TEKFEN VENTURES
ENDÜSTRİ 4.0 TARIMDA!
Meyveleri
robot eller
işleyecek
Tekfen Tarım, Tekfen Mühendislik ve Tekfen Ventures, tarım sektöründe bir ilki hayata geçirmeye hazırlanıyor. Manisa’da kurulan Alanar Meyve İşleme Tesisi’nde meyveler robot ellerle işlenip paketlenecek. Endüstri 4.0’ı tarım sektörüyle tanıştıran proje sayesinde, daha önce insan eliyle yapılan birçok işlem robotlar tarafından çok daha hızlı, verimli ve hijyenik bir ortamda gerçekleştirilecek.
Robot kollarının boyut, şekil, ağırlık ve yoğunluk bakımından birbirinden farklı nesneleri zarar vermeden kavrayabilmesinde yaşanan problemler, otomasyon teknolojilerinin özellikle gıda sektöründeki kullanımını kısıtlıyor. Bu zorluk, Tekfen Tarım’ın Manisa’da kurulacak meyve elleçleme tesisinde, Tekfen Ventures yatırımlarından Soft Robotics tarafından geliştirilen yumuşak kavrama sistemleri ve otomasyon çözümleri sayesinde aşılacak. İnsan elinin hız, esneklik, beceri ve hassaslığına sahip robot kollarının kullanılmasıyla, nar ve incir gibi hassas meyveler hiçbir hasara uğramadan, çok daha hızlı ve hijyenik bir ortamda ambalajlanabilecek. Ayrıca kurulacak merkezi otomasyon sistemi sayesinde tesisteki güneş enerjisinden elektrik üretimi, enerji tüketimi, yangın algılama, güvenlik ve meyve elleçleme süreçlerinin tek bir sistem üzerinden izlenmesi mümkün olacak.
Dünyada bir ilk
Söz konusu proje, Tekfen Tarım, Tekfen Mühendislik ve Tekfen Ventures işbirliğiyle yürütülüyor. Tekfen Mühendislik bünyesinde projenin temel ve detay mühendislik işlerini yöneten Esra Dinçer Gülcan, son teknolojiye uygun olarak tasarlanan tesiste meyvelerden bazılarının kutulanması sırasında robot kol ve yumuşak tutucular kullanılması ve sektörün önde gelen üreticilerinde dahi bulunmayan sistemlerin projeye uyarlanması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Gülcan, enerji verimliliği açısından LEED sertifikasyon kriterlerine, hijyen standartları açısından da Avrupa'nın önde gelen hijyenik tasarım ve mühendislik platformu EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group) kriterlerine uygun olarak tasarlanan tesiste, otomasyon sistemi sayesinde tüm proses verilerinin tek bir noktadan izlenebileceğini belirtti.
Meyvelerin kutulanması sırasında, Tekfen Ventures’ın yatırımcısı olduğu Soft Robotics firmasının geliştirdiği yumuşak tutucular kullanılacak. Projenin en zor kısmını, incir ve narların kutulara dizilmesi sırasında incir saplarının yukarı gelecek şekilde, nar taç kısımlarının ise hasar görmemesi için üst üste denk gelmeyecek şekilde dizilmesi zorunluluğu oluşturuyor. Bu işlem, tüm dünyada halihazırda insan gücüyle yapılıyor. Üzerinde çalışılan görüntü işleme yeteneğine sahip robotlar, meyvelerin sap ve taç kısımlarını ayırt ederek, ürünleri her defasında uygun açıya getirerek el değmeden ambalajlayacak.