11/22
  • Pages
  • Editions
01 T_BULTEN_43
02 İÇİNDEKİLER
03 YÖNETİM KURULU BAŞKANI'NDAN
04 EDİTÖRDEN
05 BU BAHAR KİM GELİYOR?
06 NİHAT GÖKYİĞİT TÜSİAD
07 NİHAT GÖKYİĞİT'E İKİ BÜYÜK ONUR
08 ÖDÜLLER ARDI ARDINA
09 TEKFEN İNŞAAT'TAN HABERLER
10 TOROS TARIM'DAN HABERLER
11 TEKFEN TARIM'DAN HABERLER
12 TEKFEN KOŞAR ADIM
13 BİLEN BİLİR 5
14 NERİMAN ÜLSEVER İLE SÖYLEŞİ
15 TANAP
16 CİNS
17 ZİYARET TEPE KİTABI
18 22. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ
19 TEKFEN FİLARMONİ
20 TEKFEN FİLARMİNİ
21 DARÜŞŞAFAKA'YA EĞİTİM DESTEĞİ
22 İNSAN KAYNAKLARI

HABERLER


TEKFEN TARIM'DAN


Agripark

Ar-Ge Merkezi oldu

  • Alanar Meyve, incir şampiyonu

Agripark, Ar-Ge Merkezi oldu

Tarımla teknolojiyi buluşturan ve yok olmak üzere olan pek çok tarımsal ürünün yaşatılması için çalışmalar yapan Tekfen Tarım Adana-Agripark Tesisleri, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak yetkilendirildi.


Dünyada ve Türkiye’de hızlı nüfus artışıyla birlikte artan beslenme ihtiyacı geleceğin en önemli sorunları arasında gösteriliyor. Öte yandan, verimlilik kadar mevcut türlerin korunması da tarımın geleceği adına büyük önem taşıyor. Türkiye’nin ilk ve sayılı teknolojik tarım merkezlerinden biri olan Adana’daki Tekfen Tarım Agripark Tesisleri, bu anlayış doğrultusunda Anadolu’nun zengin biyoçeşitliliğini kaynak olarak kullanarak çiftçilere hastalıklardan ari, kaliteli tohumluk ve fidan üretiyor.

Türk tarımının geleceğine yönelik faaliyetlerin yürütüldüğü merkez, çağdaş tarım yöntemleriyle yaptığı çalışmaların karşılığını alarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak yetkilendirildi. Tekfen Tarım, ilk etapta belirlenen ürünlere yönelik projeler için cihaz ve teknoloji yatırımları da dahil olmak üzere merkeze 15 milyon liralık yatırım yaptı.

Endemik ürünler yeniden doğacak

Doku kültürü yöntemiyle tohum ve fidan üretimi yapılan Agripark’ta, 25’i aşkın türde patates tohumluğunun yanı sıra erik, kiraz ve muz fidanı üretim ve ihracatı gerçekleştiriliyor. Özellikle endemik ürünler konusunda özel çalışmalar yürütülen merkezde, Türkiye’ye has bir lezzet olan Anamur muzunun tekrar sağlıklı koşullarda çoğaltılmasına yönelik projeler yürütülüyor.

Agripark Ar-Ge Merkezi’nde ayrıca Türk halkının temel gıda maddesi olan ve un, makarna, bisküvi, bulgur, irmik gibi birçok ihraç ürünü için girdi teşkil eden buğdaya yönelik özel çalışmalar yapılıyor. Merkezde, tarihsel olarak buğdayın ana vatanı olan Anadolu’nun zengin gen kaynakları kullanılarak verimli ve yüksek kaliteli makarnalık ve bisküvilik buğday ıslahına da başlandı.

Alanar Meyve incir şampiyonu


Geçtiğimiz Ocak ayından bu yana Tekfen Tarım çatısı altında faaliyet gösteren Alanar Meyve, son iki yıldır sahip olduğu siyah incir ihracatı birinciliğini 2018 yılında da sürdürdü. Türkiye’nin en büyük siyah incir ihracatçısı olan Alanar Meyve, yaklaşık 2.000 tonluk ihracatıyla üçüncü yılında da “incir şampiyonu” unvanını korudu.

Alanar Meyve’nin siyah incir ihracatı 1981 yılında sadece 25 tonla başladı. Sonraki yıllarda bu alana yatırım yaparak yurtdışı bağlantılarını geliştiren şirket, 2016 yılında Türkiye’nin en büyük siyah incir ihracatçısı haline geldi. Kendi üretimi olan tek incir ihracatçısı konumundaki şirket, ürünlerini Avrupa ülkeleri (Almanya, İngiltere, Belçika, Fransa, İsviçre, Polonya, Macaristan, Avusturya, İskandinavya ve Hollanda) başta olmak üzere Uzakdoğu (Hong Kong, Singapur ve Malezya), Ortadoğu (Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn ve Dubai), Kanada, Rusya ve Mauritius’a ihraç ediyor.