İstanbul’da sanat mevsimi
Tekfen Holding bir kez daha
İstanbul Bienali Özel Proje Sponsoru
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1987 yılından bu yana düzenlenen İstanbul Bienali, 17. kez sanatseverleri ağırladı. Tekfen Holding, “Özel Proje Sponsoru” olarak bu yıl da Bienal’e desteğini sürdürdü.
Farklı coğrafyalarda, benzer konular üzerine düşünen ve üreten, çeşitli disiplinlerdeki katılımcıları bir araya getiren 17. İstanbul Bienali 17 Eylül - 20 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşti. Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh'in üstlendiği bienalde sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, ornitolog, deniz bilimci, kukla ustası ve müzisyenlerden oluşan 500’ün üzerinde katılımcının 50’yi aşkın projesi yer aldı. Bienal, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu’nda yer alan 12 sergi mekânının yanı sıra, şehrin dört bir yanında sayıları 50’yi aşan sahaf, kitapçı, lokanta, sinema ve hastane ile bir radyo istasyonu yoluyla izleyicilerle buluştu.
Tekfenliler bienal coşkusunu birlikte yaşadı
Toplumsal sosyal sorumluluk anlayışı ile kültür ve sanat çalışmalarına desteğini sürdüren Tekfen Holding, çalışanlarını da bu alandaki faaliyetlere ortak ediyor. Holding tarafından 1-2 Ekim tarihlerinde “Hafta sonu sanat dolu!” mottosuyla düzenlenen bienal turuna çok sayıda Tekfenli katıldı. Bienal mekânları olan Pera Müzesi, Barın Han ve Müze Gazhane’yi birlikte ziyaret eden Tekfenliler, sanat dolu bir hafta sonu geçirdi.
26. İstanbul Tiyatro Festivali
Tekfen'in tiyatroya desteği devam ediyor
26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-26 Kasım tarihleri arasında seyirciyle buluştu. Tekfen Holding “Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsoru” olarak yerli bir oyuna verdiği desteği bu yıl da sürdürdü. Yeni bir küratörlük yapısıyla şekillenenen festival, yepyeni oyunlardan yenilikçi ve ufuk açıcı performanslara, Türkiye’den ve yurt dışından merakla beklenen toplam 24 tiyatro, performans ve dans gösterisini bir araya getirdi.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 26. İstanbul Tiyatro Festivali 25 Ekim’de perdelerini açtı. Festivalin programı, vakfın 50. yılını kutladığı 2022’de yeni bir küratöryel bakış açısıyla oluşturuldu. Bu yılki festival, yazıp yönettiği 100'den fazla oyunla ve kurucusu olduğu topluluklarla Türkiye tiyatrosunun son 40 yılındaki en önemli isimlerinden biri olan Işıl Kasapoğlu’nun küratörlüğünde düzenlendi.
Yerelden evrensele, geçmişten geleceğe köprüler kuran, farklı disiplinleri buluşturan, klasiklere özgün ve çağdaş yorumlar sunan festival, genç kuşak sanatçıları teşvik ederken usta isimlere de saygı duruşunda bulunan zengin bir programla 26 Kasım’a kadar devam etti.
Festivalin açılış oyunu “Kibarlık Budalası” Tekfen sponsorluğunda izleyiciyle buluştu
26. İstanbul Tiyatro Festivali, Tekfen Holding’in “Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsoru” olarak destek verdiği, Molière’in doğumunun 400. yılında efsanevi Fransız yazarın en sevilen oyunlarından Kibarlık Budalası’nın çağdaş bir uyarlamasıyla başladı. Türkiye sinemasının önde gelen yönetmenlerinden M.Caner Alper ve Mehmet Binay, renkli karakterler ve etkileyici dramatik hikâyelerle sinema perdesinde yarattıkları eşsiz dünyayı bu kez de tiyatro sahnesine taşıdılar.
Festival kapsamında Türkiye’den 15 yeni oyun ilk kez izleyicilerle buluştu. Programda, festival için özel olarak tasarlanıp sahnelenen iki gösteri de yer aldı. Fransa, İngiltere, İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan altı yapım sahnelerde, üç yapım ise perdede seyirciyle buluştu. Festivalde Molière’in doğumunun 400’üncü yılı hem yurt dışından hem Türkiye’den yapımlarla kutlanırken, sinema yönetmeni Pasolini’nin 100’üncü doğum yılı da özel bir gösterimle anıldı.
Tiyatronun iki ustası Haldun Taner ve Ferhan Şensoy’a da saygı duruşunda bulunan festival programında pek çok önemli ismin yazdığı, yönettiği ve oynadığı 24 tiyatro, performans ve dans gösterisi yer aldı.
AÇILIŞ OYUNU
Kibarlık Budalası Remix
26. İstanbul Tiyatro Festivali açılışının yapıldığı ve Tekfen Holding’in “Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsoru” olarak destek verdiği “Kibarlık Budalası Remix”, Molière’in 17. yüzyıl Fransasında el değiştiren zenginliği ve gücü hicvettiği oyununu farklı bir bakış açısıyla ele alıyor. Bir tiyatro klasiği olan Kibarlık Budalası’nı popülerlik çabası ile şöhret peşinde koşma temaları üzerinden günümüze uyarlayan gösteri, Türkiye sinemasının önde gelen yönetmenlerinden M.Caner Alper ve Mehmet Binay’ın kurduğu Camekan Tiyatro topluluğunun ilk performansı olmasıyla da dikkat çekiyor. Molière’in ünlü karakteri Mösyö Jourdain’in hikâyesine yepyeni bir soluk getiren “Kibarlık Budalası Remix”, geleneksel seyir kurallarının da dışına çıkıyor.