Tekfen İmalat

ilklerin peşinde

Üretim kapasitesini ve çeşitliliğini günden güne geliştiren Tekfen İmalat, ABD’li Merichem için ürettiği ekipmanlarda PFA ve termal sprey yöntemi ile TSA alüminyum kaplama uygulamalarını hayata geçirdi. Metal Terzileri, aynı zamanda Petrol Ofisi için imal ettiği ilk silindirik depolama tankında sona geldi.

Son yıllarda yurt dışında hizmet verdiği coğrafyaları genişleten “Metal Terzileri”, ürün portföyünü de yeni malzeme ve teknolojilerle zenginleştirmeyi sürdürüyor. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Tasarım Merkezi Belgesi’ne sahip olan ve TÜBİTAK iş birliğinde Ar-Ge projeleri de geliştiren şirket, yakın dönemde alüminyum alaşımlı malzemeleri de ürün yelpazesine eklemişti.

Tekfen İmalat, son olarak, kimya ve petrokimya sektörlerinde kükürt giderme, arıtma, geri dönüşüm ve yeniden kullanım gibi konularda lisanslı çözümler sunan ABD’li Merichem firması için gerçekleştirdiği imalatlarda iki önemli yeniliğe imza attı. Söz konusu iş, Tekfen İnşaat’ın Merichem firmasından Mısır’daki SUEZ Rafinerisi için sipariş aldığı modüler yapıya ait 28 adet proses ekipmanını kapsıyor. Karbon çelik ve paslanmaz çelik malzemelerin kullanıldığı projede, bir ekipmanın iç yüzeyi PFA ile kaplandı. Teflon’a benzer özelliklere sahip bir floro polimer türü olan PFA, mükemmel yapışmazlık özelliğine sahip olduğu gibi uygulandığı yüzeye de yüksek kimyasal direnç kazandırıyor.

Yine aynı proje kapsamında, bir ekipmanın dış yüzeyinde de termal sprey yöntemi ile TSA alüminyum kaplama uygulaması yapıldı. Kaplama malzemesinin eriyik/yarı eriyik haline getirildikten sonra basınçla püskürtülmesiyle gerçekleştirilen bu işlem, ekipmanın paslanmaz çelik kısmına, proses şartları ve çevresel etkenlere karşı daha iyi bir korozyon koruması sağlamak amacıyla uygulandı.

Petrol Ofisi için imal edilen tankta sona gelindi

Tekfen İmalat’ın, Petrol Ofisi Derince Terminali’nde yapımını üstlendiği 40.000 metreküp kapasiteli motorin depolama tankı projesinde de sona gelindi. Çapı 50 metre, yüksekliği ise 24 metre olan silindirik tank, terminalde bulunan en yüksek hacimli tank olduğu gibi, Tekfen İmalat’ın Petrol Ofisi için yaptığı ilk silindirik depolama tankı.

İçine futbol sahası sığan tanklar

Büyük hacimli depolama tankları, Tekfen İmalat’ın en iddialı olduğu alanlardan biri. Şirket bugüne kadar dünyanın farklı noktalarında toplam kapasitesi yaklaşık 7,2 milyon metreküp olan 378 adet depolama tankının dizayn, prefabrikasyon ve montaj işlerinde yer aldı.

Tekfen İmalat’ın bugüne kadar ürettiği en büyük tanklar, Tekfen İnşaat’ın 2003-2004 yıllarında Adana, Ceyhan’daki BOTAŞ projesi için dizayn ve prefabrikasyonunu yaptığı 150.800 metreküp hacmindeki ham petrol depolama tankları. 100 metre çapında ve 20,2 metre yüksekliğindeki 7 adet tankın her birinin içerisine bir futbol sahası sığabiliyor.