Feyyaz Berker’in izinden yürüyen bir genç:

Barış Baran Gündoğdu


Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden bu yıl onur derecesiyle mezun olan, 2019 yılında Boğaziçi Üniversitesi Feyyaz Berker Sportmenlik Ödülü’nü, 2021 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Spor Başarı Ödülü’nü kazanan Barış Baran Gündoğdu, başarılarla dolu eğitim hayatını Stanford Üniversitesi’nde devam ettirecek. Fulbright bursuyla Stanford’a kabul edilen Gündoğdu’nun ABD’de ilk yılındaki masrafları ise Tekfen Vakfı Feyyaz Berker Fonu’ndan aldığı bursa karşılanacak.

Barış Baran Gündoğdu, inşaat mühendisi bir baba ve kendi ifadesiyle “evin direği” bir annenin tek çocuğu. Lise eğitimini Muğla 75. Yıl Fen Lisesi’nde tamamladıktan sonra üniversite sınavında Muğla birincisi olarak Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü kazanan Gündoğdu, bu tercihinin sebebini şöyle açıklıyor:

“Dedem inşaat ustasıydı ve yaşadığı köydeki tüm evlerde onun emeği vardı. Aynı Feyyaz (Berker) Bey’in babası gibi dedem de babamın doktor olmasını istermiş; fakat babam da Feyyaz Bey gibi inşaat mühendisliğini tercih etmiş. İnsanların içinde huzurla yaşayacağı yuvalar yapma fikri beni hep etkileyen bir fikir oldu. Dolayısıyla inşaat mühendisi olmak istediğimi biliyordum fakat benim gözüm daha yükseklerdeydi. Babam senelerce gözümün önünde birçok ev dikti fakat en yükseği dahi beş katlıydı. O koskoca gökdelenlerin nasıl yapıldığını bilmek istiyordum. Boğaziçi Üniversitesi dünya insanı yetiştirdiği ve belki de biraz kampusun güzelliğinden etkilendiğim için tercihimi Boğaziçi’nden yana kullandım. Şimdi geriye bakınca, iyi ki bu tercihi yapmışım diyorum. Sırf Feyyaz Bey’in kaldığı yurdun en üst katındaki etüt odasında yaptığım Boğaz manzarasına karşı çalışmalar bile yüzümü gülümsetmeye yetiyor.”

Sadece akademik başarı yetmez!

Boğaziçi Üniversitesi’nde parlak bir öğrenci olan Barış Baran Gündoğdu, aynı zamanda bir idol olarak gördüğü Feyyaz Berker gibi sporla da yakından ilgilendi. 2019 yılında Boğaziçi Üniversitesi Feyyaz Berker Sportmenlik Ödülü’nü, 2021 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Spor Başarı Ödülü’nü kazanan Gündoğdu, spora yönelimi hakkında da şunları söylüyor:

“Üniversite hayatım ders çalışmak, kürek çekmek ve elimden geldiğince sosyal sorumluluk projelerine vakit ayırmakla geçti. Üniversite sınavında birinci olmak bana bir miktar özgüven aşılamıştı, fakat yeterince başarılı hissetmiyordum. Çünkü hayatta başarılı olmanın sadece akademik başarı ile olmayacağının farkındaydım. Dolayısıyla kürek takımına ve sosyal sorumluluk projelerine elimden gelen maksimum vakti ayırdım.

Feyyaz Berker Sportmenlik Ödülü’ne ilk kez 2’nci sınıfta başvurdum fakat kazanamadım, çünkü dönem birincisi olmak hariç herhangi bir kayda değer başarım yoktu. Fakat 3’üncü sınıfta tekrar ödüle başvurduğumda, bu kez Türkiye Kürek Şampiyonluğunu CV’me ekleyebilmiştim. Ödülü kazandığımı duyduğumda hayatımda ilk defa kendimi gerçekten başarılı hissettim, çünkü ödülün her anlamda başarılı insanlara verildiğini biliyordum. Her ne kadar ödül sportmenlik ödülü olsa da bir İnşaat Mühendisliği öğrencisi olarak bu ödül Feyyaz Bey’i tanımamı, ne kadar çok ortak noktamız olduğunu keşfetmemi ve kendimi Feyyaz Bey ile özdeşleştirip onu idolüm olarak görmemi sağladı. Feyyaz Bey’in sporla ilgili şu sözünü ilk defa 2. sınıfta ödüle başvururken görmüştüm ve şu an tekrar baktığımda her kelimesinin ne kadar doğru olduğunu daha iyi anlıyorum:

Gençlerin boş zamanlarını sporla değerlendirmelerinden yanayım. Spor, sportmenliği de beraberinde getiriyor; insana kişilik kazandırıyor. Yaptığınız mücadelede hem üzülüyorsunuz hem seviniyorsunuz, ama sonuçta bir takım oyunu oynuyorsunuz. İş birliği ve rekabetin getirdiği bir olay var.”

Boğaziçi’nden Stanford’a…

Boğaziçi Üniversitesi’ni onur derecesi ile bitirdikten sonra “özel bir mühendis olabilmek” için yurt dışında iyi bir üniversitede yüksek lisans yapmanın şart olduğuna karar veren Barış Baran Gündoğdu, birçok seçenek arasından Stanford Üniversitesi’ni hedef olarak belirledi. ABD’nin başka birçok iyi üniversitesinden gelen asistanlık ve doktora tekliflerini bu uğurda reddeden Gündoğdu, Fulbright bursunu kazanarak hayaline ulaştı. Çalışma konusunu “depreme dayanıklı, üstün performanslı yüksek binalar ve şehirler inşa etmeyi öğrenmek” olarak belirleyen Gündoğdu, bu bursu Türkiye’de kazanan tek İnşaat Mühendisliği öğrencisi. Baran’ın ABD’de ilk yılındaki masrafları ise Tekfen Vakfı Feyyaz Berker Fonu’ndan aldığı bursa karşılanacak.

Hedefine ulaşmak için doğru planlama, azim ve kararlılığın da en az çalışkanlık kadar önemli olduğunu gösteren genç bursiyerimizi başarılarından ötürü kutluyor, kendisine yeni yolculuğunda başarılar diliyoruz.