Hobim ve ben...
Hepimizin iş dışında da hayatımıza anlam katan farklı uğraşları var. Siz de hobinizle başka Tekfenlilere ilham vermek isterseniz, ne yaptığınızı, nasıl yaptığınızı, hangi malzemeleri kullandığınızı ve bunları nasıl temin ettiğinizi ister yazarak, ister video çekerek bize iletin.
kurumsal.iletisim@tekfen.com.tr
Malzemeler
Mobilya Boyama
Gizem Balcı (Tekfen İnşaat)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Rulo fırça, akrilik boya (Cadence markayı öneririm), ipek fırçalar, eskitme kremi (eğer eskitme görünümü arzu ederseniz) ve vernik.
Malzemeler nereden temin edilebilir?
Malzemelerin tamamını Hepsiburada gibi sitelerden kolayca edinebilirsiniz.
Nasıl yapılıyor?
Benim hobim mobilyaların rengini değiştirmek ve artık kullanılmayan demode mobilyalardan yeni yerleri ile uyumlu renklerde rustik mobilyalar yaratmak. Ana malzememiz ise bilek gücü. Gerisi kolay!
Ben vernik , boya ve eskitme kreminde Cadence ürünleri kullandım. Yeni nesil ürünler boyama öncesi zımpara gerektirmiyor. Kapatıcılığı yüksek ve çok geniş ürün gamı ve renk yelpazesi içeriyor.
Dönüşen mobilyalar
Heykel
Dilara Altun (Tekfen İnşaat)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Ana malzeme olarak heykel kili, isteğe bağlı olarak da üzerinde çalışabilmek için ahşap altlık, şekillendirebilmek için modelaj kalemi denilen çeşitli aletler kullanılabilir. Hatta vernik veya boya ile de yapılan ürünler desteklenebilir.
Malzemeler nereden temin edilebilir?
Malzemeleri daha önce heykel kursuna ve workshop’una katıldığım Studio Masterpiece’ten sipariş ettim. Orada çeşitli kitler hazırlanmış ve sipariş edilen heykel kitine göre de yapım videosu mailinize gönderiliyor. Masterpiece dışıda birçok alışveriş sitesinden de dilediğiniz renk ve kiloda kile erişebilmek mümkün.
https://www.studiomasterpiece.com/
Nasıl yapılıyor?
Kile istenilen şekli verebilmek için ideal kıvamına getirmek gerekiyor. Kil rahatça bükülebiliyor ve bükülürken kırılmıyorsa kıvamındadır denilebilir. Eğer kıvamında olmadığını düşünüyorsanız kili su yardımıyla ıslatıp yoğurabilirsiniz.
Yapmak istediğiniz heykele göre önce alt veya gövde kısmını yaparak başlayabilirsiniz. Ben evdeki kilimle 2 adet saksı yaptım ve öncelikle ana gövdeyi oluşturdum. Daha sonra modelaj kalemi yardımıyla içini oyarak bitkinin konulacağı yeri oluşturdum. En son da minik şekilli killer ekleyerek ve modelaj kalemi yardımıyla çizgi çizerek heykele son şeklini verdim.
Heykelinizi yaparken kil parçalarını birbirine yapıştırmanız gerekiyorsa, her iki parçaya da birbirine temas edecekleri yerden modelaj kalemi (yoksa bıçak, kürdan vb. bir alet) ile çizikler atarsanız ve ıslatırsanız daha iyi kaynaşacak ve daha sağlam olacaktır. Bitirdikten sonra nemli süngerle veya fırça yardımıyla silerek izlerden, pütürlerden vs. kurtulabilirsiniz. Havayla kuruyan kil alırsanız fırınlamanıza gerek kalmayacaktır. Ayrıca ben saksılarımı çatlamaması için su bazlı vernikle vernikledim.
Son olarak artan kilinize su sıkıp hava almayacak şekilde paketlerseniz kurumasını engellemiş olursunuz ve daha sonra da kullanabilirsiniz.
Online kanal önerileri
Fırçalar
Resim (Tuval Boyama)
Birkan Yüksel (Tekfen İnşaat)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Tuval, akrilik boya (guaj da olabilir), resim bantı, zemin fırçası ve boyama fırçası .
Malzemeler nereden temin edilebilir?
Genellikle boyalarımı (Artdeco) N11’den sipariş veriyorum. Başlangıç için 20*20 tuval yeterli olacaktır.
Nasıl yapılıyor?
Tuvale geçmeden önce kâğıt üzerinde fırça çalışmaları yapmanızı öneriyorum. Daha sonra zemin nasıl boyanır ve boya geçişleri nasıl olmalıdır gibi konulara çalışabilir ve boya ile ağaç, bitki, bulut nasıl çizilir, fırça darbeleri nasıl vurulur gibi konularla ilgili videolar izleyebilirsiniz. YouTube'da bu konuda çok sayıda video var. Ben başlayalı yaklaşık 2 hafta oldu. Resim konusunda bir eğitimim yok, elime fırça bile almamıştım. Herkes deneyebilir.
Online kanal önerileri...
Boya geçişleri için...
Resim çizimleri için...
Gün batımı resimlerini öneririm. En basit onlarla başlanılabilir.
Boyalar
Figür Koleksiyonu
Görkem Öztüfekçiler (Tekfen Services)
Figür koleksiyonu nedir?
Birçok kişi için oyuncak biriktirmek manasına gelse de, aslında "figür koleksiyonculuğu" o kadar da basit değildir. Model araba koleksiyonculuğu nasıl detaylı ve geniş bir alansa, figür koleksiyonculuğu da detaylı ve geniş bir alandır. Figür koleksiyonculuğu pahalı, uğraş gerektiren, zor ama bir o kadar zevklidir. Bu bakımdan dikkatli, özenli kombinasyonlarla, gerekirse kimi parçalar için senelerce bekleyecek kadar, sabırla yürütülmesi gereken bir hobi bu.
Film, anime, çizgi roman vs. karakterlerine adeta yeniden hayat veren ve küçük bir topluluğa sahip olmasına rağmen, gitgide büyüyen bir sektördür. Lisanslı fabrikasyon seri üretim ve dünya üretim limitli üretilenlerinin yanında “custom” olarak tabir edilen, türünün tek örneği olan çalışmalar da vardır. Figürlerin temelde 1/10 ölçek, 1/6 ölçek, 1/4 ölçek ve “life-size” olarak belirtilen 1:1 ölçekli boyutları mevcuttur.
Figür koleksiyonuna başlamadan önce...
Koleksiyona başlamadan önce ne tarzda bir koleksiyon yapmaya başlayacağınıza, hangi figürlerin koleksiyonunu yapacağınıza ve hangi markanın ürünlerini toplayacağınıza iyi karar vermeniz lazım. Örneğin, statü (heykel) figürlerden mi yoksa eklemli figürlerden mi hoşlanıyorsunuz; Marvel serisi mi yoksa Lord of the Rings serisi mi; Neca mı yoksa Kotobukiya ürünlerinin koleksiyonunu mu yapacaksınız gibi... Ben şahsen şu aralar "Weta" firmasının "Lord of the Rings ve Hobbit serilerinin figür koleksiyonunu yapmaktayım.
Figür koleksiyonum...
Marvel Serisi: Kotobukiya
Heroes of the Storm Serisi: Neca
Starwars Serisi: Hasbro
Witcher Serisi: Dark Horse
World of Warcraf Serisi: Blizzard
Lord of the Rings Serisi: Weta, Noble Collection
- Lord of the Rings Serisi Weta Balrog: Limited 886/1500
- Lord of the Rings Serisi Weta King of the Dead: Limited 740/6500
Figür konusunda incelenebilecek web siteleri
Bandırma vapuru (1/87 ölçek)
Ölçekli ahşap gemi modelciliği
Cemal Dayı (Tekfen Sigorta)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Öncelikle sabır ve zaman gerekiyor. 😊
Buna ilave olarak maket bıçağı ve uçlar, çelik cetvel, gönye, muhtelif ebatlarda eğe takımları, muhtelif cımbızlar, el matkabı ve çeşitli boylarda uçlar (1 mm, 2 mm, 3 mm, vb.), çeşitli kumlarda zımparalar, çeşitli boylarda küçük mengeneler...
Sarf malzemeleri ise: Modelinizi yaparken kullanmak üzere çeşitli yapıştırıcılar, oto kaportacılarının kullandığı çelik macun, modelinizi boyamak için vernik, geminin orijinal rengindeki boyalar ve boya maskeleme bantları.
Malzemeler nereden temin edilebilir?
Aşağıdaki gibi birçok siteden model gemi parçaları ve kitler temin edilebilir. Gemi modelinde; inşa edeceğimiz geminin planı, çeşitli ölçeklerde ahşap çıtalar, kontrplak, çeşitli plastik malzemeler, bakır tel, prinç malzeme, ipler ve daha birçok malzemeye ihtiyaç duyacağız.
Modeli kit olarak satın alırsak, geminin planı, ahşap, plastik, pirinç ve birçok parçası elimize ulaşır. Fakat kite yukarıda sayılan el aletleri, boyalar, yapıştırıcılar ve sarf malzemeleri dahil değildir. Sadece gemi modelini oluşturmak için kullanılan ahşap parçalar, ölçeğe uygun çıtalar ve hazır parçaları kitle temin edebiliriz.
https://www.maketistan.com/
https://www.pinarhobi.com/
http://www.profesyonelgemimodelciligi.com/tr/urunler/ahsap-gemi-modeli-kitleri/
Nasıl yapılıyor?
Bir gemi modeli yapmak istiyorsak, amacımız geminin aslına en yakın modelini ortaya çıkartmaktır. İzleyeceğimiz yol ise elimizdeki gemi planından belli bir sıra ile modeli inşa etmek olacaktır. Bu oldukça uzun bir uğraş olduğundan, model teknikleri ile ilgili çeşitli forumlardan ve topluluklardan bilgi alınabilir. Ancak özetle; ahşap parçalar (çeşitli ölçekte çıtalar, kontrplak, ahşap kaplamalar, vb.) ile gemi gövdesini, üzerindeki binaları ve her parçasını gerçeğe en yakın şekilde oluşturmalı, gemimize macun çekip zımparalayarak boyaya uygun hale getirdikten sonra, gemiyi aslına uygun renklerde boyayarak modelimizi sonlandırmalıyız.
Yeni başlayanlar için aşağıda belirtilen forum oldukça faydalı olacaktır.
Online kanal önerileri...
YouTube'da mevcut olan birçok videoya ilave olarak aşağıdaki forum, model teknikleri ve pratik yollar ile ilgili bilgi verecektir. Ayrıca birçok modelin yapım aşamaları da bu forumda mevcut.
https://www.modelteknikleri.com/
Endavour’s Longboat (1/50 ölçek)
Kalender yolcu vapuru (1/75 ölçek)
Heykel
Merve Metin (Toros Tarım)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Ana malzemeler kil ve tutkal (seramik hamuru olarak içinde tutkal içeren hazır killer de var). Yardımcı olarak tel ve küçük tahta parçaları kullanılıyor.
Malzemeler nereden temin edilebilir?
Hazır killer Trendyol gibi birçok alışveriş sitesinde var:
DAS Collection Seramik Hamuru
Asagıdaki siteden ise tüm çesitlerine bakabilirsiniz:
Hobi24.com
Nasıl yapılıyor?
Kil ilk olarak tutkal ile yoğruluyor, aynı hamur gibi! 😊 Daha önce bahsettiğim seramik hamuru ismi ile hazır olanları da var. Onlarda tutkal eklemeniz gerekmiyor. Tutkalın miktarı az olmamalı. Aksi halde kuruduktan sonra yaptığınız heykel çatlar.
Heykele başlarken önce heykelin ana iskeletini şekillendirmeniz gerekiyor. Bunu yaparken tahta, tel ya da kâğıt gibi malzemelerden yararlanabilirsiniz. Mesela, fotoğrafını göndermiş olduğum filin bacaklarında tahta, vücut kısmında ise top şeklinde yuvarlanmış kâğıt var. Kil, tahtaların ve kâğıdın üzerinde kaplı. Sonrası ise tamamen eliniz ile şekil verme. 😊
Şekil verirken kil sık sık kuruyacağından, yumuşatmak için çok az miktarda su sıkmanız gerekiyor. Fırınlama gerekmiyor. Bitirdikten sonra üzerine vernik sıkarsanız hem daha parlak görünür hem de küçük çatlaklar oluşmasını engeller. İsterseniz iyice kuruduktan sonra (yaklaşık 1 hafta kadar geçmesi gerekiyor) heykelinizi boyayabilirsiniz.
Video ve fotoğraf
Aytaç Batıbay (Toros Tarım)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Hobim, bölgemizi ve ülkemizi tanıtacak tarihi yerler ve şehirler ile doğa ve çevre konusunda video hazırlamak ve fotoğraf çekmek. Bunları bazı fotoğraf ve video paylaşım siteleri aracılığıyla yayınlayarak, yaşadığımız bölgenin turizmine katkı sağlamayı amaçlıyorum.
Bunun için 4K çekim özellikli drone ve aksesuarlarını kullanıyorum. SHGM Kayıtlı İHA-1 pilotuyum ve kullandığım drone da mevzuat gereği SHGM kayıtlı olup, yaptığım uçuşlar mülki idareden izinli. Oldukça ayrıntılı bir malzeme listesi var: Kamerası iyi bir cep telefonu, el gimbali (telefonda çekim yapmak için stabilizasyonu sağlayacak cihaz), iyi bir fotoğraf makinesi, iyi bir aksiyon kamerası ve aksesuarları, tripod, monopod, mikrofon, hafıza kartları, harici harddiskler, bunlar için koruyucu çantalar, ayrıca çekimler doğada yapıldığı için acil durumlarda fener, şapka ve bazı kamp malzemeleri...
Ayrıca bu çekimlerin izleyicileri sıkmayacak şekilde video düzenleme programlarıyla düzenlenmesi ve bunlar için de vakit (!) gerekli.
Malzemeler nereden temin edilebilir?
Bugünlerde dış çekimleri yapmak pek mümkün olmadığı için, konuya ilgi duyan hobicilere bazı videolar hazırlamış ve bu malzemeleri nereden bulabileceklerini tanıtmaya çalışmıştım:
- Dji Mavic 2 Zoom Kutu Açılışı, İnceleme
- Dji Mavic 2 Zoom/Pro Aksesurları
- Dji Osmo Mobile 3 Kutu Açılımı ve Kullanımı
Bu cihazların aşağıdaki gibi yetkili distrübütörlerden alınmasını tavsiye ederim:
Nasıl yapılıyor?
Bu çekimler için cihazların, özellikle de dronların teknik özelliklerini ve çekim modlarını bilmek, fotoğrafçılık konusunda araştırma yapmak gerekiyor. Bir diğer konu ise videoda telifsiz müzik kullanmak. YouTube’da içerik üreticileri için tasarlanmış ücretsiz bir müzik kanalı bulunuyor.
Audio Library - Music for content creators
Yukarıdaki videolarda bu konular da bulunmakla birlikte, özel bazı çekim modları için hazırladığım örnek:
DJİ Osmo Mobile 3 İle Hyperlapse ve Timelapse , Gün Doğumu ve Gün Batımı Çekimi
Online kanal önerileri...
Önereceğim online kanallar:
Google Haritalar'da yayınladığım Yumurtalık İlçesi, Kalesi ve Balıkçı Barınağı.
Porselen boyama
Deniz Güre Emek (Tekfen Mühendislik)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Porselen kalemleri ve porselen tabak, bardak, kupa, vb…
Nasıl yapılıyor?
Hobi marketlerden bulunabilecek ısıyla sabitlenebilen porselen boyama kalemleri ile porselen tabak ve kupalara istenilen desen, resim çalışması yapılabilir. Çizim veya boyama işlemi bittikten sonra, evde mutfaktaki normal fırınlarımızda 165 derecede 30 dakika bekletmek suretiyle sabitleme işlemi gerçekleşiyor. Sabitleme işlemi yapmadan önce, boyamalar kâğıt havlu yardımıyla sonsuz kez silinip temizlenebiliyor.
Tuval Boyama
Tayfun - Gizem Akbaba (Tekfen İnşaat)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Çeşitli renkte yağlıboyalar, fırça, tuval ve şövale.
Malzemeler nereden temin edilebilir?
Instagram üzerinden @wombhobby isimli sayfadan sipariş verdim. Boş tuvallere kendiniz çizebildiğiniz gibi, dünyaca ünlü resimleri sizin için çizip numaralandırarak boyamaya hazır hale getirmişler. Onlardan da satın alıp boyama yapabilirsiniz..
Nasıl yapılıyor?
Evde vakit geçirdiğimiz bugünlerde babam ile 4. tuvalimizi bitiriyoruz. Birkaç çalışmayı burada paylaşıyorum. Yapımı çok zevkli ve herkese tavsiye ediyoruz.
İllüstrasyon yapma
Emel Güları (Tekfen İnşaat)
Hangi malzemeler kullanılıyor?
Çizim kalemi ile uyumlu tablet, çizim kalemi ve çizim programı (Sketchbook & Procreate, vb)
Malzemeler nereden temin edilebilir?
iPad veya Samsung Galaxy Note tabletleri, internetten veya mağazalardan temin edilebilir. Çizim programları ise uygulamalardan indirilebilir.
Nasıl yapılıyor?
Örnek videodaki gibi program ve kalem yardımıyla dilediğiniz şeyleri dilediğiniz gibi çizebilirsiniz.
Online kanal önerileri...
Benim takip ettiğim siteler:
kendi amatör hesabım: https://www.instagram.com/esdgulari/?hl=ms