ADI SAMSUN'LA ÖZDEŞLEŞMİŞ BİR TESİS
Toros Tarım Samsun İşletmesi
Bundan tam sekiz sene önce Toros Tarım’ın Tekfen İnşaat tarafından yapılan yatırım projesini ziyaret etmiş, “Aşk olsun, şantiyeye kadar geldiler ama fabrikaya uğramadılar!” sözleriyle ayrılmıştım Samsun’dan. Sözümü tuttum, Nejat ve fotoğrafçı arkadaşım Mahmut’la yollara düştük ve bu saha ziyaretimizi de Samsun’a, fabrikaya yaptık.
Yatırım projesi kapsamında yeni bir sülfürik asit tesisi yapıldı, var olan fosforik asit tesisi yenilendi, NPK tesisi ise iyileştirildi. Şu anda gübrenin yanı sıra günde 2.200 ton sülfürik asit üreten tesis atık ısıdan yararlanarak kendi elektrik ihtiyacını karşıladığı gibi, Mersin ve Ceyhan İşletmelerinin elektrik ihtiyaçlarına da cevap veriyor.
Şehirde adından saygıyla bahsedilen ve sürdürülebilirlik adına Türkiye’de örnek gösterilen fabrikanın başında, 2005 yılında çiçeği burnunda bir kimya mühendisi olarak aileye katılan, birçok farklı kademede çalıştıktan sonra 2016 yılında Toros Tarım Samsun İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı olan Serdar Gök bulunuyor. Toros Tarım’ın gurur kaynaklarından biri olan Samsun İşletmesi’nin hikâyesini, gelin işini en iyi şekilde yapmaya çalışan genç ve heyecanlı bir ekibin ağzından dinleyelim.
ESRA TÜZGİRAY KILIÇ
SERDAR GÖK
Toros Tarım Samsun İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı
“Bizim en değerli kaynağımız insan.”
Fabrika 2005 yılında satın alındığında yoğun bir mücadeleye başladıklarını söyleyen Serdar Gök, altı ay hiç durmadan çalışarak, hep birlikte tesisi ayağa kaldırdıklarını ifade ediyor. Bu dönemi büyük yatırım kararlarının takip ettiğini aktaran Gök, 2012 yılında başlayan ve 2015 yıl sonunda tamamlanan büyük yatırım çalışmalarının ise Samsun İşletmesi için bir “yeniden doğuş” olduğunu belirtiyor. Yatırım planlarının devam ettiğini anlatan Gök, tüm bu başarının ardındaki “insan ve iş birliği” faktörlerine dikkat çekiyor.
Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde lisans, Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Askerliğimin ardından iki yıl kadar petrol sektöründe çalıştım. 2005 yılından beri ise Toros Tarım’dayım. Proses ve Planlama Mühendisi olarak göreve başladım. Sonrasında sırasıyla Proses ve Planlama Şefi, Teknik Hizmetler Müdürü, Proses ve Planlama Müdürü olarak görev aldım. 2016 yılından bu yana da Toros Tarım Samsun İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı olarak görevimi sürdürüyorum.
Özelleştirme kapsamında devralınan bir tesis olması nedeniyle ilk zamanlarda zorlu şartlarla mücadele ettik. Burası diz boyu çamura battığınız, yürüyecek yolların dahi olmadığı, bir masa ya da herhangi bir bilgisayarın bulunmadığı bir yerdi. Tesisi ayağa kaldırma hedefiyle yoğun bir mücadeleye başladık. Altı ay hiç durmadan çalıştığımız oldu. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim; o günlerde Ceyhan ve Mersin ekiplerinin bizlere büyük desteği oldu. Altı ay sonunda tesisimizi çalışabileceğimiz, belirli bir seviyeye getirebildik.
“Eski tesisin yerine dünya standartlarında yeni bir tesis inşa ettik.”
Mühendis arkadaşlarımız, tüm ekipler vardiyalı sistemde gece gündüz demeden çalıştılar. O dönem yaşadıklarımız, hepimizde büyük bir aidiyet duygusu geliştirdi. Burası yuvamız gibi oldu. Aşama aşama tesisleri tam olarak çalışır vaziyete getirmeyi başardık. Ancak ayağa kaldırma sonrasındaki yıllarda başka zorluklar da baş gösterdi. Bu nedenle hem tesisleri yenilemek hem de hammadde tedarikindeki ithalat bağımlılığını azaltmak amacıyla 2012 yılında büyük bir yatırım kararı alındı. 2015 yılı sonunda da yeni tesisler üretime başladı. Bu dönem bizim için ikinci bir doğuş oldu. Bu vesileyle yatırım döneminde Toros, Tekfen İnşaat, Tekfen İmalat ve Tekfen Mühendislik bünyesinde emeği geçen tüm yönetici ve çalışanlara teşekkür ediyorum.
“Enerjimizi kendimiz üretiyor, Mersin ve Ceyhan İşletmelerimize elektrik sağlıyor, bunun yanı sıra elektrik satışı yapıyoruz.”
Biz burada kompoze gübre üretiyoruz. Kısaca belirtmek gerekirse kompoze gübre, bitkilerin en temel ihtiyacı olan azot, fosfor ve potasyum içeren gübre çeşididir. Fosforik asit ve sülfürik asit üretimi yapmamız da bizim için çok önemli bir avantaj. Devlet zamanından kalan eski ve ekonomik ömrünü tamamlamış sülfürik asit tesisini yıkarak, yaptığımız büyük yatırım kapsamında dünya standartlarında yeni bir sülfürik asit üretim tesisi inşa ettik. Bugün baktığımızda, günde 2.200 ton sülfürik asit üretebiliyoruz. Proses gereği açığa çıkan atık ısıdan 30 MW kurulu güce sahip bir türbin jeneratörü ile elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu üretim ile kendi elektrik ihtiyacımızın yanı sıra Mersin ve Ceyhan İşletmelerimizin elektrik ihtiyaçlarını da karşılıyor, ayrıca ulusal şebekeye elektrik satışı yapıyoruz. Buhar ihtiyacımızı da bu tesisten karşılayarak elektrik kazancının yanı sıra doğal gaz tüketiminde de ciddi bir tasarruf sağlıyoruz. Bu tesis, özellikle enerjiye ulaşmanın güçleştiği ve enerji maliyetlerinin çok yükseldiği bu dönemde bizim için oldukça değerli. Yine aynı dönemde kurulan fosforik asit tesisinde üretilen fosforik asit fabrikamızın kendi ihtiyacını karşılıyor. Stok fazlası olduğu dönemlerde Ceyhan İşletmesi’ne de fosforik asit göndererek üretim maliyetlerinde avantaj sağlıyoruz.
“‘Toros Tarım’ı gelecekte nereye taşıyacağız?’ sorusu etrafında projeler yapıyoruz.”
Bunlar geçmişteki çalışmalarımız. Şimdilerde ise “Toros Tarım’ı gelecekte nereye taşıyacağız?” sorusu etrafında projeler yapıyoruz. Hem Ar-Ge departmanımız hem de Tekfen Mühendislik ile ortak çalıştığımız projelerimiz var. Örneğin kimya endüstrisinde kullanılabilecek farklı ürünlere (amonyum sülfat) yönelik proje çalışmaları devam ediyor. İş sağlığı ve güvenliği gereklilikleri kapsamında yatırımlarımız var. İskelenin depreme karşı güçlendirmesi için Tekfen Mühendislik ile proje çalışmaları sürüyor. Fosfojips sahalarına yönelik olarak kapasite artışı ve fosfojibsin dünyadaki gelişmelere göre geri kazanımı ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.
Tesis olarak elde ettiğimiz başarılı sonuçların en önemli nedenlerinden birinin planlama olduğunu düşünüyorum. Pandemi dönemini ele alırsak; hepimizin hazırlıksız yakalandığı bir dönemdi. Tüm düzenimiz bir anda bozuldu. Ancak biz o dönemde bile tam kapasite üretmeye devam ettik. Arkadaşlarımızın çalışma düzenlerini çok dikkatlice hazırladık, vardiyaları bir araya getirmedik, temasları en aza indirdik. Virüsten etkilenen arkadaşlarımızın yerlerinin nasıl doldurulacağını yedekleme planı yaparak düzenledik. O dönemde tüm iş arkadaşlarımızın ciddi bir özverisi oldu. Konuya son derece bilinçli bir şekilde yaklaşıp tüm uyarılara uydular. Bu noktada özveriyle çalışmalarını aksatmadan başarılı bir şekilde sürdüren tüm çalışanlarımıza teşekkür ederim.
“İşletmemiz gençlere güzel fırsatlar sunuyor.”
Bir kimya mühendisi olarak, gübre sektörünün kimya mühendisleri için önemli bir alan olduğunu düşünüyorum. Gübre, kimya mühendisliğinde bütün süreçleri görebileceğiniz ender sektörlerden bir tanesi. Kendi adıma işimi severek yapıyorum ve ileride bu alanı seçmek isteyen genç arkadaşlarıma tavsiye ediyorum. Aslında mühendislik, okul bittikten sonra, çalışma hayatında edinilen tecrübelerle gelişiyor. Bu açıdan gençler eğitimlerinin ardından bir an evvel sahada çalışmalı, üretimin merkezinde olmalılar. Toros Tarım Samsun İşletmemiz, genç mühendisler için bulunmaz bir fırsat. Aramıza katılan genç arkadaşlarımıza gerekli tüm desteği veriyor, onların işlerinde uzmanlaşabilmeleri için fırsatlar yaratıyoruz.
İşletme olarak çok genç bir kadroya sahibiz. Bunun yanı sıra 2005 yılından beri bizimle olan, çok tecrübeli arkadaşlarımız da var. Tecrübe ve gençliğin bir arada olduğu, uyumlu bir ekibiz. Bizim en değerli kaynağımız insan. İnsan odaklı bir işletmeyiz.
NECAT FATİH YILMAZ
Teknik Hizmetler Müdürü
“Takım ruhu içinde çalışıyoruz.”
İş birliği içinde çalıştıklarında daha güçlü bir ekip olduklarını ifade eden Necat Fatih Yılmaz, yoğun bir iş akışına sahip olduklarını ve bunun altından motivasyon, özen ve çabayla kalktıklarını aktarıyor.
Aslen Rize, Pazarlıyım. Elektrik Mühendisiyim. Üniversiteyi Samsun’da okudum ve hayatıma burada devam ettim. 17 yıldır Toros Tarımlıyım, çekirdek kadrodanım yani. Burası kamuya ait olduğu dönemde “Azot” diye bilinirdi. Toros Tarım’ın Azot’u aldığını öğrenince hemen başvurumu yapmıştım. Görüşme için geldiğimde yaşadığım, unutamadığım bir anım var. Benimle görüşen mühendisler, “Kontaktör nedir?” diye sormuşlardı. Bir elektrik mühendisi için çok basit bir terimdir ama ben haberleşme mezunu olduğum için bilmiyordum. Oradaki mühendis ağabeylerden biri, “Kontaktörü bir günde öğrenirsin, önemli olan senin azmin!” demişti. Aynen dediği gibi, zamanla insan işin tüm inceliklerini öğreniyor.
“Kendi hammaddemizi kendimiz üretiyoruz.”
Biz burada günde 2 bin tona yakın kompoze gübre üretimi yapabilen bir kapasiteye sahibiz. Bunun yanı sıra gübre üretimi için gerekli olan fosforik asit, sülfürik asit gibi hammaddeleri de kendimiz üretiyoruz. Kendi ihtiyacımız olan elektriğin üretimini yaptığımız gibi, Ceyhan ve Mersin İşletmelerinin elektrik ihtiyacını da karşılıyoruz. Ayrıca, ulusal şebekeye elektrik satışı yapıyoruz. Görevim kapsamında, elektrik alış-satışının idamesi, EPDK ve EPİAŞ ile iletişimin sağlanması ve burası dahil üç tesisimizin elektrik ihtiyacının karşılanması yer alıyor.
Teknik Hizmetler Müdürlüğü olarak Kontrol, Proje, Satın Alma ve Stok Kontrol Bölümlerimiz var. Kontrol Bölümü, tesiste bulunan tüm ekipmanların ve inşaat yapılarının periyodik kontrollerini yapıyor. Bunların ileriye dönük risklerini belirleyerek bu riskleri raporluyor.
Proje Bölümü ise küçük, orta ve büyük ölçekli projelerle ilgileniyor. Büyük yatırım projeleri için merkezle dirsek teması içinde çalışıyoruz. Bir yere yeni bir kablo galerisi veya boru köprüsü yapılması, amonyak tankı bakım çalışmaları gibi işler orta ölçekli projeler sayılıyor. Küçük işler kapsamında ise örneğin bir mekanizmaya yeni eklenti yapmak, onun güvenliğini sağlamak veya kapasitesinde ufak bir verim artışı yapmak gibi proje istekleri oluyor. Proje Bölümü, talep edilen düzenlemeleri kurgulayıp maliyetlendirerek bir plan hazırlıyor ve projeyi yönetime sunulmaya hazır hale getiriyor. Satın Alma Bölümü, yedek parça ve tesis için gerekli olan ekipmanların yönetmeliklerimize uygun olarak satın almasını yapıyor. Stok Kontrol de işletmemizin yedek parçalarının, sarf malzemelerinin stoklarını takip ediyor.
“İşimiz riskler barındırıyor.”
Şu anda sahada devam eden dört önemli projemiz var; bugünlerde ağırlıklı olarak bu projeler üzerinde çalışıyoruz. İşimiz çeşitli riskler de barındırıyor. O yüzden çalışırken azami özen ve dikkati gösteriyoruz.
Bu işletmede insan ilişkilerimiz oldukça iyidir. Birbirini motive eden, iş birliğine önem veren bir ekibimiz var. Bu yaklaşımımız bizi daha da güçlü kılıyor. Takım ruhu içinde çalışıyoruz. Dediğim gibi işimizin zorlukları var ama aynı zamanda eğlenceli bir sosyal ortama sahibiz burada.
DEMİRHAN ÖZÇELİK
Bakım Müdürü
“Karşımda, gurur duyabileceğim bir tesis görüyorum.”
Demirhan Özçelik, Toros Tarım Samsun İşletmesi’nin çekirdek kadrosundan. Tesisin satın alındığı günlerden beri burada görev yapan Özçelik, kariyer yolculuğu boyunca binbir emekle ama hep aynı tutkuyla çalıştığını söylüyor. İlk yıllarda iş yoğunluğundan günlerce eve gidemediği dönemleri anımsayarak, tesisin şimdiki geldiği konumdan duyduğu gururu dile getiriyor.
Toros Tarım’a katıldığım 2006 yılından itibaren Atölye Mühendisliği, Vardiya Amirliği, Bakım Planlama, Saha Bakım, Torbalama gibi farklı görev ve bölümlerde çalıştım. Şimdilerde ise Bakım Müdürü olarak görevimi sürdürüyorum.
Burası endüstriyel bir tesis; iki gübre fabrikası, iki adet torbalama ünitesi, depolar, yardımcı tesisler, depolama tankları ve terminal bölümünün olduğu kompleks bir yapı. Dolayısıyla birçok makine ve endüstriyel ekipman bulunuyor. Bakım Bölümü olarak bizim görevimiz, bu ekipmanların sürdürülebilirliğini sağlamak ve ekipmanları her an emre amade tutmak. Emre amadelik, bir ekipman bozulmadan, vaktinde koruyucu ve önleyici bakımlarını yapmayı gerektirir. Hiç arıza çıkmıyor diye bir durum yok tabii ama bu arıza oranlarını, dünya genelinde geçerli olan standartlarda tutmaya çalışıyoruz.
“Tesisin her yerindeyiz!”
Makine mühendisiyim. Bu tür endüstriyel bir tesiste bakım yöneticisi olmak, mesleğimin tüm kollarını kullanmayı gerekli kılıyor. İmalatların yapıldığı atölyelerdeyiz, kaynak onarım alanlarındayız, kısacası her yerdeyiz! Bunların yanı sıra ekiplerin teknik yetkinliklerini artırmaya yönelik hem dahili hem harici eğitimler düzenliyoruz. Sektörün trendlerini takip edebilmek adına fuarlara gidiyoruz. Bu tempo bizi sürekli canlı tutuyor. Fıtratıma çok uygun bir iş yapıyorum. Trabzonluyum. Biraz hiperaktiflik de var. Monoton bir iş bana göre olmazdı. Yeni şeyler yapmayı, iyileştirmeyi, öğrenmeyi, öğrendiklerimi teoriden pratiğe dönüştürmeyi seviyorum.
Elbette bakımcı olmanın getirdiği bazı zorluklar var. Ne kadar planlı gidersek gidelim arıza durumları kaçınılmaz oluyor. Mesela ailenizle güzel bir hafta sonu planı yapmışken, sürpriz bir arıza sonucunda o planı ertelemek zorunda kalabiliyorsunuz. Ama yıllar içinde o stresi hayatımın bir parçası olarak görmeyi öğrendim.
“Hâlâ ilk günkü coşkuyla işimi yapıyorum.”
Tekfen Holding, Türkiye’nin nadir kuruluşlarından biri. Burada işe başlarken, mesleki gelişimimde bana büyük değerler katacağından emindim. Tesisin ilk zamanlarında günlerce eve gidemediğimiz dönemler oldu. Masa başında, koltuklarda, revirdeki sedyelerde uyuduğumuz geceler oldu. Şimdi durup geçmişe baktığımda, karşımda gurur duyabileceğim bir tesis görüyorum. Yıllarca, büyük fedakârlıklarla ve işimi severek çalıştım. Hâlâ da aynı coşkuyla çalışmaya devam ediyorum.
Bakım Müdürlüğü’ne bağlı dört iş kolumuz var: Elektrik Enstrüman Şefliği, Bakım Planlama Şefliği, Saha Bakım Şefliği ve Atölye Şefliği. Ayrıca dört ana yükleniciden bakım hizmeti alıyoruz. Taşeron çalışanlarla birlikte 150’den fazla ekip arkadaşımız bulunuyor. Tesisin her köşesinden sorumluyuz. Yolundan, kapısından, penceresinden, lambasından, pompasından, konveyöründen, özel ekipmanlarından, ısı ölçer sisteminden, otomasyon sisteminden… Her yerde Bakım Ekibi olarak biz varız.
OSMAN KULABER
SEÇ Müdürü
“İş güvenliği konusunda tüm çalışanlarımız önemli bir bilinç seviyesine ulaştı.”
Toros Tarım’ın Samsun’da çok özel bir yere sahip olduğunu belirten Osman Kulaber, iş güvenliği, sağlığı ve çevre alanındaki çalışmalarının da bu algıda önemli rol oynadığını ve işletmenin yıllar içinde bu alanlarda büyük yol kat ettiğini belirtiyor.
Özelleştirme ile birlikte Samsun İşletmesi’nin Toros Tarım’a geçtiği 2005 yılından beri burada çalışıyorum. Çevre mühendisiyim. Vardiya amirliğinden ünite teknik sorumluluğuna, laboratuvardan çevre çalışmalarına kadar çeşitli pozisyonlarda bulunduktan sonra, son üç yıldır SEÇ Müdürü olarak görevime devam ediyorum.
SEÇ Müdürlüğü olarak sağlık, emniyet ve çevre konularıyla ilgileniyoruz. Bu işletmede yaklaşık 550 arkadaşımız var. Tüm çalışanların sağlık konusundaki ihtiyaçlarına karşılık vermeye çalışıyoruz. Burada tam zamanlı bir doktorumuz, revirimizde 24 saat boyunca sağlık personelimiz var. Onun haricinde işimizin en büyük kısmı, gerek proses gerekse sahada iş güvenliğiyle ilgili çalışmaların takibini yapmak. Bu alanlarda şirketin prosedür ve talimatları ile kanuni yükümlülüklerin gerektirdiği kontrolleri gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, tesisimizin özel güvenlik birimi de bize bağlı olarak çalışıyor. Bunun haricinde ISO 14001, ISO 9001, ISO/IEC 27001 ve ISO 50001 gibi kalite sistemleri doğrultusundaki uygulamalara yardımcı oluyoruz.
“Saha denetimlerimiz 24 saat aralıksız devam ediyor.”
Burası, iş güvenliği açısından riskli kategoride bulunan bir tesis. Bu çerçevede çalışmalarımızı son derece dikkatli bir şekilde yürütmek zorundayız. Yaklaşık 16 kişilik bir SEÇ ekibimiz var. 24 saat boyunca, üç vardiya halinde sahadaki denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz.
İş güvenliği alanında yıllar içinde başarılı çalışmaları hayata geçirdik. Özelleştirmeden sonra Toros Tarım’ın diğer tesislerindeki standartları hızla buraya da taşıdık. Daha önce burada yerleşmiş bir iş güvenliği kültürü yoktu. Bu kültürü sıfırdan yaratmaya çalıştık. İlk birkaç yıl gerçekten zorlandık. Ancak zamanla sahadaki tüm arkadaşlar bu yükümlülükleri benimsemeye başladı. 2000’li yıllarla birlikte, Avrupa Birliği uyum yasaları sonrasında, özellikle iş güvenliği ve çevre alanlarında kapsamlı zorunlulukların getirilmesiyle Çevre Birimi kuruldu. Ben bu birimde yönetici olarak görev yaptım. Gerekli yeterlilikleri kazandıktan sonra, İSG ile birlikte bu görevi yürüttüm.
“Yöneticilerimizin bu konudaki samimiyeti bizim en büyük desteğimiz.”
Şimdi geldiğimiz noktada, Toros Tarım’ın tüm çalışanlarında bu bilincin yerleşmiş olduğunu görmek bizleri mutlu ediyor. Uzun yıllar, teknik emniyet dediğimiz, habersiz denetim sitemini uyguladık. Bu uygulama ile ayın çalışanını belirleyerek bu arkadaşlarımızı ödüllendirdik. Ancak bu uygulamamız, pandemi döneminde özel düzenlemeler ağırlık kazanınca biraz sekteye uğradı tabii.
İş güvenliği ve çevre konularına bir şirketin yönetimi gerekli özeni göstermiyorsa yol alamazsınız. Aldığınız önlemler, kâğıtta kalır. Ama biz bu konuda çok şanslıyız. Yöneticilerimizin bu konudaki samimiyeti bizim en büyük desteğimiz. Toros Tarım olarak Samsun’da çok özel bir yere sahibiz. İSG alanındaki çalışmalarımız da bu algıda önemli rol oynuyor.
“Çevre alanında büyük yatırımlar yapıldı.”
Özellikle bizim gibi sektörlerde çevre konusu hayati önem taşıyor. Bunun bilinciyle hareket etmek zorundayız. Özelleştirme sonrasında, çevre konusunda, özellikle baca gazı emisyonları ve atık su deşarjlarına yönelik büyük yatırımlar yapıldı. Bu konudaki yönetmelikler oldukça zorlayıcı ve biz tüm bu gereklilikleri yerine getiriyoruz. Emisyon, atık su deşarjı, atık kabul tesisi ve geçici depolama konularında çevre izinlerimiz var. Şimdiye dek bu konularda hiç ceza almadığımızı da gururla söyleyebilirim. Gerek tesisin sorumlu mühendisleri, gerek proje birimimizdeki arkadaşlar ve SEÇ Müdürlüğümüz, üç ayaklı olarak yeni iyileştirmeler konusunda sürekli çalışmalar yapıyoruz.
Burada, tüm iş arkadaşlarımız uyum içinde çalışıyoruz. Umarım aramıza yeni katılan genç arkadaşlarımızla da uzun yıllar birlikte görev yaparız. Hem Toros Tarım markası altında hem de buradaki ekiplerle çalışmak benim için gurur verici bir şey.
SERDAL DÖNMEZ
Proses ve Planlama Müdürü
“Güçlü planlamamız sayesinde belirsizlikleri başarıyla yönetiyoruz.”
Tarım sektöründeki dinamiklerin değişken olmasının planlama yapmayı zorlaştırdığını söyleyen Serdal Dönmez, “güçlü plan ve hızlı aksiyon” anlayışı sayesinde bu zorlukları aştıklarını vurguluyor. İşletme olarak bu konuda hayli yetkin olduklarını belirten Dönmez, pandemi döneminde işletmenin tam kapasite çalışmasının bu açıdan iyi bir örnek olduğunun altını çiziyor.
Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Adanalıyım. 2017 yılından beri Toros Tarım Samsun İşletmesi’nde çalışıyorum. Mesleğimin ilk yıllarında Ceyhan İşletmesi’nde de görev yaptım. Proses ve Planlama Departmanı üç bölümden oluşuyor. Laboratuvarda, gübre ve asit üretiminin kontrolleri yapılıyor. Kantar ve Sevkiyat Bölümü’nde, kompoze gübre dediğimiz bitmiş ürünün torbalı ve dökme olarak sevkiyatı planlanıyor ve gerçekleşmesi sağlanıyor. Planlama Bölümü’nde ise üretim için gerekli tedarik ihtiyaçları belirleniyor, bu ihtiyaçlar günlük, haftalık, aylık planlamalar doğrultusunda uygulamaya alınıyor ve kontrolleri gerçekleştiriliyor.
İşletmemizde elektrik de üretiyoruz. Üretimin ne kadar olacağı, ne kadarının tüketileceği bilgisinin aracı kuruma iletilmesi gerekiyor. Dolayısıyla, üretimin ne zaman durup ne zaman çalışacağına dair planlamanın iyi yapılması gerekiyor. Çünkü bildirimlerimiz gerçeğe ne kadar yakın olursa, fiyat konusunda o kadar avantaj elde ediyoruz. Bunun haricinde işletmemizin İstanbul ofisiyle iletişimini sağlıyoruz. Araştırma Planlama Koordinasyon (APK) ve ticari operasyonlarla sürekli temas halindeyiz. Çeşitli kamu kurumları ve Ticaret Odası ile de temaslarımız oluyor. Özetle, ham maddenin bitmiş ürüne dönüşme süreci boyunca gerçekleşen tahliye, üretim, depolama, kontrol ve sevkiyat gibi tüm süreçlerde aktif bir rolümüz var diyebilirim.
“İşletmemiz planlamaya büyük önem veriyor.”
Kritik bir departmanız, çünkü işletmemizde planlamaya büyük önem veriliyor. Herhangi bir plan olmadan adım atılmasına prosedürlerimiz müsaade etmiyor. Tarım sektöründeki girdiler ve dinamikler çok değişken olduğu için planlama yapmak bazen zorlayıcı olabiliyor tabii.
Samsun İşletmesi olarak belirsizliklere karşı güçlü planlamalar yaparak önlemler alıyoruz. Örneğin, hammadde fiyatlarındaki oynamalar gibi parametreleri, aldığımız hızlı aksiyonlarla yönetmeye çalışıyoruz. Üretimlerimiz zaman zaman belirsizlik ortamından etkilenebiliyor ama bizler aldığımız aksiyonlarla üretimi sürekli ayakta tutuyoruz.
“Toros, benim için bir aile kültürüdür.”
Örneğin pandemide çok doğru ve yerinde kararlar alınıp uygulandı. Bunun sonucu olarak işletmemiz pandemiden negatif bir şekilde etkilenmedi. Dünyada birçok şirket üretimi kısıtlamak zorunda kaldı, biz ise tam kapasite çalışmalarımızı sürdürdük. Belirsizlikleri iyi yöneten bir işletmeyiz.
Farklı şirketlerde de çalışmış biri olarak, Tekfen kültürünün çok farklı olduğunu söyleyebilirim. Her şey kurumsal bir çizgide ilerliyor. Çalışanlara değer veriliyor, herkesin görev alanına saygı duyuluyor. Rahmetli babam da Toros Tarım Ceyhan İşletmesi’nden emekliydi. Toros, benim için bir aile kültürüdür.
AHMET SAZ
Proje Şefi
“Tekfen çatısı altında çalışmak büyük bir gurur.”
2013 yılında Toros Tarım’da çalışmak üzere ailesiyle Samsun’a yerleşen Ahmet Saz, o gün bugündür farklı projelerde çalışmalarını sürdürüyor. Saz, Proje Birimi olarak küçük ama güçlü bir ekip olduklarını belirtiyor.
Yaklaşık on yıldır Toros Tarım ailesinin bir üyesiyim. Öncesinde de Tekfen’in Kazakistan projesinde yer aldım. Aslen Mersinliyim. 2013 yılından beri ailemle Samsun’da yaşıyorum. Proje Şefliği’nde dört kişilik bir ekibiz. Ben inşaat mühendisiyim. İki teknik ressam, bir de makine mühendisi arkadaşımız var. Bölüm olarak farklı görevler üstleniyoruz. Öncelikle, Samsun ve diğer tesislerimizden gelen iyileştirme, revizyon, yenileme gibi teknik talepleri değerlendiriyoruz. Sonrasında ise bu talepleri projelere dönüştürüyoruz. Bunun yanı sıra fabrika için gerekli yatırımlar, bu yatırımların ön çalışmaları, analizleri, maliyeti, teklif alma aşamaları, teknik şartnameleri, ihale süreci gibi konular da görev kapsamımızda yer alıyor.
Planlama süreçlerinin tamamlanmasının ardından, proje kabulünden sonra yeni bir aşama başlıyor bizim için: yüklenici firmalarla sözleşmelerin yapılması. Proje başladığında işlerin sahadaki takibi ve kontrolü de bizim sorumluluğumuzda. Son aşamada ise tüm proje dokümanlarını arşivliyoruz. Bunun dışında farklı görevler de üstleniyoruz. Örneğin, Tekfen Mühendislik ile birlikte yürüttüğümüz iskele güçlendirme projemiz var. Aynı şekilde, bir tankımızla ilgili yaşadığımız sorun için Tekfen İmalat’tan destek alıyoruz. Bu gibi durumlarda, Tekfen şirketlerinin güçlerinin birleşmesinin olumlu sonuçları olduğunu düşünüyorum.
“İnsanlara nerede çalıştığımı söylerken gurur duyuyorum.”
Tekfenli olmak çok büyük bir ayrıcalık. Bunu hem Türkiye’de hem de yurt dışında çalışırken görmek mümkün. Benim ailemde neredeyse herkes mühendis. Babam inşaat mühendisidir. Gençlik yıllarım inşaatlarda geçti diyebilirim. Ama ben mühendisliği Tekfen’de öğrendim. Örneğin, Kazakistan’da tüm dünyadan şirketlerin, binlerce insanın yer aldığı bir projede çalıştım. Eksi 30 derecede beton dökülüyordu, imalat yapılıyordu. Çalışma koşulları çok zordu ama inanılmaz bir deneyim kazandım. İster şantiyede ister böyle sabit bir yerde olsun, Tekfen’in çatısı altında olduğunu bilerek çalışmak çok farklı bir duygu. İnsanlara nerede çalıştığımı söylerken gurur duyuyorum.
CENGİZ BOY
İskele Şefi
“Toros Tarım ile iş yapan kimsenin gözü arkada kalmaz.”
“İskeleye yanaşan her geminin ayrı bir hikâyesi var.” Cengiz Boy, yaptığı işi anlatırken konuşmasına bu sözlerle başlıyor. Boy, her gemiye özel planlama yaparak, operasyonları Toros Tarım adına uygun bir şekilde “sorunsuz ve güvenli” tamamladıklarını anlatıyor.
1991 Samsun doğumluyum. İstanbul Üniversitesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği mezunuyum. Yaklaşık üç yıldır burada çalışıyorum. İş hayatıma İstanbul’da bir limanda başladım. O sırada Tekfen ilanını gördüm. Büyük bir kuruluşta çalışmayı istiyordum zaten, hemen başvurdum.
Toros Tarım Samsun Limanı’nın 604 metre uzunluğunda ve yaklaşık 204 metre rıhtım alanına sahip iki adet iskelesi bulunuyor. Burada yılda yaklaşık 2 milyon ton yük elleçleniyor. Ben limandaki hem bürokratik hem operasyonel hem de personel işlerinin düzenlenmesinden sorumluyum. Gemilerin geliş zamanı, yük durumları gibi bilgilere göre bir plan oluşturuyoruz. Uygun prosedürlerin tamamlanmasını sağlıyoruz, gerekli kontrolleri yapıyoruz, ardından da sıkıntısız ve hızlı bir şekilde gemilerden tahliye veya gemilere yükleme yapıyoruz.
“Hava şartları bizim için zorlayıcı olabiliyor.”
Ekibimde benim dışımda dört arkadaşım daha var. Ama tahmil, tahliye, yerleştirme ve bakım hizmeti aldığımız taşeronlarla birlikte iskelede 30 kişilik bir ekip olarak görev yapıyoruz. Genç bir ekibiz. İşimizin belirli zorlukları var, çok değişkenlik gösterebiliyor. Çünkü gelen her gemi bizim için farklı bir hikâye. Öngörülemeyen sorunlara acil çözümler üretmemiz gerekebiliyor. Aynı zamanda hava şartları da bizim için sorun yaratabiliyor. Hangi gemiyi alacağız, nasıl tahliye edeceğiz, hepsi ayrı ayrı planlama gerektiriyor.
Proses Planlama, Toros Gemi Acenteliği ve Bakım Grubu gibi departmanlarla iş birliği içinde hareket ediyoruz. Bu iş birliği, operasyonlarımızın sorunsuz bir şekilde yürütülmesi açısından oldukça kıymetli. Örneğin, özellikle amonyak ve fosforik asit gemilerinde akışkan bir süreklilik var; sıvı, boru hattından geçiyor. O yüzden operasyonda kesinlikle bir aksama olmamalı. Süreçleri çok iyi yönetmek şart.
“Toros Tarım, Samsun’da güven kelimesiyle özdeşleşmiş bir markadır.”
Toros Tarım’da işlerin başarıyla, sorunsuz ve yasalara uygun bir şekilde sonuçlandırılacağı herkesçe bilinir. Toros Tarım, Samsun’da “güven” kelimesiyle özdeşleşmiş bir markadır. Toros Tarım ile iş yapan kimsenin gözü arkada kalmaz. Pozisyonum gereği farklı firmalarla irtibat halindeyim, hepsinde aynı güveni görüyorum. Liman Başkanlığı çalışanlarından, Emniyet Müdürlüğü görevlilerinden hep bunu duyuyorum: “Toros Tarım kanunlara aykırı bir iş yapmaz!” Bu anlayış, bir çalışan olarak bana gurur veriyor.
VOLKAN ERDEM BAHADIR
Atölye Şefi
“Tekfen çatısı altında ülkem için çalıştığımı hissediyorum.”
Toros Tarım’ın özellikle mühendisler için bir okul gibi olduğunu belirten Volkan Erdem Bahadır, “Samsunluyum. Bizim eskiler buraya ‘Azot’ derler. Sadece Samsun değil, bu bölgedeki tüm mühendisler burayı bilir ve burada çalışmayı isterler,” diyor.
Makine mühendisiyim. Dört yıldır Toros Tarım’da çalışıyorum. İşe Saha Bakım Mühendisi olarak başladım, ardından Atölye Mühendisi olarak çalıştım. Şu an Atölye Şefi olarak görev yapmaktayım. Samsun İşletmemizde büyük bir merkezi atölyemiz var. Bu atölyede elektrik, çatı, boya, izolasyon ve inşaat işlerinde kullanılan bakım ekipmanları da yer alıyor. Biz tüm bakım onarım işlerini organize ediyoruz. Bunun dışında periyodik bakımlar ve yatırımlar konusuyla da ilgileniyoruz.
Bakımlarımızı belirli bir plan dahilinde yapmaya özen gösteriyoruz. Ekipmanlarımız bozulmadan gerekli önlemleri alıyoruz. Fabrikamızın kesintisiz şekilde çalışmasını hedeflemekteyiz ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Tüm bakım planlarının kaydını tutuyoruz. Ay sonunda da rapor hazırlayıp, o ay içindeki performansımızı ölçüyoruz.
“Tesisin durmasına bir saat kala pompayı devreye aldık!”
Bazen stresli zamanlarımız oluyor. Örneğin, Sülfürik Asit Ünitesi’nde asit sirkülasyon pompasının değişimi gerekliydi. Ancak ünite sekiz saatten fazla beklerse soğuk duruşa geçer ve iki hafta devreye alamazsınız. Aynı zamanda fosforik asitin üretimini etkileyen bir tesis olduğu için kritik öneme sahiptir. Zamanı çok hızlı ve dikkatli kullanmamız gerekiyordu. Büyük bir heyecan içinde ve ortaya çıkan beklenmedik problemleri de gidererek bir saat kala işimizi tamamlamış ve tesisi durdurmadan pompayı devreye almıştık.
Daha önce farklı şirketlerde de çalıştım ama şunu açıkça söylemek isterim, burada ülkem için gurur duyduğum bir şirkette çalışıyorum. Ülkem için çalıştığımı hissediyorum. Tekfen’in o büyük çatısı altında yer almak gurur verici bir duygu.
“Masa başında çalışmak bana göre değil.”
Yerinde duramayan bir kişiliğe sahibim. Masa başında çalışmak bana göre değil. Sahada gezinmekten, operasyonları takip etmekten keyif alıyorum. Samsunluyum. Bizim eskiler buraya “Azot” derler. Sonrasında hepimizin bildiği gibi özelleştirilerek Toros Tarım’a geçti. Sadece Samsun’daki değil, bu bölgedeki tüm mühendisler burayı bilir ve burada çalışmayı isterler. Aynı zamanda bir okul gibidir, çünkü bünyesinde çok deneyimli mühendisler vardır. Ben de genç bir mühendis olarak buranın bana çok büyük tecrübe kattığına inanıyorum.
ADEM AYIK
Üretim Şefi (Fosforik Asit)
“Toros Tarım’ın ülke ekonomisine çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum.”
15 yıldır Toros Tarım’da görev yapan Adem Ayık, genç ve dinamik bir ekip olduklarını söylüyor. Toros Tarım’ın bölgede sevildiğini ifade eden Ayık, bu izlenimi devam ettirmek için çalıştıklarını anlatıyor.
Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunuyum. 2008 yılından beri Toros Tarım’da görev yapıyorum. Üretimde NPK/DAP üniteleri, yardımcı tesisler gibi birçok alanda çalıştım. Şimdiki bölümümde, kompoze gübrenin ana ham maddelerinden biri olan ve P2O5 kaynağı olarak kullanılan fosforik asit üretimi yapıyoruz. Amacımız, üretimin sürekliliğini sağlamak. Bu kapsamda, periyodik kontrollerin yapılması, bakım ve yatırım çalışmaları, yeni ekipman ihtiyaçlarının karşılanması, personel yönetimi gibi sorumluluklarımız var.
“Genç ve dinamik bir ekibiz.”
Fosforik Asit Tesisi’nde 30 saha operatörü ve bir tane de üretim mühendisi arkadaşımızla birlikte görev yapıyoruz. Yaş ortalamamız 30-35. Genç ve dinamik bir ekibiz. Ekibimiz diğer tüm birimlerle güçlü bir iş birliği içinde çalışıyor. Tesisimiz, tüm çalışanlara hem tecrübe katıyor hem de sahip olduğu ekipmanlarla bilgi birikimimizi artırıyor. Zaman zaman zorluklar yaşıyoruz tabii; ekipman ya da hatlardan kaynaklanan duruşlar olabiliyor. Zaman kaybetmemek için kısa sürede sorunlarımızı çözmeye gayret ediyoruz.
“Çok daha güzel işler yapacağız.”
Toros Tarım, kimya sanayi alanında bölgedeki en büyük firma. Bölgede tanınan ve sevilen bir firmayız. Bizler de bu izlenimi devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu işin içinde olan biri olarak Toros Tarım’ın ülke ekonomisine çok büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Pandemi ve günümüzdeki koşullar, tarıma olan ihtiyacı artırdığı için bu sektörün geleceğinin oldukça parlak olduğuna inanıyorum. Toros Tarım olarak bu koşulları en iyi şekilde değerlendirip çok daha güzel işler yapacağımızı düşünüyorum.
SERKAN ÇİRCİ
Üretim Şefi (DAP)
“Türkiye’deki en iyi gübreyi ürettiğimize inanıyorum.”
Toros Tarım’ın sunduğu tüm DAP gübrelerinin üretiminin Samsun’da gerçekleştirildiğini ifade eden Serkan Çirci, yıllık hedeflerine ulaşmak için yoğun bir çalışma içinde olduklarını belirtiyor. Toros Tarım olarak kaliteden asla ödün vermediklerini vurgulayan Çirci, “Bir kimya mühendisi olarak olabilecek en iyi yerde çalıştığımı düşünüyorum,” diyor.
Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Toros Tarım Samsun İşletmesi’nin ilk çalışanlarındanım. Yakında 16. yılımı dolduracağım. DAP ünitesinde ekip olarak ben dahil 23 kişiyiz.
Burada her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Rutin yaptığımız işler var, ama rutin bir çalışma şeklimiz yok. İşletmemiz 7/24 aktif. Üç vardiya halinde çalışıyoruz ve her vardiyamız beş kişiden oluşuyor. Ekiplerimizin başında bir baş operatörümüz oluyor. DAP, yani Diamonyum Fosfat, klasik gübrelerdendir. Buğday, arpa gibi tek yıllık bitkilerde taban gübresi olarak kullanılıyor. Tohumla birlikte atılan ilk gübredir.
“Kalite bizim olmazsa olmazımız.”
Bu, işin teknik kısmı. Aslında bizim işimiz süreci yönetmek. Hem insan ilişkilerini hem de iş sistemini düzenlemek; karşımıza çıkabilecek problemleri öngörüp önlem almak. Her bölüm gibi bizim de yıl sonu hedeflerimiz var. Bu hedefleri yakalayabilmemiz için belirli bir düzende ilerlemek önemli. Mesleki bilginiz mutlaka olmalı, tüm bu aşamaları yönetebilmek için.
Bir kimya mühendisi olarak, mümkün olabilecek en iyi yerde çalıştığımı düşünüyorum. Türkiye’deki en iyi gübreyi ürettiğimize inanıyorum. Kalite bizim olmazsa olmazımız. Toros Tarım olarak kaliteden asla ödün vermiyoruz.
CEVAT ÖZGÖREN
Laboratuvar Şefi
“Hem sektör olarak hem de gönüllerde büyümeye devam ediyoruz.”
Geçmişteki hayali bir laboratuvarda çalışmak olan ve bugün mesleğinde bu hayalini gerçekleştiren Cevat Özgören, tesisin ilk günden bugünlere uzanan hikâyesinin canlı tanıklarından biri. İşinin ehli bir ekibi olduğunu vurgulayan Özgören, hep birlikte uyum içinde çalıştıklarını söylüyor.
16 yıldır Toros Tarım Samsun İşletmesi’nde çalışıyorum. Laboratuvar Şefi olarak görev yapıyorum. Aslen Trabzonluyum ama Samsun’da ikâmet ediyorum. 19 Mayıs Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Tesis kurulduğu dönemden beri buradayım ve o yüzden üretim, hammadde gibi tüm bölümlerden haberdar olarak işimde ilerleme şansım oldu. Tesisin ihtiyaçları doğrultusunda hangi hammaddelerin kullanılacağı, o hammaddelerde hangi analizlerin yapılacağı gibi konular bizim görev alanımızda yer alıyor.
Ekibimde 15 kişi bulunuyor ve tamamı laboratuvar uzmanı. İşinde profesyonel, genç bir ekibim var. Benim hayalim hep bir laboratuvarda çalışmaktı. Kendimi geliştirmek, çalıştığım iş yerine bir değer katmaktı. Burada bunu fazlasıyla yaptığımı düşünüyorum.
“Tesisleri devreye alırken meşakkatli zamanlar yaşadık.”
İşte karşılaştığımız en büyük zorluk, çok maliyetli bir ürün üretiyor olmamız. Analiz yaparken herhangi bir yanlış yaptığınızda, bunun sonuçlarının ağır olacağını biliyorsunuz. Dolayısıyla bu süreci yönetmek stresli olabiliyor. Şimdiye kadar büyük bir sorunla karşılaşmadık. Tesisleri devreye alırken meşakkatli zamanlar yaşadık. Tesisin üretime geçtiği dönemlerde gece yarılarına kadar çalıştığımızı, tesisten çıkamadığımızı hatırlıyorum. Zorlu, ama çok güzel deneyimlerdi. Yoğun bir şekilde analiz yapmamız gereken zamanlar oldu, ama ekibimiz konulara oldukça hâkim olduğu için işin altından başarıyla kalkabildik. Aynı şekilde pandemi döneminde de görevimizin başındaydık. İşlerimizi aksatmamaya büyük özen gösterdik.
“Aile dayanışması içinde çalışıyoruz.”
Neredeyse tüm departmanlarla, özellikle de fosforik asit ve sülfürik asit tesisleriyle iş birliği içindeyiz. Bunun dışında sevkiyat, üretim ve gübre tesisleri ile irtibat halindeyiz. Güzel bir aile dayanışması içinde çalıştığımızı söyleyebilirim. Tekfen çatısı altında, Toros Tarım ailesinde olmak güven verici bir şey benim için. Örneğin, Samsun’da Toros Tarım’da çalışıyorum dediğinizde çok pozitif bir yaklaşımla karşılaşırsınız. İklim ve diğer şartlar nedeniyle tarım sektörü büyüyor. Aynı zamanda herkesin gözünde önem kazandığı için gönüllerde de büyümeye devam ediyoruz.
DEMET KILIÇ
İnsan Kaynakları Uzmanı
“Burada bir aile ortamında gibi çalışıyoruz.”
İşini çok severek yapan Demet Kılıç, iş arkadaşlarının iyi ve kötü günlerinde yanlarında olmanın onun için çok önemli olduğunu ifade ediyor. Samsun’da herkesin Toros Tarım’ı bilip sevdiğini anlatan Kılıç, “Tekfen çatısı altında çalışmak birçok kişinin arzuladığı bir şey,” diyor.
Amasyalıyım. Üç yıldır Toros Tarım’da görev yapıyorum. Ziraat Mühendisliği eğitimi aldım. Üniversite sonrası İstanbul’da peyzaj alanında çalışırken, iş yerinden İnsan Kaynakları (İK) Bölümü ile de ilgilenmemi istediler. O zaman işimin İK olması gerektiğine karar verdim, çünkü çok severek yaptığımı fark ettim.
“İnsanların sorunlarına çözüm bulmak beni mutlu ediyor.”
İK olarak burada iki kişilik bir ekibiz. İşe alım, işten çıkış, eğitim, iş yeri yönetmeliklerine uygun çalışmak, çalışanlara sağlanan faydaları yönetmek, özlük işlemleri ve bodro hazırlanması görevlerim arasında yer alıyor. İnsan ve ilişki yönetimini çok seviyorum. İnsanların iyi ya da kötü günlerini bilmek, sıkıntılı anlarında yanlarında olmak, sıkıntılarına çözüm üretmek beni mutlu ediyor. Bir sorun olduğunda, mesela gece yarısı, “Demet Hanım, çok hastayım, rapor aldım!” diye aradıklarında bile telefonu pozitif olarak açıyorum.
Bununla beraber, işimizde her şey belgeye dayalı tabii. Tüm o bilgilerin tutulması, düzenlenmesi işleriyle ilgileniyorum. Çalışan sayısının çok olduğu bir iş yeriyiz ve ben yoğun ortamda çalışmaktan çok keyif alıyorum. Diğer işletmelerle de neredeyse her gün haberleşiyoruz. Özellikle merkez insan kaynaklarıyla irtibat halinde oluyoruz. Bir işe alım söz konusu olduğunda, ben ve ilgili birimin yöneticisi aday ile ön görüşme yapıyoruz. Sonra görüşme notlarımızı merkeze bildiriyorum, onlar da görüşme, test ve envanteri tamamlayıp bana sonucu bildiriyorlar. Diğer fabrikalardaki iş arkadaşlarımızla oryantasyon sürecinde birbirimizi yakından tanıdık. Hep birlikte çalışıyor gibiyiz, bir sıkıntımız olduğunda beraber çözüm yolu buluyoruz.
Burada bir aile ortamında gibi çalışıyoruz. Toros Tarım, kurumsal bir şirket. Tekfen çatısı altında çalışmak birçok kişinin arzuladığı bir şey. Samsun’da hemen herkes Toros Tarım’ı tanır ve sever.
“Bizi bizden daha çok düşünen bir yöneticimiz olduğu için çok şanslıyız.”
Pandemi nedeniyle İK olarak hiç iç etkinlik yapamadık. Ancak eğitimlerimiz devam etti tabii. İş arkadaşlarımızın hem mesleki hem de kişisel gelişimini destekleyici eğitimler düzenliyoruz. Fabrika olarak çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum çünkü Serdar Gök gibi bir yöneticiye sahibiz. Bizi gerçekten anlayan, dinleyen, bizi bilen ve bizi bizden çok düşünen bir yöneticimiz var.
EREN BULUT
Elektrik Enstrüman Mühendisi
“Toros Tarım sadece Samsun’da değil, tüm Karadeniz’de bilinen bir firma.”
Yaklaşık üç yıldır Toros Tarım’da çalışan Eren Bulut, burada çalışmanın bir elektrik mühendisi için hem eğitici hem de tecrübe kazandırıcı olduğunu düşünüyor.
1987 Samsun doğumluyum. Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Elektrik enstrüman ve otomasyon sistemlerinin bakım ve onarımlarından sorumluyum. Bakım Müdürlüğü’ne bağlı, Elektrik Enstrüman Şefliği olarak görev yapıyoruz. İki kişiden oluşan bir ekibiz. Ayrıca, bakım faaliyetlerimizi yürüten yüklenici firmamızda da bir şantiye şefi, bir elektrik mühendisi, bir formen ve bu arkadaşlarımızın dışında 30 çalışan daha bulunuyor.
Tesisimizde elektrik yüksek gerilim seviyesinden dağıtılıyor. Enerjimizi, fabrikamızın hemen yanındaki Samsun 2 Trafo Merkezi’nden alıyoruz. Bunu çeşitli kademelerde düşürüyoruz. Bu sürecin tüm aşamalarından bizim ekibimiz sorumlu.
“Oradan gübre almıştık sözüyle sık karşılaşırsınız.”
İşletmemiz 7/24 çalışmak durumunda, üretimin devamlılığı mutlaka sağlanmalı. Bunun için kestirimci ve önleyici bakım faaliyetleri yürütülüyor. Arıza olduğu durumlarda da arızanın en kısa sürede çözülüp, ünitelerin emre amade şekle getirilmesi gerekli. Toros Tarım Samsun İşletmesi’ndeki elektrik enstrüman bakım faaliyetlerini biz takip ediyoruz.
Pandemide çeşitli zorluklar yaşadık. Çünkü bizim işimiz esas olarak sahadadır. Fabrika yaşayan bir organizma gibidir, biz de o yaşayan organizmayı besleyen figürleriz aslında. Toros Tarım sadece Samsun’da değil, tüm Karadeniz’de bilinen bir firma. Toros Tarım’da çalışıyorum dediğinizde, “Oradan gübre almıştık” sözüyle sık karşılaşırsınız. Köken olarak Trabzonluyum, oralara sık giderim. Çay ve fındık üreticisinin de sevdiği ve bildiği bir markadır Toros.
HİKMET FUNDA KIRBAŞ
Mali İşler Uzmanı
“İşletme olarak en büyük başarımız, birbirimize saygı duymamız.”
Ankara’da çalışırken Samsun’a, ailesinin yanına dönmeye karar vererek Toros Tarım’da işe başlayan Hikmet Funda Kırbaş, bu kararından hiçbir zaman pişman olmamış. Fabrikadaki aile ortamını ve insan ilişkilerini çok sevdiğini anlatan Kırbaş’a göre burada görev yapmak bir ayrıcalık!
12 yıldır Toros Tarım ailesinin bir üyesiyim. Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü mezunuyum. Aslen Samsunluyum ama bu işe başlamadan önce Ankara’da yaşıyordum. Ailemin yanında olmak için buraya döndüm ve Toros Tarım’da işe başladım. Ankara’da Henkel’de görev yapıyordum. Büyük şehrin o hareketlliğinden sonra buraya dönünce ilk başta zorluklar yaşadım tabii. Toros Tarım, Samsun’un sayılı şirketlerinden biridir. Bunun güvenini hissettim. Hiçbir zaman “Neden döndüm?” demedim, çünkü burada çalışmaktan mutluyum. İşime ilk günkü heyecanla devam ediyorum.
“Her sabah işime severek geliyorum.”
Burada yaptığım iş, bir bankacı ya da sigortacının yaptığı işten daha farklı. Her departmandan arkadaşlarımla iletişim halindeyim. Rutin bir iş değil yani. Ama aynı zamanda zorlayıcı tabii. Çünkü tüm paranın sorumluluğunu taşıyan bir yerdeyiz. Bu sorumluluğun getirdiği bir stres de taşıyoruz üzerimizde.
Fabrika koşullarının insan farkındalığını daha ön plana çıkardığını, insana çok şey öğrettiğini düşünüyorum. Bir süre sonra herkesle aile gibi oluyorsunuz. Fabrika ortamını çok seviyorum ve işimi keyifle yapıyorum. Her sabah işime severek geliyorum. Zaten Samsun’da, Toros Tarım’da çalışmanın büyük bir ayrıcalık olduğu düşünülür.
“Serdar Gök gibi bir yöneticimiz var…”
Merkez Mali İşler Birimi ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. İşimizde en zor dönemler, ay kapanışlarını yaptığımız zamanlar. Çok iyi, birbiriyle uyumlu bir ekiple çalışıyorum. Zorlukların üstesinden birlikte gelmeye çalışıyoruz. Ayrıca, burada Serdar Gök gibi bir yöneticimiz var; herhangi bir sorunumuzu dile getirdiğimizde hemen çözüm buluyor. Onun bu yaklaşımının tüm zorlukları kolaylaştırdığını düşünüyorum.
Bence işletme olarak en büyük başarımız, birbirimizi anlamamız. İnsan ilişkilerinin hayatın genelinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Karşındakini yargılamadan, eğer bir sorun varsa onun da gözünden görmeye çalışarak iletişim kurabilmek çok kıymetli. İnsanların birbirine saygılı olduğu yerde başarı zaten kendiliğinden gelir. İşletme olarak bunu başardığımızı düşünüyorum.
İSMAİL ÇAVGA
Fosforik Asit Pano Operatörü
“Toros Tarım’da çalışmak bana da nasip oldu.”
Toros Tarım’da yıllar içinde farklı görevlerde bulunan İsmail Çavga, işletmede en modern sistemlerle çalıştıklarını söylüyor. Pandemi döneminde iş sürekliliğini sağlamada bazı sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Çavga, o zorlukların da başarıyla üstesinden geldiklerini ifade ediyor.
13 yıldır Toros Tarım’da görev yapıyorum. Bantçı olarak başladım. Sonra zaman içinde işi öğrendikçe laboratuvarcı oldum ve analiz yaptım. Şimdilerde ise Fosforik Asit Tesisi’nde Pano Operatörü olarak devam ediyorum. Tesisi sürekli takip ediyor, çalıştırıyor ve herhangi bir olumsuzluk karşısında müdahale ediyorum. Yeni sistemlerle çalıştığımız için her şeyi bilgisayar ekranlarından izliyoruz. Gerekli gördüğümüz, ihtiyaç duyulan düzeltmeleri yapıyoruz.
Ekip olarak her vardiyada, baş operatör, pano operatörü, laboratuvarcı, değirmenci ve bantçı olmak üzere yedi kişi çalışıyoruz. Her an telsizler aracılığıyla birbirimizle haberleşip, tesisin idaresini birlikte üstleniyoruz. Belirli dönemlerde sıkıntılar yaşadık, örneğin pandemide işimizi aksatmadan sürdürmemiz gerekiyordu. Ama o süreci de başarıyla atlattık çok şükür. İşimizde zaman zaman başka sıkıntılar da oluyor tabii ama her işin sorunları olur. Bir şekilde çözüme kavuşturuyoruz.
Ben Samsunluyum. Amcam burada çalışıyordu, bana da nasip oldu. Bir sohbet esnasında nerede çalıştığımı söylediğimde, “Ooo, demek Toros Tarım’dasın!” derler. İşimi seviyorum, inşallah böyle devam eder.
MEHMET AYDOĞDU
Sülfürik Asit Pano Operatörü
“Eskiden manuel çalışıyorduk, şimdi bilgisayardan tüm sistemi takip edebiliyoruz.”
Mehmet Aydoğdu, Samsun İşletmesi’nin en eski çalışanlarından biri. Hem farklı görevlerde çalışmış hem de yeni başlayanlara işi öğretmiş. Yeni şeyleri öğrenmeyi seven Aydoğdu, kendini geliştirdikçe daha keyifle çalıştığını söylüyor.
İşletmemizin açıldığı 2005 yılında başladım işe. O gün bu gündür buradayım. Motor Bölümü mezunuyum. İlk zamanlar ufak bir fosforik asit tesisimiz vardı. Orada bantçılık yaptım. Daha sonra fosforik asit tesisini devreye aldık. Yeni arkadaşlarımız geldi, onları da yetiştirdik. 2015 yılına kadar Fosforik Asit Pano Operatörlüğü yaptım, o günden itibaren de Sülfürik Asit Pano Operatörü olarak çalışıyorum.
Eskiden otomasyon sistemleri yoktu, tesisi manuel olarak çalıştırıyorduk. Artık bilgisayardan tüm sistemi takip edip yönetebiliyoruz. Ham madde olarak kükürtün bant yollarından çıkışından üretilen sülfürik asitin tanka gidişine kadar tüm sürecin takibini yapıyoruz. Bazen enerji dalgalanması oluyor ve tesis kısa süreli devreden çıkıyor. Tesisi tekrar yüzde 100 kapasiteye getirmek bizim için zorlayıcı olabiliyor. Sahadaki arkadaşlarımızla aramızda güçlü bir iletişim var. Onlarla iş birliği içinde fabrikayı devreye alıyoruz.
Vardiyada altı kişiyiz. Böyle bir işletmede çalışmak çok farklı bir duygu. Burada kendimi geliştireceğim çeşitli fırsatlar, eğitimler oluyor. Özellikle yeni şeyler öğrendikçe çok daha keyifle çalışıyorum.