı olduğunu kontrol edin.
- Hayatınızı riske atacak müdahalelerde bulunmayın.
TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA VE MARKETTE
Virüs bulaşmasını ve yayılmasını engellemek için zorunlu olmadıkça evden çıkmayın.
- Sokakta, araçlarda ve marketlerde, diğer insanlar ile 2 metre mesafeyi korumaya dikkat edin.
- Maske kullanın (doğru maske kullanımını, takmayı ve çıkartmayı öğrenin).
- Doğru eldiven kullanmayı bilmiyorsanız, eldiven kullanmayın. Unutmayın, yanlış kullanım yarardan çok zarara sebep olabilir.
- El hijyeninize dikkat edin, elinizi hiçbir şekilde ağız, burun, gözünüze temas ettirmeyin.
- Kalabalık olan toplu taşıma araçlarına binmeyin.
- Alışveriş yaparken, alışveriş arabası ve sepetleri tutmadan önce temizleyin.
- Dışardan gelen alışveriş torbalarının, eve girer girmez hiçbir yere temas ettirilmeden mutfak balkonunda bir köşeye konularak, bir müddet burada bekletilmesi önerilmektedir (Not: Virüsün hangi yüzeyde ne kadar kaldığı, halen bilimsel olarak belirlenebilmiş değildir).
- Eve döndüğünüzde, dış giysilerinizi, dış ortamda havalandırın.
- Eve döndüğünüzde mutlaka elinizi ve yüzünüzü su ve sabunla yıkamak enfeksiyon kapma riskini düşürecektir. Mümkünse duş yapmanız sizin ve evdekilerin sağlığını korumanız için önemlidir.
- Temizlik sırasında, özellikle elleri sabunlama sırasında, suyu açık bırakmayın. Su kaynaklarının da kısıtlı olduğunu unutmayın.
Ayrıca koronavirüs hakkında daha fazla bilgi edinmek ve etkin bir korunma için aşağıdaki kaynakları inceleyebilirsiniz:
Resmi kaynaklar
Covid-19 hakkında...