Tekfen Vakfı Müzik Bursu

sahiplerini buldu

Tekfen Vakfı, klasik müziğe desteğini, 2019 yılında başlattığı Müzik Bursu programı ile bu yıl da sürdürüyor. Başta Tekfen Filarmoni olmak üzere, Türkiye’deki orkestralar için yetkin müzisyenler yetiştirmeyi amaçlayan Tekfen Vakfı Müzik Bursu’nun 2021-2022 eğitim yılındaki sahipleri belli oldu. Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda Simay Gönültaş ve Barok Bostancı burs almaya hak kazandı.

Tekfen Vakfı’nın, kuruluşunun 20. yıl dönümü vesilesiyle 2019 yılında başlattığı Müzik Bursu’nun kazananları belli oldu. Lisans eğitimini yurt dışında klasik batı müziği çalgısı dalında yapacak öğrencilere destek sağlayan Müzik Bursu programına bu sene 49 öğrenci başvurdu. İkinci tura geçmeye hak kazanan 16 aday jüri karşısına çıkarak teknik, müzikalite, entonasyon, sahne duruşu, tutku ve potansiyel olmak üzere 6 temel kriter üzerinden değerlendirildi. Tekfen Filarmoni Genel Sanat Yönetmeni ve Daimi Şefi Aziz Shokhakimov’un başkanlığındaki jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda bursun yeni sahipleri Simay Gönültaş ve Barok Bostancı oldu.

Tekfen Vakfı’nın yeni bursiyerlerinin her ikisi de eğitim hayatlarını Almanya’da sürdürüyor. Simay Gönültaş fagot (üflemeli çalgı), Barok Bostancı ise viyola (yaylı çalgı) eğitimi alıyor.

Daha önce Tekfen Vakfı’ndan Müzik Bursu alan dört öğrenciden Seyfi Can Dağlar (fagot) Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlin’den; Görkem Çiçek (viyolonsel) ise Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover’den mezun oldular. Halihazırda eğitimi nedevam eden bursiyerlerden Yunus Altıkanat (viyolonsel) Berlin’deki Barenboim-Said Akademie’de üçüncü sınıfta; Seher Karabiber (flüt) ise Hamburg Hochschule für Musik und Theater’da ikinci sınıfta okuyor.

JÜRİ ÜYELERİ

  • Aziz Shokhakimov, Tekfen Filarmoni Orkestrası Şefi ve Genel Sanat Yönetmeni
  • Alper Çoker, Tekfen Filarmoni Trompet Grup Şefi
  • Deniz Toygür, Tekfen Filarmoni Orkestrası İkinci Keman Grup Şefi
  • Hüseyin Mehmetoğlu, Tekfen Filarmoni Viyola Grup Şefi
  • Mehmet Seyid Mas, Tekfen Filarmoni Obua Grup Şefi

“Herkes gibi ben de yaptığım işin ötesinde öncelikle mutlu olabileceğim bir gelecekte yaşamak istiyorum!”

Görkem Çiçek

Lisans eğitimini yurt dışında yapmak sana nasıl bir katkı sağladı? Müzik eğitiminin dışında, oradaki yaşantı seni nasıl besliyor?

İlk etapta, uluslararası bir iş yapmanın doğal zorluğu ve aynı zamanda getirilerinden olan yabancı dil öğrenebilme avantajı ile toplumlar arasındaki sosyal ve kültürel farklılıkları görebilmeyi ve hatta bu yeni renkleri içselleştirebilme avantajını sağladı. Bu sayede, biz müzisyenlerin gelişim süreçlerimizde attığımız ve aslına bakarsanız en önemli adımlardan olan, “İcra ettiğimiz müziğe doğal ve kabul edilebilir bir nitelik kazandırabilme” açısından devrim niteliğinde büyük bir fayda ve kolaylık sağlamış oldu.

Gelecek planında neler var?

Geleceğin sürekli değişen bir fenomen olduğu senaryosuna inanan biri olarak, tecrübe ettiğim hayat doğrultusunda yaptığım gelecek planları genel olarak etap etap oluyor. Örnek vermek gerekirse, yapmak istediğim işler ve bunları yapabilmek için kendime tanıdığım süreçler var. Bu süreçlerin en uzun 3 veya 4 yıllık süreçler olmasını sağlamaya çalışıyorum; çünkü her yılın ve periyodun getirdiği maddi, manevi fırsatlar ve dezavantajlar farklı oluyor. Bu yüzden kendimi yaşadığım dönemin standartlarına göre motive etmem gerekiyor. Bu disiplin içerisinde, yakın gelecek planı olarak orkestra müzisyenliği ve oda müziği kategorilerinde parlak sonuçlar yakalamayı başarabildiğim bir noktada olmayı hedeflediğimi söyleyebilirim. Bu konuda belli bir süredir yürüttüğüm yoğun çalışmalar devam ediyor.

Peki ya planın ötesinde hayalinde neler var?

Planlarımın ötesinde ve hayallerimde, üretmenin ve paylaşmanın sürdürülebilir olduğu bir ortamda yaşayabilmek var. Herkes gibi ben de yaptığım işin ötesinde öncelikle mutlu olabileceğim bir gelecekte yaşamak istiyorum ve bunun sadece kazanmaktan öte, ancak paylaşma temelli bir hayatta mümkün olabileceğine inancım çok yüksek. En büyük hayalim, görebildiklerimi ve tecrübe ettiklerimi gerçekten ihtiyacı olan ve isteyen insanlarla paylaşmakla beraber, göremediklerimi, anlayamadıklarımı anlamış ve görmüş olup, aktarmaktan keyif alan insanlarla ve bu koşulların devam ettirilebilir düzeyde olduğu bir toplulukla yaşamak diyebilirim.

“Sadece sınav odaklı kısa zamanlı çalışmalardan başarılı bir sonuç elde edilebileceğine inanmıyorum!”

Seyfi Can Dağlar

Fagot görece az bilinen ve her anlamda zor (!) bir enstrüman. Senin fagotu seçmende ne etkili oldu? Sen mi onu seçtin, o mu seni?

Evet, fagot görece az bilinen ve her anlamda (sahip olması ve çalması😊) zor bir enstrüman. Fagotu çalmayı tamamen ben istedim ve o da kolaylıkla beni seçti diyebilirim. 😊 Onu seçmemde etkili olan en büyük unsur ortaokul yıllarında, müzik öğretmenim Hande Çobanoğlu ile klasik batı müziğini öğrenmeye başlamak oldu. Fagotun sesini (Tanrı’nın sesi) duyar duymaz “Evet, ben bu enstrümanı çalmalıyım!” dedim.

Lisans eğitimini yurtdışında tamamlamak sana nasıl bir katkı sağladı?

Müzikal, teknik ve her anlamda çok şey kazandırdı. Biz müzisyenler aslında ressamlar gibiyiz. Bestecinin eserde istediği duyguyu gösterebilmek için farklı ses renklerini yakalamamız ve bunu dinleyiciye göstermemiz gerekiyor. Farklı kültürlerden yeni insanlar, yeni bir ülkede yaşamanın getirdiği zorluklar, yeni bir müzikal anlayış, dil, yaşam, mimariler… Bunların hepsi yeni bir renk ve bir müzisyenin bunları yaşayarak, müzikle ortaya çıkardığı tablonun zenginliğini artırdığını düşünüyorum.

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın uzun aradan sonra açtığı seçmelerine girdin ve kendi enstrümanında ilk sıradan kazandın, bizi de gururlandırdın. Süreci kısaca anlatır mısın?

Sınav için ekstra bir şekilde hazırlanmadım. Normal günlük çalışmalarıma devam ettim. Hâlâ da ediyorum, ki bence zaten böyle olmalı. Rutin çalışma düzeni olmadan, sadece sınav odaklı kısa zamanlı çalışmalardan başarılı bir sonuç elde edilebileceğine inanmıyorum.

Bu sene Tekfen Vakfı Müzik Bursu’nu kazananlardan biri, yine bir fagot öğrencisi olan Simay Gönültaş. Kendisine ne gibi tavsiyelerin olur?

Simay’ı gösterdiği başarıdan dolayı tebrik ediyorum. Böylesine değerli bir kurumun desteğini hak etmiş biri olarak Simay’ın, çalışmalarına disiplinle devam ettiği takdirde her şeyi başarabileceğine inanıyorum.