TEKFEN TARIM
Alanar kirazı yükselişini sürdürüyor
Michelin yıldızlı şeflerden Alanar’ın kirazına altın yıldız
Brüksel merkezli Uluslararası Tat Enstitüsü (International Taste Institute) tarafından her yıl yapılan ve tüm dünyadan binlerce üreticinin sonuçlarını merakla beklediği 2019 Tat Değerlendirme ve Sertifikasyon sonuçları açıklandı. Tekfen Tarım bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Alanar Meyve’nin ürettiği kirazlar, aralarında Michelin yıldızlı şeflerin ve dünyaca ünlü sömeliyelerin de olduğu yaklaşık 200 kişilik jüri tarafından yüzde 87,9 skorla 2 altın yıldız lezzet sertifikasına layık görüldü.
Lezzet sertifikasına giden süreç, tüm dünyadan gelen binlerce gıda ve içecek ürününün jüri tarafından belirli kriterler doğrultusunda değerlendirilmesini kapsıyor. Salihli yöresine ait Ziraat 900 çeşidi Türk kirazı, koyu bordo rengi, iri, dolgun yapısı ve uzun ince sapı ile biliniyor. Alanar’ın 5 kıtada 35 ülkeye ihraç ettiği, diri ve tatlı yapısı ile tercih sebebi olan bu kiraz esas olarak Avrupa, Orta Doğu, Asya, Uzakdoğu ve Amerika’nın seçkin marketlerinde ve sınırlı miktarda iç pazarda satılıyor.
Türk kirazının lezzeti dünya tarafından kabul gördü
Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce, Uluslararası Tat Enstitüsü’nün yıllar boyunca yaklaşık 15 bin ürünü test ettiğini hatırlatarak, sertifika almaya hak kazanan ürünlerin tüm dünya mutfaklarında kalitesiyle benzerlerinden ayrıştığına vurgu yaptı. Alanar’ın Türkiye’nin üç farklı bölgesinde, yaklaşık 100 hektarlık alanda kiraz ürettiğini söyleyen İnce, “Türk kirazı, aralarında Michelin yıldızlı şeflerin de olduğu, tüm dünyadan yaklaşık 200 kişilik jüri tarafından en lezzetli meyvelerden biri olarak sertifikalandırıldı. Hedefimiz, farklı meyvelerle de benzer başarılara ulaşmak,” dedi. İnce, alınan sertifikanın Türk kirazının ihracatına olumlu katkı yapacağını da ifade etti.
Alanar’ın kirazı Çin Seddi’ni aştı!
Tekfen Tarım bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Alanar Meyve’nin kirazları, Avrupa’dan sonra Çin pazarını da fethetti. Alanar’ın Çin’e gönderdiği ilk kirazlar, 8 Temmuz’da Şangay’ın Huizhan Pazarı'ndaki yerini aldı. Daha önce Çin’in Türkiye’ye uyguladığı 16 günlük soğuk karantina prosedürüne tabi olan ve bu nedenle rakip ülkelerle rekabet etmekte zorlanan Türk kirazı, DEİK ve Türk Hükümeti’nin yoğun uğraşları ve Tekfen Tarım’ın gösterdiği çabayla artık soğuk işlem yapılmadan Çin’e girebilecek. Çin’e kiraz ihracatı yapma iznine sahip 8 firmadan biri olan Alanar’ın gönderdiği kirazlar, ülkenin en büyük gıda ithalatçısı Shenzhen Kingship Co. Ltd. tarafından dağıtılacak.
Alanar kirazlarının Çin pazarına girişi nedeniyle düzenlenen törende, Türkiye Cumhuriyeti Şangay Başkonsolosu Ahmet Denk de hazır bulundu. Denk, kiraz ithalatı ve ihracatında iki ülke arasındaki işbirliğinin Türk meyve üreticilerine fayda sağlayacağını ve iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini daha da derinleştireceğini söyledi. Denk, gelecekte Çin’in Türkiye kirazları için ana ihracat pazarlarından biri olacağını kaydetti.
Tekfen Tarım Genel Müdürü Emrah İnce ise, “Türkiye, dünyanın en büyük kiraz üreticisi olarak, dünyanın en çok kiraz tüketen ülkesi Çin’e ilk defa değişen karantina protokolü ile kiraz ihraç etmeyi başardı. Şüphesiz ki 2020 kiraz sezonunda Türkiye’nin kiraz ihracat coğrafyası ağırlıklı olarak Çin’e kayacaktır. Yıllarca giriş yapmak için beklediğimiz Çin pazarında, uzun soluklu olarak kalabilmeliyiz. Hedefimiz, Çin’e yaptığımız kiraz ihracatını kademeli olarak artırmak ve farklı ürünlerimizle yeni pazarların kapısını açmak,” dedi.
Alanar kirazına İsveç’ten özel teşekkür
Dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen “lezzet sertifikalı” Alanar kirazı, dünya çapında ününü artırmayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde İsveçli bir tüketiciden gelen teşekkür mektubu, Alanar kirazının lezzet elçiliği görevini dünyanın neresinde olursa olsun başarıyla yerine getirdiğini kanıtlıyor.
Çoğumuzun daha önce adını bile duymadığı Vislanda, İsveç’in güney kesiminde sadece 1.800 kişinin yaşadığı küçük bir yerleşim. Ancak Alanar kirazı, nefis lezzetini dünyanın en uzak köşelerine kadar ulaştırmada sınır tanımıyor. Bunun en güzel kanıtı, Vislanda’da yaşayan Lars-Olof adlı bir tüketicinin Alanar’a gönderdiği şu kısa teşekkür notu:
Merhaba,
Size Türk kirazınızın çok güzel ve lezzetli olduğunu söylemek istiyorum. Bundan sonra bu üründen almayı kesinlikle sürdüreceğim. Teşekkür ederim.
En iyi dileklerimle…
Gerçek ödülün müşteri nezdinde yapılan samimi ve içten geri bildirim olduğundan hareketle, bir İsveçliye binlerce mil öteden bu teşekkür notunu yazdıran tüm Alanar Meyve çalışanlarını kutluyoruz.