HABERLER
Nihat Gökyiğit'e iki büyük onur
İlk Selçuk Yaşar Ödülü Ali Nihat Gökyiğit'in
Toplumsal faydayı ve geleceğin Türkiye’sini hedefleyen cesur insanların çalışmalarını kutlamak ve başarılarını tüm Türkiye’ye duyurmak amacıyla hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü’nün ilk sahipleri Ali Nihat Gökyiğit ve genç girişimcilere ilham veren çalışmaların sahibi Prof. Dr. Aytül Erçil oldu. Gökyiğit ve Erçil, 7 Şubat günü Çırağan Sarayı’nda düzenlenen törenle ödüllerini Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı'nın elinden aldı.
Ödülün 2019 yılı teması, "girişimcilik, yenilikçilik ve inovasyon alanlarında başarılı çalışmalar yapan ve bunların sonucunda Türkiye'nin kalkınmasında veya tanınmasında önemli rol oynayan kişi ya da kurumlar" olarak belirlendi. Ödül, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı (Başkan), Allianz Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Berker, Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı ve Dr. Yılmaz Argüden’in oluşturduğu seçici kurulun yaptığı değerlendirme sonucunda sahiplerini buldu.
Selçuk Yaşar Ödülü ile hayatı boyunca farklı alanlarda almış olduğu ödüllere bir yenisini ekleyen Ali Nihat Gökyiğit, törende yaptığı konuşmada duygularını şu sözlerle dile getirdi:
Ödül almak, her zaman gurur verici ve teşvik edici. Değerine gelince, kimin tarafından, kimin adına ihdas edilmiş olması da şüphesiz çok önemli.
Yaşar Üniversitesi tarafından, Selçuk Yaşar adına ihdas edilen bir ödülü, ilk törende alıyorum.
Selçuk Yaşar, ülkemiz iş ve sanat hayatında başta gelen girişimci ve öncülerden oldu. Sanayi, eğitim, sanat, spor, sosyal sorumluluk alanlarının her yönünde, onu buluyoruz. Her yönüyle diyorum, çünkü boya sanayi deyince reçinesi, fırçası, meslek okuluna kadar ihmal etmedi. Tarıma dayalı sanayi, hiç aklından çıkmadı. Et, süt, balık çiftliği, yem, gübreye kadar hepsini kapsam içine aldı.
Basın yayın işlerinde, televizyon, gazete, dergiden başka kâğıt ve mürekkep işlerine bile girdi. Turizmde öncülerden oldu. Sosyal sorumluluk alanını hiç ihmal etmedi. TÜSİAD’ın aktif kurucularından oldu. İzmir’de başlattığım TEMA’nın sakızağacı projesinde bile beni yalnız bırakmadı.
Sanat ve eğitimde de, her konuda girişimci oldu. Resim yarışmaları, galeriler, tiyatro, spor kulübü, burslar, okullar ve nihayet en büyük hayali, bir üniversite...
Başlıklarını kısmen sayabildiğim bu işleri, bir yaşam dönemine sığdırdı. Böyle değerli bir öncü arkadaşım adına ihdas edilen bir ödül alıyorum. Gel de gurur duyma ve şükran borcunu ifadeye gayret et!
Ödüle layık görenlere ve katıldığınız için hepinize şükran ve saygılar sunarım.
Nihat Gökyiğit, “Türkiye'nin Yaşayan En Büyük Zihinleri” arasında
Dünyanın en önemli iş ve ekonomi dergilerinden Forbes, 100. yıl sayısında “Türkiye'nin Yaşayan En Büyük Zihinleri”ne yer verdi. Yayın hayatına 1917’de başlayan dergiye adını veren kurucusu B.C. Forbes'un, “yüzü olmayan kurumlar yerine, onları yaşatan insanların hikâyelerine yer verme” yaklaşımını bir asır sonra da sürdüren derginin Türkiye baskısı, son sayısında ülkenin bugününü ve geleceğini inşa eden, ezber bozan, her biri kendi alanında dünya çapında büyük değişimleri tetikleyen Türkleri konu aldı.
Müteahhitlik sektörüne son 62 yıldır şekil veren, iş dışında doğa ve sürdürülebilirlik konusunda da “zamanın önünde koşan” Tekfen Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit de, “Türkiye'nin Yaşayan En Büyük Zihinleri”nden biri olarak dergideki yerini aldı. Bu onura layık görülen isimlere yönelik olarak 24 Aralık tarihinde Swissotel the Bosphorus'ta düzenlenen kutlama gecesinde, Gökyiğit adına ödülü Tekfen Holding Kurumsal İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dr. Reha Yolalan aldı.
Gökyiğit, Forbes'un özel 100. yıl sayısı için kaleme aldığı yazıda, hayat görüşü hakkında şunları söylüyor:
“Sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik ilkelerini, iş hayatım ve girişimlerimin hep ayrılmaz bir parçası olarak gördüm. Sorunlar karşısında başkalarını suçlamak yerine "ben ne yapabilirim?" diye kendimi sorgulamayı hep tercih ettim. Maalesef bugün artık aramızda olmayan değerli ortaklarım Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile kurduğumuz Tekfen Holding, zamanla büyüyüp ülkenin itibarlı grupları arasındaki yerini alınca, toplumsal proje ve girişimlere daha çok vakit ayırabildim. Bunları şahsen veya kurucularından olduğum şirket, vakıf ve dernekler vasıtası ile hayata geçirdim. TÜSİAD, DEİK, TEMA, AIESEC Türkiye, Tekfen Filarmoni ve Çevre Dostu Binalar Derneği'nin tohumları, çalışma masamın etrafında atıldı.
Ancak bunların arasında kalbime en yakın olanlar, nedense doğaya hizmet edenler oldu. Ekolojiyi merkeze alan ekonomiye, yani “eko-ekonomi” konseptine inanıyorum. Kurucularından olduğum TEMA Vakfı projelerini uygulamada öncülük ettim. Doğal ormanlar üzerindeki baskıyı azaltmak için endüstriyel orman plantasyonu ve ağaçlandırma projelerini harekete geçirdim. Ülkemizin muazzam biyolojik çeşitliliğini korumak için botanik bahçeleri kurma ve destekleme yanında, Türkiye Florası'nın yazılması da hedeflerim arasında yer alıyor. Yoksulluğa çare olarak, kırsal kalkınma projelerim devam ediyor. Arı neslinin yok olma tehlikesine karşı, saf ırkların ana arı üretimine başladım. Velhasıl üzerime vazife olmayan işlere karışmaya devam ediyorum. Herkese de tavsiye ederim. Doğaya ve canlılara hizmetin, iş hayatımızda başarıyı değerlendirmede önemli yeri olduğuna inanıyorum.”