Tarımda sürdürülebilirliğe ve verimliliğe katkıda bulunacak projeye
TÜBİTAK desteği
Toros Tarım ve Tekfen Tarım’ın katkılarıyla Erciyes Üniversitesi öncülüğünde yürütülen “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu (S-ATP)”, TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, Teknofest 2023 kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın katılımlarıyla gerçekleşen törende, TÜBİTAK tarafından desteklenecek diğer yüksek teknoloji platformlarıyla birlikte tanıtıldı.
Toros Tarım ve Tekfen Tarım’ın iki yıldır üzerinde çalıştığı “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu (S-ATP)” projesi, kamu ve sanayi kuruluşları ile üniversitelerin bir araya gelerek Yeşil Mutabakat hedeflerine uygun projeler geliştirmesini amaçlayan TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı’na yapılan başvurunun ardından destek almaya hak kazandı. Tarım sektörünün sürdürülebilir teknolojilerle gelişimine katkıda bulunacak proje, TÜBİTAK 1004 programına yönelik olarak 2021'de açılan çağrı kapsamında desteklenecek 12 yüksek teknoloji platformundan biri oldu.
Desteklenmeye değer bulunan platformlar, TEKNOFEST 2023 kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın katılımlarıyla düzenlenen tanıtım töreninde açıklandı. Tören vesilesiyle konuşan Mustafa Varank, desteklenen platformlarda üniversitelerden, özel sektörden, kamudan, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinden oluşan 77 kurum ve kuruluşun görev alacağını bildirdi. Varank, “12 platformumuz döngüsel ekonomi, akıllı şehirler, elektrikli araçlar ve batarya teknolojileri, nanoteknoloji, gıda arzı güvenliği, sürdürülebilir tarım teknolojileri ve nöroteknoloji gibi araştırma alanlarında faaliyetler yürütecek. Şüphesiz Türkiye'nin önde gelen kuruluşlarının oluşturduğu bu platformlar, Türkiye'nin ihtiyacı olan teknolojilerin karşılanmasında baş rolü oynayacaklar,” şeklinde konuştu.
AHMET EREN
Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı
“Proje, tarımda verimlilik konusunda önemli bir rol oynayacak.”
Tarım sektörünün iklim değişikliğinden en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu ifade eden Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Eren, “Tarımda verimliliği artırırken toprağı ve doğal tarım kaynaklarını korumanın önemi de her geçen gün artıyor. Hızla artan dünya nüfusunun ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli gıda maddesini temin etmek açısından tarımda sürdürülebilirlik oldukça önem kazandı. Bu nedenle tarım-gıda tedarik zincirinin tüm aktörleri, daha az kaynak kullanarak daha fazla ve daha kaliteli ürün üretmek zorunda. Ekilebilir alanlarımızı daha iyi değerlendirerek aynı alandan, besin değeri yüksek daha fazla ürün elde edebilmenin yollarını araştırmalıyız,” dedi.
Bu amaç doğrultusunda, TÜBİTAK’ın 2021 yılında yaptığı çağrı sonrasında farklı kurum ve üniversitelerin iş birliğiyle “Türkiye Tarımsal Üretiminde Küresel İklim Değişikliğine Uyumlu Sürdürülebilir Tarım Teknolojileri Platformu” projesine başlandığını belirten Eren, “94,2 milyon TL bütçe ile yürütülen projeye TÜBİTAK tarafından da Toros Tarım adına 2,18 milyon TL, Tekfen Tarım adına ise 2,35 milyon TL bütçe desteği verilecek.
Toros Tarım’ın ortak paydaşlarla birlikte yaptığı çalışmalar sonucunda geliştirilecek olan mikrobiyal ürünün, sürdürülebilirlik ve tarımda verimlilik konularında önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz. Grup şirketlerimizden Tekfen Tarım ise "Sürdürülebilir Topraksız Tarım Teknolojileri" projesi ile platformda yer alıyor. Toros Tarım ve Tekfen Tarım olarak, Erciyes Üniversitesi’nin ana yürütücülüğünde hayata geçirilen projeye tüm Ar-Ge birikimimiz ve teknolojik gücümüzle destek veriyoruz,” şeklinde konuştu.
Projenin, TÜBİTAK tarafından yapılan değerlendirme sonucunda desteklenmeye hak kazandığını vurgulayan Ahmet Eren, “Araştırma programında yürütücü kuruluş olarak yer aldığımız projenin, yapılan başvuru sonucunda TÜBİTAK’ın destekleme programına alınması bizler için gerçekten onur verici. Mikrobiyal ürün geliştirilmesi konusunda çalışmalar yürüttüğümüz projenin hazırlık ve başvuru sürecine katkı sağlayan tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Proje ile ülkemizin daha sürdürülebilir teknolojilerle tarım sektörünü güçlü bir şekilde geleceğe taşımasına katkıda bulunuyoruz,” dedi.
NERMİN AKA
Toros Tarım Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı
“Toros Tarım ve Tekfen Tarım’ın böyle bir platformda birlikte yer alması gurur verici.”
Toros Tarım Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Nermin Aka ise, sürdürülebilir tarım için her zaman ilklere imza atan Toros Tarım’ın, sektöründe öncü faaliyetlerle çalışmalarını yürüten Tekfen Tarım ile böyle katma değeri yüksek bir platformda birlikte yer almasından memnuniyet duyduklarını belirtti. Aka, “Yeşil mutabakat ve sürdürülebilir iklim eylemleri ekseninde kamu, üniversite ve özel sektörün dahil olduğu öncül araştırma altyapıları arasında iş birliğinin artırılmasını sağlayacak paydaşların tüm yetkinliklerini birlikte kullanabileceği bu çalışmada yer almak bizler için büyük bir gurur kaynağı.
Ortak altyapıların kullanılması, katma değeri yüksek akademik çıktı ve ticari ürünler elde edilmesi konusunda büyük önem taşıyan ve Ar-Ge Müdürümüz Didem Tümük tarafından yürütülen projeye, Toros Tarım olarak Erciyes ve Çukurova Üniversitelerinden değerli akademisyenlerle birlikte ‘Tarımsal Açıdan Önemli Mikroorganizmaların Geliştirilmesi’ çalışmamızla katkıda bulunacağız. Tekfen Tarım tarafında ise Ar-Ge Müdür Yardımcısı Dr. Taner Bozkurt, ‘Sürdürülebilir Topraksız Tarım Teknolojileri’ projesini Erciyes Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirecek,” şeklinde konuştu.