SOSYAL SORUMLULUK
Tekfenliler
operada
Tekfen, 10. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ne
verdiği mütevazı destek çerçevesinde, operasever
50 Tekfenliye 3 Temmuz’daki Giacomo Puccini’nin
“Turandot Operası” ve 10 Temmuz’daki
Ahmet Adnan Saygun’un “Yunus Emre Oratoryosu”
için çift kişilik davetiye armağan etti.
Devlet Opera ve Balesi tarafından bu yıl 10’uncusu gerçekleştirilen İstanbul Opera Festivali 2-14 Temmuz tarihleri arasında sanatseverlerle buluştu.
Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı festivalin açılışı 2-3 Temmuz tarihlerinde Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Turandot” operası ile yapıldı. Geçen yıl ülkemizde ilan edilen “Troya Yılı” münasebetiyle hayata geçirilen ve Devlet Opera ve Balesi’nin en büyük prodüksiyonu olarak bugüne kadar 20 binden fazla izleyiciye ulaşan “Troya Operası” da festival kapsamında 6-7 Temmuz’da İstanbullularla buluştu.
Birçok ilklere sahne olan festival programında, tasavvuf şairi Yunus Emre’nin adını taşıyan ilk Türk oratoryosu, şairin doğumunun 779. yılında ilk kez oratoryo-bale olarak 10 Temmuz günü sahnelendi. Ahmet Adnan Saygun’un bestelediği “Yunus Emre Oratoryosu”nu, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası seslendirdi.
Festival, 13-14 Temmuz tarihlerinde, festivale ilk kez konuk olan Bolşoy Tiyatrosu solistleri ile ünlü Bolşoy Tiyatrosu Orkestra Şefi Anton Grishanin yönetimindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın verdiği Gala Konseri ile sona erdi.
Turandot
Giacomo Puccini
3 Perde / 150 dakika
Orkestra Şefi: Murat Cem Orhan
Rejisör: Vincenzo Grisostomi Travaglini
Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Solistleri, Korosu ve Dansçıları
Giacomo Puccini’nin son bölümünü tamamlayamadan hayata veda ettiği bu ölümsüz eser, özel bir prodüksiyonla festival programındaki yerini aldı. Eseri ünlü İtalyan Rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye koydu. Ünlü tenor aryası “Nessun Dorma”nın da içinde olduğu Turandot, sevilen aryaları, hareketli müzikal yapısı, muhteşem dekor ve kostümlerleriyle Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından icra edildi.
Eser, Puccini’nin en acımasız kadın karakteri, Pekin’de yaşayan Çin prensesi Turandot’un Moğol Prensi Calaf ile tanışmasını ve iki gencin masalsı aşklarını konu ediyor. Turandot, evlilik için gelen prens taliplerine, o ana dek kimsenin bilemediği üç soru sormakta ve bilemeyenleri teker teker idam ettirmektedir. Saray yetkilileri ile imparator bu gidişe bir son vermek ister. Ancak Moğol Prensi Calaf Turandot’a âşık olmuş ve aşkının peşinden ölüme gitmeyi göze almıştır.
Yunus Emre
Ahmet Adnan Saygun 1 Perde / 65 dakika
Libretto: Uğur Seyrek, Işık Noyan
Orkestra Şefi: Serdar Yalçın Koreografi ve Reji: Uğur Seyrek
İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, Koro ve Dansçıları
Ahmet Adnan Saygun’un görkemli bestesi “Yunus Emre Oratoryosu”, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Uğur Seyrek’in koreografi ve rejisi ile dinleyicilerin beğenisine sunuldu. Müzik ve dansı buluşturarak sanatseverlere orkestra, koro ve dansçıları sahnede birlikte izleme olanağı veren eserin librettosu ise Uğur Seyrek ve Işık Noyan’a ait.
Adnan Saygun’un uzun yıllar sürdürdüğü araştırmalar sonrasında, 13. yüzyılda yaşayan ünlü halk ozanı ve düşünürü Yunus Emre’nin dizelerinin üzerine bestelediği eser, Yunus Emre’nin sevgi felsefesini dinleyicilere taşıdı.