Ulusal egemenliğimizin
100. yılı kutlu olsun
“Mili egemenlik öyle bir nurdur ki onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur. Milletlerin esaretleri üzerine kurulmuş sistemler her tarafta yok olmaya mahkûmdur.”
Mustafa Kemal Atatürk
Kurucu ve Onursal Başkanımız Ali Nihat Gökyiğit’ten küçüklere mesaj...
23 Nisan nasıl bayram oldu?
23 Nisan 1920'de, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı ve Türk halkı egemenliğini ilan etti.
Bu tarihin birinci yıldönümü olan 23 Nisan 1921 günü Saruhan Milletvekili Refik Şevket Bey ile İçel Milletvekili Şevki Bey, "Bu mutlu günü halkın yüreğinde yüceltmek için 23 Nisan tarihinin resmi bayram olması" yönünde bir kanun teklifi sundular. Bunun üzerine Meclis'te görüşmelere başlandı. Bazı tutucu milletvekilleri böyle tepeden bayram ilan etmenin bir manası olmadığını, esas olarak milletin gücü artırılmak isteniyorsa bunun itikat (inanç) yönüyle yapılması gerektiğini öne sürdüler. Buna cevabı, Celal (Bayar) Bey verdi:
"23 Nisan'da büyük bir ümitle kalplerini birleştirenler, insanlık dünyasına karşı bağırdılar: Biz, tutsaklığı kesin olarak reddediyoruz. Bağımsız olarak yaşadık ve yaşayacağız. Bu bizim hakkımızdır. Rica ederim, bu, bütün Müslümanlar için büyük bir gün değil midir?"
Onun sözlerini, Bursa Milletvekili Muhittin Baha Bey tamamladı:
"22 Nisan'da bize hıyanet etmiş, yüksek halifelik ve saltanat makamına tecavüz etmiş bir adam (Padişah Vahdettin) ve onun takımı vardı. Millet başsızdı... 23 Nisan günü bu milletin, özgür ve bağımsız Anadolu'nun sonsuza kadar milli bir bayramıdır!"
Onları başka milletvekilleri de destekledi ve kanun teklifi büyük bir çoğunlukla kabul edildi.
1922 yılındaki ilk 23 Nisan kutlamaları, öğrencilerin de katılmasıyla çok coşkulu geçti. 1923'te ise çocuklar, Himaye-i Etfal Cemiyeti (Çocuk Esirgeme Kurumu) adına yardım toplamak için 23 Nisan gösterileri sırasında rozet sattılar. Böylece çocuklar giderek ön plana çıkmaya başladı. Bu özel günün çocuk bayramı olmasını arzulayan Atatürk'ün de desteğiyle 23 Nisan tarihi 1925 yılında "Çocuk Günü", 1926'da ise "Çocuk Bayramı" ilan edildi. İlk kapsamlı Çocuk Bayramı kutlamaları Atatürk'ün himayesinde 1927 yılında yapıldı. 23 Nisanlar, 1929'dan itibaren "Çocuk Haftası" olarak kutlanmaya başladı.
Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülkedir.
Tekfen Filarmoni'den tüm çocuklara 23 Nisan hediyesi!
Tekfen Filarmoni, COVID-19 pandemisi nedeniyle evden dışarı çıkmadığımız bugünlerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. yıldönümü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara unutamayacakları bir an yaşatmak için çok özel bir “challenge” başlattı. Sosyal medya hesaplarından yaptığı çağrı ile tüm orkestraları 23 Nisan'da evden de olsa çocuklar için şarkılar ve marşlar çalmaya davet eden Tekfen Filarmoni, kendisi de çocuklara özel bir sürpriz hazırladı.
Tekfen İnşaat'tan 23 Nisan kutlama videosu
Tekfen İnşaat, faaliyet gösterdiği her coğrafyadan, toplamda 52 çocuğun katkılarıyla 23 Nisan için bir kutlama videosu hazırladı.
Tekfen Tarım'dan 23 Nisan kutlama videosu
Tekfen Tarım, Türkiye'nin farklı noktalarındaki çalışanlarının en küçüğü 2, en büyüğü 12 yaşlarındaki çocukları ile ulusal egemenliğin 100. yılı için özel bir video hazırladı.
Katar'dan kutlamalara bir katkı!
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı Katar'da kutlayan Batuhan Şireli, Tekfenli yaşıtlarına bir armağan gönderdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 23 Nisan’a özel “100. Yıl Marşı”
23 Nisan'ın 100. yılı nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı özel bir marş hazırladı. Koronavirüs önlemleri kapsamında korodaki çocuklar marşı seslendirmek için dışarı çıkmayarak, kayıtları evlerinde aldılar.
Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Şef Doç. Dr. Mehmet Efe’nin bestelediği ve sözlerini Şermin Yaşar ile Mehmet Efe’nin birlikte yazdığı 100. Yıl Marşı’nın düzenlemesi Serkan Sönmez tarafından yapıldı. Gazi Üniversitesi Müzik Bölümü, Hacettepe Devlet Konservatuarı, Prof. Dr. Mehmet Sağlam Ortaokulu, Ulubatlı Hasan Ortaokulu öğrencileri tarafından evlerinde seslendirilen marşın klibi de koronavirüs önlemleri nedeniyle cep telefonu ile çekildi.