Bitki besleme alanında Türkiye’de bir ilk olan Toros Ar-Ge Merkezi

web sitesiyle dünyaya açıldı!

Klasik gübrelerde, üretim ve pazar payı itibarıyla Türkiye’de sektörünün en büyük kuruluşu olan, ihracatın yıldızları arasında yer alan Toros Tarım’ın yine alanında bir ilk olan Ar-Ge Merkezi, çalışmalarını dünyayla paylaşmak için kendi web sitesini hayata geçirdi. Merkezin çalışmalarına dair birçok bilginin paylaşıldığı web sitesiyle ilgili olarak Toros Ar-Ge Müdürü Didem Tümük’ün kapısını çaldık ve kendisinden sitenin içeriği ve hedefleri hakkında bilgi aldık.

Bitki besleme alanında Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezi olarak, bağımsız bir web sitesi ile Türkiye’deki birçok Ar-Ge merkezinden ayrıştınız. Böyle bir web sitesi yapmaktaki amacınız neydi?

Türkiye’nin alanındaki ilk Ar-Ge merkeziyiz ve sektörün lideri olarak yaptığımız çalışmalarla tarım sektörüne yön vermeye devam etmeyi amaçlıyoruz. Ulusal paydaşlarla birlikte uluslararası proje ortaklıkları da yaparak katma değeri yüksek, Yeşil Mutabakat’a uyumlu çıktılar üzerine çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Dünyada Ar-Ge çalışması yapan farklı örnek uygulamaları da dikkate alarak, konu ile ilgili doğru kitlelere ulaşabilmek amacıyla görünürlüğümüzü web sitesiyle artırmayı hedefledik. Bu süreçte, danışman hocamızdan da öneri ve yönlendirme anlamında destek aldık ve almaya devam ediyoruz. Bu adımın, artan uluslararası iş birliklerimizin de önünü açmak ve/veya yön vermek suretiyle süreçlerimize katkı sağlayacağını ve bu alandaki çalışmalarımızı geliştireceğini düşünüyoruz. Aynı zamanda, Sanayi Bakanlığı’nın da Ar-Ge merkezi altyapı ve iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik beklentilerine de cevap vermiş oluyoruz.

Okurlar, Toros Ar-Ge web sitesinde ne gibi bilgi ve içeriklere ulaşabilirler?

Yapılan çalışmaların ve bunların bilimsel içeriklerinin de paylaşıldığı web sitesinde, Toros Tarım Ar-Ge Merkezi’nin güncel çalışmalarının haricinde çeşitli kuruluşlarla yapılan iş birlikleri, dahil olunan konsorsiyumlar ve paydaşları belirtiliyor. Aynı zamanda, bu süreçlerin devamı niteliğinde güncel bilgi ve bilimsel içerik paylaşımı yapılıyor. İnovasyon farkındalığının artırılması amacıyla kurum içinde paylaştığımız, Ar-Ge ekibi ve birlikte çalışma yaptığımız değerli akademisyenlerce geliştirilen, güncel ve faaliyet alanımızla ilgili teknik bilgilerin olduğu inovatif ve Ar-Ge bültenlerimize de web sitesinden ulaşılabiliyor.

Bir Ar-Ge merkezinin kapalı kapılar ardında çalışmayıp, şeffaf bir iletişim içinde olması bilginin paylaşımı ve sürdürülebilirlik adına da çok önemli. Ar-Ge Merkezi olarak bu konudaki yaklaşımınız nedir? Bu konuyu, yaptığınız yerli ve yabancı iş birlikleri çerçevesinden de nasıl değerlendirirsiniz?

Ar-Ge ve inovasyon, en önemli sürdürülebilirlik parametreleri arasında yer alıyor. Diğer taraftan, Yeşil Mutabakat’a uyum sürecini de dikkate aldığımızda, merkezimizin tarım sektörüne yönelik olası iş birlikleri için projeler üretmesi ve multidisipliner yapısı ile tarım endüstrisi içerisinde farklı kulvarlarda rol alması, bu noktadaki temel bilgi paylaşımı ihtiyacını ön plana çıkarıyor. Web sitemiz, dünya ölçeğinde çeşitli kuruluş ve enstitülerle aynı platformda yer alarak, sürdürülebilirlik açısından önemli bilimsel çıktıların elde edilmesine imkân sağlıyor.

Toros Ar-Ge Merkezi web sitesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz!