HABER
Murat Gigin, Finans Piyasalarının Geleceği Konferansı’nda
Sabancı Üniversitesi Finans Mükemmelliyet Merkezi’nin düzenlediği “Finans Piyasalarının Geleceği” konferans serisinin üçüncüsünde, ulusal ve uluslararası finans ve ekonomi dünyasının seçkin isimleri bir araya geldi. Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin de konferansta düzenlenen panelin konuşmacıları arasında yer aldı.
Dünya ekonomisinin bugünü ve geleceği, geçtiğimiz 28 Haziran günü Sabancı Center’da düzenlenen CEF Konferansı’nda masaya yatırıldı. Yerli ve yabancı akademisyen ve profesyonellerin katılımıyla gerçekleştirilen konferans kapsamında “Finans Piyasalarının Önündeki Zorluklar”, “Gelişmekte Olan Ülkeler ve Ekonomik Görünüm” ve “Ulusların Düşüşü veya Yükselişi” başlıklı üç ayrı panel gerçekleştirildi.
Konferansta Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov ve Eczacıbaşı Holding CEO’su Atalay Muharrem Gümrah ile birlikte “Gelişmekte Olan Ülkeler ve Ekonomik Görünüm” başlıklı panele konuk oldu. Gelişmekte olan ülkeler bağlamında küresel ekonomik görünümün yorumlandığı ve olası gelişmelerin tartışıldığı panelin moderatörlüğünü, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu üstlendi.
“Jeopolitik gelişmeler bizi çok etkiliyor”
Murat Gigin, Tekfen Holding’in ana iş kollarından biri olan müteahhitlik sektöründeki gelişmeleri değerlendirirken, jeopolitik gelişmelerin sektör üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Ortadoğu’da giderek artan tansiyonun şirketlerin iş planlarını etkilediğini ve özellikle iç pazardaki daralmayı ihracatla aşmaya çalışan şirketlerin oyunlarını yeniden kurma çabasında olduğunu belirten Gigin, jeopolitik gelişmelerin coğrafi alanlardaki belirli fırsatları ve kısıtları da beraberinde getirdiğini söyledi.
Tekfen olarak müteahhitlik sektöründeki gelirlerinin yüzde 65 ila 90’ının yurtdışından geldiğini kaydeden Gigin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu dönemsel sıkıntılar iç yatırım imkânlarını daralttıkça, artan oranda yurtdışına yöneliyoruz. Güney komşumuz Irak'ta uzun süredir çalışıyoruz, ama zaman zaman politik ilişkilerdeki sıkıntılar müteahhit olarak iş almamızı, aldığımız işin devamlılığını ve lokasyonunu çok etkiliyor. Körfez ülkeleriyle ilişkilerimizde yaşanan dalgalanmalar hareket alanımızı daraltıyor. Birçok Türk müteahhitlik firmasının yurtdışı faaliyetine ilk başladığı ülke olan Libya’daki iç savaş, oradaki devamlılığı imkânsız kılıyor.”
Konuşmasında kısıtların yanı sıra fırsatlara da değinen Murat Gigin, “Azerbaycan ile 90’lı yılların başından beri kesintisiz olarak çalışıyoruz. Gaz ve petrol sektörünün gelişiminin her kademesinde yer alıyoruz. Geçmişte sadece müteahhit olarak başladığımız yerde bugün ciddi iş ortaklıklarımız var. Azerbaycan’da petrol, gübre ve petrokimya sektöründe yatırımlara başlıyoruz,” şeklinde konuştu.
Bir diğer fırsatlar ülkesi olan Kazakistan’ın son yıllarda petrol ve gaz üretiminde büyük gelişme gösterdiğine dikkat çeken Gigin, bu ülkedeki faaliyetlerini de genişlettiklerini söyledi. Rusya’daki iş imkânlarını da yakından takip ettiklerini dile getiren Gigin, “Rusya’da sadece petrol ve petrokimya sektöründe takip ettiğimiz ilk 30 projenin büyüklüğü 150 milyar dolar” dedi.
Tarımsal faaliyetlerimizde Hollanda'yı örnek alıyoruz”
Konuşmasında Tekfen Holding’in tarım alanındaki yatırımlarından da söz eden Murat Gigin, bu sektörde 31 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini aktardı. Gigin, “Tarımda tam bir yatay entegrasyona gidiş yaşıyoruz. Tohum ıslahı ve tarımsal üretimdeki faaliyetlerimizde Hollanda örneğini takip ediyoruz. Bu alanda önce yakın coğrafyamızda ayak izimiz belli olsun istiyoruz. Daha sonra global bir oyuncu haline gelmeye çalışacağız,” dedi.
Farklı coğrafyalarda üretip farklı coğrafyalara satış yapmayı hedeflediklerini aktaran Gigin, Türk Cumhuriyetleri’nde de tarımsal faaliyetlere girişmeyi planladıklarını aktardı.