Tekfen’den hayatı kolaylaştıran uygulamalar

Mobil uygulamalar artık hayatımızın bir vazgeçilmezi. Dünyada 3,2 milyar akıllı telefon, 1,1 milyar tablet kullanıcısı var. En yaygın uygulama mağazalarından Google Play Store’da 2,87 milyon, Apple App Store’da ise 1,96 milyon farklı uygulama seçeneği mevcut. Standart bir akıllı telefon kullanıcısı günde ortalama 10 farklı uygulama kullanıyor. Geçen yıl dünyada 204 milyardan fazla uygulama indirildi. Pazar hızla büyüyor.

Aplikasyonların bu denli benimsenmesi ve birçok açıdan hayatı kolaylaştırması, son yıllarda iş uygulamalarında da adeta bir patlamaya yol açtı. Birçok şirket, hem tüketicilere sunduğu ürün ve hizmetlere ek bir katma değer kazandırmak hem de iş süreçlerini hızlandırmak ve verimli hale getirmek için artık kendi uygulamalarını geliştiriyor. Tekfen Holding’in “Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” uygulaması; Grup Şirketlerinden Tekfen İnşaat’ın “TİK” uygulaması; Toros Tarım’ın “Torosçiftçi” uygulaması ve Tekfen Vakfı’nın “Müzik Platformu”, mobil aplikasyonların nasıl farklı amaçlar için başarıyla kullanıldığının güzel birer örneği.

İşte o uygulamalar hakkında merak ettikleriniz ve yanıtları...

image
image

TEKFEN HOLDİNG

Tasarruf Evinde Gelecek Elinde

En büyük sabit masraflarımız, tükettiğimiz doğal kaynaklardan oluşuyor. Oysa ne cebimizdeki para ne de doğanın kaynakları sonsuz. “Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” uygulaması, olan bitene üzülmek yerine doğal kaynakların doğru kullanılması için tüketicileri harekete geçirmeyi, bilinçlendirmeyi ve tasarrufa kendi evlerinden başlayarak hem doğayı hem de keselerini korumayı öğretmeyi amaçlıyor.


Bu uygulama ne zaman ve hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı?

Kurumsal İletişim olarak etkinlik, deneyim yaşatma gibi çalışmalarımızın salgınla beraber bıçak gibi kesilmesi, bizi mevcut koşullarda şirketimize nasıl fayda sağlayacağımızı ve sorumluluklarımızı nasıl yerine getirebileceğimizi düşünmeye sevk etti. Salgın, içinde bulunduğumuz dünyayı ve ortak geleceğimizi zor yoldan da olsa hatırlatınca, biz de Tekfen çalışanlarını ortak bir amaç etrafına toplayabilecek bir tasarruf seferberliği ve ödüllü bir yarışma başlatmayı düşündük.

Tekfen Grup Şirketlerinin çıktığı sürdürülebilirlik yolculuğunda her birimize görev düşüyor. Başta çevreye, doğal kaynaklarımıza, insana duyarlılık gerektiren bu kurumsal yolculukta uzun vadede başarılı olabilmek için her şeyden önce gönülleri kazanmak önemli. “Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” adını verdiğimiz proje, bir anlamda Tekfenlilerin tasarruf ve doğal kaynakları daha dikkatli kullanma ilkelerini içselleştirmelerine yardımcı olarak bu anlayışı evlerinde de benimsemelerini, dolayısıyla işte de sürdürülebilirlik hedeflerini daha sıkı sahiplenmelerini amaçlıyor. Web ortamında ve mobil aplikasyon olarak kullanılabilen yazılım, yaklaşık 6 aylık bir hazırlık döneminden sonra geçtiğimiz şubat ayında devreye girdi.

Bu uygulamayı hazırlarken neyi hedeflediniz?

Bu aplikasyon sayesinde öncelikle evimizde en çok masrafa sebep olan su, elektrik ve doğalgaz giderlerimizi kontrol altına alıyor ve tasarruf sağlamak için bu tutarları aylık olarak sisteme giriyoruz. Bu aplikasyona kaydını yapan kişi dilerse bu üç kategorinin birinde, ikisinde ya da hepsinde yarışabiliyor, isterse yarışmaya katılmadan uygulamayı sadece tüketim ya da tasarrufunun kayıtlarını tutmak için de kullanabiliyor. Aplikasyon, verileri girdikçe hem sağlanan tasarruf miktarını hem de gerçek zamanda sağladığı parasal değerini izleyebileceğiniz bir veri tabanı aynı zamanda. Projenin diğer ayağında ise cam ve pillerin geri dönüştürülmesi var.

Başka kurumlarda benzer bir uygulama kullananlar var mı? Ya da bizden görüp nasiplenenler?

Farklı şirketlerde tasarruf konulu yarışmalar yapılıyor olabilir, ancak verilerin girildiği böyle bir aplikasyon henüz duymadık.

Kullanıcı profiliniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Yarışmamız şu an için sadece Tekfen çalışanlarına özel olduğundan, kullanıcılarımız Türkiye’nin dört bir yanında çalışan Tekfenliler. 402 aktif kullanıcımız var. Şubat ayından bu yana halihazırda 496 kWh elektrik, 63 metreküp su ve 3.839 metreküp doğalgaz tasarruf edip, toplam 11.330 kg cam ve 158 kg pil geri dönüştürdük.

Bu uygulamanın gelişim alanları neler olabilir? Bundan sonra neler gelecek?

Şu an dediğimiz gibi bu yarışma sadece Tekfenlilere açık. İnsanları tasarruf etmeye teşvik eden, tasarruf edeni ödüllendiren bu seferbirliği belki ileride herkese açabiliriz.

TEKFEN İNŞAAT

TİK

Tekfen İnşaat'ın mobil uygulaması TIK sayesinde kullanıcılar Grubun yurt içi ve yurt dışındaki tüm projelerinden haberdar olabildiği gibi güncel iş ilanlarını izleyebiliyor, profil oluşturup kolay iş başvurusu yapabiliyor, başvuru sürecini izleyebiliyor ve Tekfen İnşaat ile ilgili tüm gelişmeleri ilk elden takip edebiliyor.


Bu uygulama ne zaman ve hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı?

TİK uygulaması 2015 yılında Tekfen İnşaat İnsan Kaynakları süreçlerinin değişen dijital dünyaya ayak uydurması ve Tekfen markasının görünürlüğünün ve ulaşılabilirliğinin tüm dünyada artırılması amacı ile ortaya çıktı.

Bu uygulamayı hazırlarken neyi hedeflediniz?

Tekfen İK mobil uygulamasını, yetenekleri çekmek ve elde tutmak için çağın gerekliliklerine uygun hareket etme motivasyonu ile hazırladık. Yola çıkarken ana hedefimiz, eski ve mevcut çalışanlarımızın yanı sıra, potansiyel çalışan adaylarımızın da bulunduğu kendi veri tabanımızı oluşturmaktı. Devamlı güncel tuttuğumuz bu veri tabanı sayesinde anlık bildirimler ile yeni projelerimizi ve işe alımlarımızı duyurabiliyor, hedef kitlemize hızla ulaşabiliyoruz.

Bu uygulamayı sadece Tekfen çalışanlarına değil dışarı açarak hedeflediğimiz bir başka konu, bizi takip eden hedef kitlemizi şirket içi gelişme ve etkinliklerimizle alakalı haberdar ederek, iç müşterilerimizin yanı sıra dış müşteri bağlılığını da artırmaktı. Bu iletişim kanalını dışarı açarak, Tekfen’in gerek faaliyetlerinin bulunduğu gerekse faaliyet alanı dışındaki bölgelerde ne kadar talep gördüğünü takip edebiliyoruz.

Tekfen İnşaat’ta hayata geçirdiğimiz bu uygulamayı 2018 yılında Holding çatısı altında tüm Grup Şirketlere yaygınlaştırarak marka bilinirliliği için önemli bir adım attık ve 30.000 download sayısına ulaştık.

Çıkış noktalarımızdan biri olan çalışanların İK süreçlerini uygulama üzerinden takip etmesi konusunda ilk adımı uygulama ile e-öğrenme süreçleri birleştirilerek attık. Bu entegrasyon sayesinde Tekfen çalışanları tek bir noktadan eğitimlerine ulaşabilir oldular.

Başka kurumlarda benzer bir uygulama kullananlar var mı? Ya da bizden görüp nasiplenenler?

Son yıllarda, Migros İK, Mercedes Benz gibi benzer uygulamalara rastlamaya başladık.

Uygulamanın LinkedIn ya da kariyer.net ile bir bağlantısı var mı?

Tekfen Holding Grup Şirketler için uygulama üzerinde açtığımız ilanları tercihe göre deep link ile LinkedIn üzerinde paylaşabiliyoruz. Bu sayede birden fazla kaynaktan aday toplayabiliyoruz.

Bu uygulamanın gelişim alanları neler olabilir? Bundan sonra neler gelecek?

Mevcut durumda çalışanlarımıza e-öğrenme atamalarını yapabildiğimiz TİK uygulamamız içine izin girişi, e-bordro, performans sistemi gibi diğer şirket içi İK uygulamalarını da entegre etmeyi planlıyoruz.

image
image
image
image

TOROS TARIM

Torosçiftçi

Toros Tarım tarafından sunulan Torosçiftçi uygulaması, çiftçiye ve tarlaya özel gübreleme önerisi, saha tecrübesi ile oluşan takvimleme ve meteorolojik olarak doğru zamanda uygulama uyarıları ile çiftçilerin en uygun işlemleri, en uygun zamanda yapmasını sağlıyor. Yazılımda kullanılan bitki fenolojisi modelleri ile bitkinin hangi evrede olduğu tahmin edilerek, buna göre gübreleme zamanlaması çıkarılıyor. Böylece çiftçiler kısıtlı kaynakları en doğru şekilde kullanarak zaman ve para tasarrufu elde ediyor, verimlerini artırabiliyor.


Bu uygulama ne zaman ve hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı?

Kurulduğu günden bu yana, bitkisel verim ve elde edilen ürünlerin kalitesini artırırken aynı zamanda üreticilerin ekonomilerini düşünerek çevresel duyarlılıkları ön planda tutan Toros Tarım olarak dijitalleşen dünyada da yer almak öncelikli amacımız. Bu amaçla, çalışmalarına 2016 yılı başında başlanan Torosçiftçi uygulaması geliştirilerek bitki beslemeye yönelik doğru yer, doğru miktar, doğru kaynak, doğru zaman konusunda çiftçilere hizmet verilmeye başlandı. Torosçiftçi uygulaması, “Hassas Tarım” bileşenlerinden veri sağlayarak tarımsal sürdürebilirliğin artırılmasına katkı sağlıyor. Uygulama, çiftçilere gübreleme önerilerinin yanı sıra sisteme işlenen tarlaların hava sıcaklığı, yağış durumu gibi meteorolojik bilgilerle ilişkili olarak hesaplanan bitkilerin gelişim düzeylerine ait bilgileri de sağlıyor. Proje, Türkiye’de toprak analizlerine dayalı, doğru ve dengeli gübreleme uygulamaları konusunda sahada yapılan gözlemler de dikkate alınarak hazırlandı. Hizmete girdiği günden bu yana sürekli geliştirilmeye devam eden Torosçiftçi uygulamasında ayrıca, kayıtlı çiftçilerin kendilerine en yakın bayi ve bölgeden sorumlu teknik pazarlama temsilcisinin iletişim bilgilerine ulaşabileceği bilgilendirme alanları da mevcut.

Bu uygulamayı hazırlarken neyi hedeflediniz?

Çiftçi bilgilendirmeleri ile daha da bilinçli yetiştiricilik yapılması amacıyla yola çıkılan projemizde, teknolojik imkânların sağladığı avantajları kullanarak birim alandan alınan verim ve ürün kalitesini artırmak hedefleniyor. Sayısal tarım hizmetleri ile bütünleşmiş bir destek programı olarak planlanan Torosçiftçi uygulamasında çiftçilerin kendi köyleri, hatta tarlaları için hava durumu bilgisi almaları sağlanarak, tarlarının durumunu uzun süre gözlemleyebilecekleri kişisel bir arşiv oluşturmalarına da imkân sağlanıyor. Böylelikle, “Doğru Hassas Besin Elementi Yönetimi” yaklaşımına uyumlu biçimde gübreleme önerileri verilerek, üreticiye kararlarında destek olunuyor.

Ayrıca Tarımsal Teknik Pazarlama Temsilcileri ile yürütülen saha çalışmalarında, özellikle de tarla demo gübre uygulamalarında Torosçiftçi uygulaması baz alınıyor. Bu sayede ekiplerimizin Torosçiftçi yazılımından elde edilen gübreleme önerilerini tarla koşullarında birebir gözlemleyerek test etmeleri sağlanıyor. Bu şekilde elde edilen veriler, programın oldukça başarılı bir şekilde çalıştığını gösteriyor.

Başka kurumlarda benzer bir uygulama kullananlar var mı? Ya da bizden görüp nasiplenenler?

Dünyada ve ülkemizde benzer olarak hazırlanmış ve birden çok bitkiyi kapsayıcı yazılımlar mevcut. Ancak Türkiye’de an itibarıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkili laboratuvarlarınca kullanılan bir sistemin dışında, böylesine insandan bağımsız, girilen lokasyon ve toprak analiz sonuçları dikkate alınarak öneri sunabilen bir karar destek sistemi bulunmuyor. Aynı zamanda uygulamamıza, İş Bankası’nın tarım bankacılığı faaliyetlerine destek amaçlı geliştirdiği İmece Mobil uygulaması içinden de erişilebiliyor.

Kullanıcı profiliniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Her ne kadar Türkiye’de tarım geleneksel üretim teknikleri ile yapılmaktaysa da artan nüfus, gıdaya erişimin zorlaşması ve artan üretim maliyetleri karşısında, çiftçilerin birim alandan daha fazla verim alabilmesi için teknolojik imkânların kullanılması bir gereklilik olarak öne çıkıyor. Torosçiftçi uygulamasını kullanan üreticiler de yeniliğe açık, önder çiftçi profiline sahip kişilerden oluşuyor.

Bugüne kadar uygulamayı mobil cihazlar veya bilgisayar üzerinden toplam 11.105 çiftçi ve 1.264 bayi indirdi. Toplamda 12.274 tarla işaretlenmiş durumda ve takibi üreticilerce yapılıyor. İmece Mobil uygulaması kapsamında ise 2020 yıl sonu itibarıyla Torosçiftçi uygulaması veri tabanı kullanılarak verilen öneri hizmeti 4.418’e ulaştı.

Programa kayıtlı bitkisel üretim alanları incelendiğinde ilk sırada %37 ile ekmeklik buğday yer alırken, onu %14 ile tanelik mısır ve yemlik arpa takip ediyor. 2020 yılı rakamlarına göre toplam ekmeklik ve makarnalık buğday ekim alanı 69 milyon dekar ve Torosçiftçi’de kayıtlı toplam buğday alanı 7,7 milyon dekar. Bu da buğday üretim alanlarının %11’inin Torosçiftçi uygulamasına kayıtlı olduğu anlamına geliyor. Tanelik mısır ekim alanı ise toplamda 7 milyon dekar ve bu alanın yaklaşık 1,6 milyon dekarı (yaklaşık %23) sisteme kayıtlı.

2020 yılında Torosçiftçi uygulaması İngilizce, Ukraynaca, Romanca ve Arapça içerikle de global olarak dijital tarım alanında hizmet vermeye başladı. Bunun da etkisiyle kullanıcı sayısında artış sağlamayı hedefliyoruz.

Bu uygulamanın gelişim alanları neler olabilir? Bundan sonra neler gelecek?

Söz konusu uygulama, buğday (ekmeklik-makarnalık), arpa (yemlik-maltlık), mısır (silajlık-tanelik), pamuk, ayçiçeği, patates, kavun ve karpuz olmak üzere Türkiye’de üretimi oldukça yaygın olarak yapılan 11 farklı bitkiyi kapsıyor. Bundan sonraki hedefimiz şeker pancarını da sisteme entegre etmek. Ayrıca, narenciyeden başlayarak meyve ağaçları için de benzer bir uygulama geliştirmeyi planlıyoruz.

Ek olarak, Torosçiftçi uygulamasına “Yağmur Alarmı” servisini de eklemeyi hedefliyoruz. Bu servis sayesinde halihazırda verilen hava tahminlerinin yanı sıra tarla özelinde yağmur başlama saatini 30-60 dakika öncesinden haber verebileceğiz. Bu sayede çiftçilerin uygulamayı hem cihazlarında tutma oranının hem de kullanma zamanlarının artmasını bekliyoruz.

TEKFEN VAKFI

Müzik Platformu

Tekfen Filarmoni için geliştirilen Müzik Platformu, müzisyenlerle iletişimi güçlendirerek bilgi ve belge paylaşımını kolaylaştırmayı, böylece de organizasyonların daha hızlı ve etkin bir şekilde yapılabilmesini hedefliyor.


Bu uygulama ne zaman ve hangi ihtiyaçtan ortaya çıktı? Bu uygulamayı hazırlarken neyi hedeflediniz?

Ülkemizin sayılı özel orkestralarından biri olan Tekfen Filarmoni’nin çalışmalarını, tüm lojistik planlamasını ve bunun için gerekli olan tüm dokümantasyonu, müzisyenleriyle olan iletişimi tek bir platform üzerinden ve müzisyenlerin de uzaktan erişim imkânıyla yürütmek temel hedefimiz. Bu sayede işleri daha hızlı, daha etkin ve raporlamayı da kolayca mümkün kılacak, verileri güvenli bir şekilde sağlayacak ve saklayacak bir süreç yönetim modeline geçeceğiz. Bu platfromda müzisyenlerimiz kendileriyle ilgili önemli bilgileri kendileri güncelleyebilecekleri gibi, bizim de onlara yapacağımız duyuruları eşzamanlı olarak paylaşmamız mümkün olacak.

Yine platform sayesinde, müzisyenlere ait belge ve bilgiler kayıt altına alınacak ve bir sonraki konserde seslendirilecek eserlerin tüm enstrümanlar için notaları müzisyenler tarafından kolayca inidirilebilecek. Özetle, organizasyonel anlamda zaman yönetimi ve uygulama açısından büyük bir kolaylık sağlayacak.

Başka kurumlarda benzer bir uygulama kullananlar var mı? Ya da bizden görüp nasiplenenler?

Elbette, klasik müzik oldukça meşakkatli bir alan, o nedenle yurt dışında ve ülkemizde Borusan’da benzer uygulamalar olduğunu biliyoruz.

Kullanıcı profiliniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Kullanıcılarımız, Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın müzisyenleri.

Bugüne kadar kaç kişi uygulamayı indirdi, kaç aktif kullanıcınız var?

Platformu ilk kez önümüzdeki sonbahar konserimiz vesilesiyle kullanıma açacağız ve hepimiz ilk deneyimimizi yaşayacağız. Ortalama 100 kişilik bir kullanıcı sayısı öngörüyoruz. Platformu kullandıkça tecrübeyle ve gelen yorum/önerilerle iyileştirme alanları ortaya çıkacak; ilave modüller oldukça da üzerine koya koya gideceğiz.