Tekfen Mühendislik

yükselişini sürdürüyor!

Tekfen Mühendislik, uluslararası inşaat sektörünün saygın dergilerinden Engineering News Record (ENR) tarafından açıklanan “TOP 225 International Design Firms 2022” listesinde geçen yıla göre 14 basamak yükselerek 164. oldu.

Endüstriyel projeler, petrol ve gaz sektörü, bina çözümleri ve ulaşım-altyapı projeleri gibi geniş bir portföyde multidisipliner tasarım faaliyetleri yürüten Tekfen Mühendislik, ilk kez 2018 yılında girdiği “ENR 2022 Top 225 International Design Firms” listesinde istikrarlı yükselişini sürdürüyor.

Uluslararası inşaat sektörünün en prestijli yayınlarından biri kabul edilen Engineering News Record (ENR) tarafından açıklanan liste, dünyanın önde gelen tasarım, mimarlık ve inşaat firmalarını bir araya getiriyor. Liste, firmaların bir önceki yıl ABD doları bazında elde ettikleri tasarım hizmetleri gelirleri baz alınarak oluşturuluyor. 2021 yılında ENR sıralamasında 178. sırada yer alan Tekfen Mühendislik, 2022 yılında 14 basamak birden yükselerek 164. sıraya yerleşti.

Tekfen Mühendislik Genel Müdürü Fatih Can, elde edilen bu başarıyla ilgili olarak sorularımızı şöyle yanıtladı:

Tekfen Mühendislik’in bu yükselişinde hangi proje ve iş alanları öne çıktı?

2021 yılı, gerek global konjonktürdeki belirsizliklerden gerekse de pandeminin etkisiyle yatırımcıların daha temkinli olmalarından dolayı zor bir yıl olarak geçti. Bu zorlu yıldan alnımızın akıyla çıktığımıza inanıyorum. ENR’daki yükselişimiz bu başarının göstergelerinden sadece bir tanesi. Bu vesileyle, Tekfen Mühendislik’teki tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Bu başarı, tamamıyla bir ekip olarak hak edilmiş bir başarı. Bu yükselişte tek bir projenin veya iş alanının ismini öne çıkarmak doğru olmaz. 2021 yılında 20’ye yakın yurt dışı projesinde özveriyle çalıştık. Sorunuza cevap vermek üzere bazı bilgileri paylaşmak isterim.

2021’de gelirlerimizin yüzde 53’ü yurt dışı projelerimizden geldi. İş alanları olarak baktığımızda, yurt dışı gelirlerinin yüzde 82’si petrol, doğal gaz ve enerji, yüzde 12’si ulaştırma ve altyapı, yüzde 6’lık dilimi ise bina çözümleri dikeylerimizden. Önümüzdeki yıllarda ulaştırma ve altyapı dikeyimizin yurt dışı atılımına daha da fazla destek olacağını öngörüyoruz. Bu bağlamda çalışmalarımız devam ediyor.

Biliyorsunuz, Tekfen Mühendislik’in şu an itibarıyla Azerbaycan, Katar ve Kenya ofisleri mevcut. Yurt dışı gelirlerimizin yüzde 25’i bu ofislerimizin etkin çalışmasıyla gerçekleşti. Bu anlamda yurt dışı ofislerimiz artık birer kâr merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Önümüzdeki dönemde mevcut ofislerimizi daha da büyütmeyi ve yenilerini eklemeyi planlıyoruz.

Gelirlerimizi bölgesel olarak değerlendirdiğimizde ise yüzde 72’lik dilimin Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan, yüzde 16’sının Afrika ve yüzde 12’lik kısmının ise Latin Amerika’dan geldiğini görüyoruz. Bu yayılım, artık Tekfen Mühendislik’in global mühendislik firmaları arasında yer almak üzere olduğunun güzel bir işareti. Yurt dışı ofislerimizin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasıyla birlikte pozisyonumuzu daha da sağlamlaştıracağız.

Son bir rakam daha paylaşmam gerekirse, 2021 yılındaki gelirlerimizin yüzde 24’ünü teknoloji sağlayıcısı firmalarla geliştirmekte olduğumuz ilişkiler neticesinde, tüm dünyada artık yaygınlaşmaya başlayan “modüler tasarım” kabiliyetimiz sayesinde elde etmiş bulunuyoruz. Buradan da şu çıkarımı yapıyorum; Tekfen Mühendislik doğru konumlanarak ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek doğru yolda ilerlemekte. Ayrıca henüz çok taze ve güzel bir gelişmeyi de paylaşmak istiyorum. İngiltere’de Türk bir yatırımcının kuracağı endüstriyel bir tesis için PMC (Project Management Consultant - Proje Yönetimi Danışmanı) sözleşmesini imzalamak üzereyiz. Böylelikle Birleşik Krallık’a da adım atmış oluyoruz.

İş hacmindeki yükselişle birlikte, sizden Tekfen Mühendislik’in Türkiye ve dünyadaki konumu ve gelişimi hakkında da genel bir değerlendirme alabilir miyiz?

Türkiye’deki en büyük multidisipliner mühendislik şirketi olmaktan gurur duyuyoruz. Çok değerli çalışanlarımız, çok özenle seçilmiş bir kadromuz var. Uluslararası projelerde yer aldıkça ve bu projelerde başarılı oldukça, kendimize olan güvenimiz giderek artıyor ve daha farklı uzmanlık alanlarında da iş yapabilme potansiyellerini değerlendirerek hareket ediyoruz. Dünyada zorlaşan şartlar ve giderek artan rekabet her firma gibi bizi de etkiliyor, ancak Tekfen kültürüne olan inancımız bu zorluğun da üstesinden geleceğimiz umudunun yeşermesine neden oluyor.

Gün geçtikçe çözüm ortağı ekosistemimizi geliştiriyoruz, daha rekabetçi olabilmek için gerektiğinde farklı çözüm ortaklarımız ile birlikte hareket ediyoruz. Teknoloji sağlayıcısı firmalarla beraber AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı doğrultusunda karbon emisyonlarının sıfırlanması, enerji sektörünün karbondan arındırılması, çevre dostu teknolojilere yatırım yapılması, üretimde inovasyonun teşvik edilmesi ve doğal kaynak kullanımına bağlılığın azaltılmasıyla hammadde alternatiflerinin ortaya çıkarılmasına yönelik projeleri yakından takip ederek, özellikle hidrojen üretimine ve plastik geri dönüşüm projelerine odaklanıyoruz.

Daha önce ulaştırma ve altyapı alanında birçok ilki gerçekleştiren bir şirket olarak, 2021’de Kenya ofisinin kuruluşunun ardından, Kenya Yollar İdaresi KenHA ile bir müşavirlik sözleşmesi imzaladık. Bu, bir Türk tasarım firması tarafından bu coğrafyada yürütülecek, Afrika Kalkınma Bankası finansmanlı ilk yol kontrollüğü projesi. Kenya ofisi, mevcut projenin yanı sıra bölgede yürüttüğü diğer iş geliştirme faaliyetleriyle, Tekfen Mühendislik’in Sahra Altı açılımında önemli bir sorumluluk üstlenecek. Türkiye’de ise en üst seviyede mühendislik gerektiren Çanakkale 1915 Köprüsü’ne müşavirlik hizmeti vermiş olmamız şirketimizin uluslararası tanınırlığını büyük oranda artırdı. Bu proje, ayrıca bundan sonraki benzer mega projeler için tek başına yeterlilik alabilmemizin de yolunu açtı.

TEKFEN MÜHENDİSLİK GENEL MÜDÜRÜ FATİH CAN

“Bu başarı, tamamıyla bir ekip olarak hak edilmiş bir başarı. Bu yükselişte tek bir projenin veya iş alanının ismini öne çıkarmak doğru olmaz. 2021 yılında 20’ye yakın yurt dışı projesinde özveriyle çalıştık.”

Tekfen Mühendislik’in önümüzdeki dönem için hedefleri arasında neler var?

Bu sorunuzun cevabını esasen 2021 yılı içinde yaptıklarımız ve birinci sorunuza cevaben paylaştığım yukarıdaki göstergeler veriyor. Yine de kısaca özetleyecek olursam, yurt dışı ağlarımızı daha da genişleteceğiz. Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’ya gideceğiz. Bölgesel olarak genişlemek, potansiyel müşterilerimizin yanında olabilmek, bulunduğumuz ülkenin lokal iş gücünü kullanabilmek, oradaki koşulları anlamak, kültürüyle birlikte yaşayarak yerel şartnameleri anlamak ve uygulayabilmek için bu artık kaçınılmaz. Uluslararası bir oyuncu olmak için bunu yapmak zorundayız.

Modüler tasarım ve fabrikasyon, yenilenebilir enerjiler, hidrojen, plastik geri dönüşüm ve dijital çözümler, önümüzdeki dönem için bilgi birikimimizi ve referanslarımızı geliştirmek istediğimiz alanlar. Modüler tasarım ve fabrikasyon konusunda Tekfen İmalat ve Tekfen İnşaat ile ortak sinerji yarattığımız başarılı projeler gerçekleştirdik ve daha hacimli projelere ilerleyeceğiz. Diğer alanlarda da özellikle teknoloji sağlayıcısı firmalar ile kurduğumuz ilişkiler sayesinde hızla ilerliyoruz.

Son dönemde yaşanan olaylar, pandemi, Rusya ve Ukrayna Savaşı, enerji temininde yaşanan dalgalanmalar ve tedarik zincirindeki aksaklıklar birbirlerini tetikledi ve enerji alanında farklı çözüm arayışlarına yol açtı. Hidrojen ve yenilenebilir enerjiler bu anlamda son dönemlerin en popüler konuları arasına girdi. Tekfen Mühendislik olarak bir süredir Grubumuzu bu dönüşüme hazırlayacak araştırmalarımızı sürdürmekteyiz. Geleceğe hazırlıklı olmak adına, bu alandaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Dijital dünya özellikle pandemi sonrasında çok hızlı yol aldı. Tekfen Mühendislik’in en yeni dikeyi olan Dijital Çözümler, bizim en çok büyümek istediğimiz alanlardan biri. Dijital alanda iş hacmi potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve daha gidilecek çok fazla yol olduğunu düşünüyoruz. 2022 yılı içinde dijital alanda pek çok çözüm ortağıyla iş birliği anlaşmaları yaparak bu dikeyimizde projeler almaya başladık. Buna devam edeceğiz.

Ulaştırma ve altyapı alanındaki mühendislik yetkinliklerimiz, talep analizleri ve fizibilite etütlerinden kontrollük hizmetlerine kadar, sürecin her aşamasında hizmet verecek kapasite ve olgunluğa ulaşmış vaziyette. Bu dikeyimizde de global gelişmeleri ve altyapı yatırımlarını yakından izleyerek, yenilikçi bir anlayışla farklı coğrafyalarda büyümeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde, bu alanda büyümeyi hedeflediğimiz bölgelerin başında Doğu Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri geliyor.