Kadın Çiftçi Kredisi

sahiplerine ulaştı

Tekfen Vakfı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde duyurduğu “Kadın Çiftçi Kredisi” projesinde ilk kredilerin tahsisi gerçekleşti. Kredi sağlanan 80 kadın, 24 Mayıs haftası boyunca Kemalpaşa, Soma, Manisa, Aydın ve Nazilli’de Toros Tarım uzmanları tarafından verilen eğitimlere katıldı.

Tarımda çalışmak isteyip kendi girişimini kuracak maddi imkânı olmayan kadın girişimcilerin iş sahibi olabilmesi için Tekfen Vakfı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı iş birliğinde hayata geçirilen “Kadın Çiftçi Kredisi” projesinde ilk adımlar atıldı. 2021 yılında, pilot bölge olarak Ege’de başlatılmasına karar verilen proje kapsamında 80 dar gelirli kadın çiftçiye, yapacakları tarım faaliyetine göre 5.000 ila 15.000 TL arasında kredi tahsis edildi. Standart kredi uygulamalarından farklı olarak “Kadın Çiftçi Kredisi”nde başvuru sahipleriyle birebir görüşmeler yapılarak kadın çiftçinin bilfiil ihtiyacına göre kredi tahsis ediliyor.

Amaç sadece finansal destek değil, kadınları iyi birer çiftçi olarak yetiştirmek!

Kadın Çiftçi Kredisi, Tekfen Holding’in toplumsal yatırımlarına yön vermek üzere benimsediği “ortak değer yaratma” yaklaşımının bir ürünü. Sosyal ve çevresel sorunların çözümüne katkı sağlayacak toplumsal projelerini hem Tekfen’e hem topluma fayda sağlayacak şekilde tasarlayan Tekfen, Kadın Çiftçi Kredisi ile kadın çiftçilere sadece maddi destek sağlamayı değil, aynı zamanda onlara Toros Tarım’ın uzman ziraat mühendisleri yoluyla işlerini en iyi şekilde yapabilmeleri için eğitim ve danışmanlık vermeyi de hedefliyor.

Bu kapsamda, kredi tahsis edilen 80 kadın çiftçiye 24-27 Mayıs tarihleri arasında Kemalpaşa, Soma, Manisa, Aydın ve Nazilli’de Tarımsal Teknik ve Dijital Pazarlama ekibi tarafından eğitim verildi. Eğitimlere Toros Tarım Ege Bölge Müdürü Ceyhun Wellman ve Tarımsal Teknik ve Dijital Pazarlama Müdürü Ferhat Ekinci’nin yanı sıra Tarımsal Teknik Pazarlama Temsilcileri Ümit Bülent Sarıkaya, Ayhan Coşkun ve Tolga Çil katıldı. Ayrıca eğitim haftası boyunca ekibe Toros Tarım Eğitim Otobüsü ve özel donanımlı teknik destek aracı eşlik etti.

Organizasyonda temel bitki besleme eğitiminin yanı sıra kadın çiftçilerin yetiştirdiği 28 farklı ürün için hazırlanan gübreleme programları dağıtıldı, ayrıca çiftçilerin yetiştiriciliğe ve verimi artırmaya yönelik soruları yanıtlandı. Eğitim ve danışmanlık programı küçük toplantılar ve bireysel saha ziyaretleri şeklinde devam etmekte olup, yetiştiricilik sezonu boyunca devam edecek.

Projenin sosyal etkisi somut verilerle analiz edilecek!

Tasarımı itibarıyla birçok yenilik barındıran Kadın Çiftçi Kredisi’nin öne çıkan bir başka özelliği de, projenin yarattığı sosyal etkinin Etki Yatırımı Platformu (Etkiyap) tarafından başından sonuna kadar bilimsel yöntemlerle ölçümlenecek olması.

Proje, Türkiye’de ülke çapında Social Return on Investment (SROI) Analizi yapılan ilk sosyal sorumluluk projesi olarak da öne çıkıyor. Bu analiz sayesinde proje kapsamındaki temel tarım, iş sağlığı ve finansal okuryazarlık eğitimleri, kredinin kendisi ve uzman desteği gibi her faaliyetin hangilerinin kadınlar için daha çok değer yarattığı ve hangilerinin yaşamlarında ne tür değişikliklere sebep olduğu ayrıntılı bir şekilde görülebilecek. Ayrıca bu değişimlerin çiftçi kadınlar için ağırlıklı önemi de gözlemlenebilecek.

Sosyal Etki Analizi’nin, projenin sonuçlarını değerlendirmek ve sonraki adımlarını planlamak için önemli bir veri sağlayacağını belirten Tekfen Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Şirketler Direktörü Dori Kiss Kalafat, “Bu yola çıktık ama bu yolun bizleri ve kadınları nereye götüreceği noktasında Etki Analizi, bir pusula görevi görerek devreye girecek. Kurum olarak ortak değer yaratma yaklaşımımız doğrultusunda toplumsal yatırımlarımızı sağduyu ile ve doğru şekilde yapmaya çalışıyoruz. Fakat yaptığımızı ne kadar doğru yaptık ya da yaptığımız dışında başka bir şey yapsaydık daha mı etkili olurdu, bunları bilmemiz gerekiyor.

Geçtiğimiz sene, Tekfen Grup Şirketleri’ndeki toplumsal fayda odaklı çalışmalarla Tekfen Vakfı bünyesindeki çalışmalarımızı eşgüdümleme yoluna gittik. Ortak değer yaratma yaklaşımını oluşturmak ve bundan sonra herhangi bir proje kurgularken veya bir projeye dahil olup olmamayı değerlendirirken bu kriterlere göre karar almak için çalışmamızı tamamladık. Kadın Çiftçi Kredisi, çalışmamız tamamlandıktan sonra bu yaklaşımla ele aldığımız ilk proje. Dolayısıyla etkisinin kayda geçmesi, ölçümlenmesi ve veriye dayandırılması bizim için çok önemli,” şeklinde konuştu.

Kalafat, bu sayede “Ne kadar emek verdik? Ne kadar kaynak ayırdık ve nasıl karşılık buldu? Etki, sosyal değer ve ekonomik değer çoğaldı mı, çoğaldıysa nasıl ve ne kadar çoğaldı? Kadınlar da bizim istediklerimiz ile aynı şeyi istiyorlar mı? Onlara daha faydalı olabileceğimiz başka bir yol var mı? Ya da mevcut projede neyi farklı yaparsak daha iyi olur?” şeklindeki sorulara yanıt bulacaklarını söyledi.