HABERLER
TOROS TARIM'DAN
Toros
ihracat şampiyonu
- Tarım Grubu'ndan Katar'a çıkarma
- Toros yönetimi yollarda
- Alanya’da muz üreticileriyle buluşma
Toros, ihracat şampiyonu
Toros Tarım, 2017’nin kimyevi gübre ihracatı şampiyonu oldu. İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin düzenlediği gecede şirket adına ödülü Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral aldı.
Toros Tarım, 2017 yılında Türkiye’de en fazla kimyevi gübre ihracatı yapan kurum olarak “2017’nin Gübre İhracatı 1’incisi” ödülünü aldı. Kimyanın farklı alt sektörlerindeki 10 binden fazla ihracatçı firmayı temsil eden İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin (İKMİB) düzenlediği gecede Toros Tarım adına ödülü alan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “2017 yılı Toros Tarım’ın tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştığı yıl oldu. Aldığımız ödülün anlamı bizim için çok büyük,” dedi.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Bu ödül birkaç açıdan anlamlı; ilk olarak nitratlı gübrenin 2016 yılında yasaklanması ardından bir fabrikamızın yalnızca nitratlı üretim yaptığı bir ortamda, düşük iç talep dolayısıyla bu ihracatı yapamıyor olsaydık, ya fabrikamızı kapatmak ya da küçülmek zorunda kalacaktık. Dolayısıyla ulaştığımız bu ihracat rakamları Mersin’deki fabrikamızın sürdürülebilirliği ve kesintisiz çalışması açısından çok önemli bir başarı oldu. İkinci olarak, ülkemiz perspektifinden baktığımızda, Türkiye’nin döviz ihtiyacına katkıda bulunmuş olmak ve ülkemizi gübre sektöründe temsil ediyor olmak büyük bir gurur kaynağı,” şeklinde konuştu.
Avrupa’dan Rusya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya hizmet götürüyor
2017 yılında oldukça geniş bir coğrafyaya ihracat yaptıklarını vurgulayan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Ukrayna, Rusya, Orta Doğu, İsrail, Kuzey ve Orta Doğu Afrika’ya ürün sağlıyoruz. Özellikle Orta ve Doğu Afrika gibi uzak bir coğrafyaya hizmet götürebilmemizin sırrı ise, hem Tekfen Holding’in bünyesindeki diğer firma olan Tekfen İnşaat’ın o ülkelerde yaptığı iyi işlerin ve diğer iş ortaklarımızın bize referans olabilmeleri hem de ürünlerimizin kalitesi olarak gösterilebilir,” yorumunda bulundu.
2018 yılına dair görüşlerini de paylaşan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “2016 yılının ikinci yarısında başlayan nitratlı gübre yasağı bize tek piyasaya dayalı sürdürülebilir büyümenin zor olduğunu ve mutlaka belli bir oranda pazarlarımızı ve hatta para birimlerimizi farklılaştırmamız gerektiğini öğretti. Bu öğretiden hareket ederek 2018 yılında da üretimimizin belli bir kısmını yine 2017 yılı rakamlarına yakın bir rakamı ihracat pazarlarına ayırmayı düşünüyoruz. 2017 yılı itibariyle ihracatımız toplam üretimimizin de yüzde 15’ini oluşturuyordu” dedi.
“Önceliğimiz Türk çiftçisi”
Kapasite kullanım oranlarının çok yüksek olduğunu ve üretimin tamamına yakını sattıklarını vurgulayan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, “Bu durumda iç pazarla dış pazar arasında önceliklendirme anlamına geliyor. Tabii ki Türk çiftçisi ve kendi bayilerimiz öncelikli. Kapasitemizi en yüksek verimle kullanarak, 2017 yılındaki ihracat oranımızı korumak istiyoruz,” ifadesini kullandı.
Her bölgenin ihtiyacına uygun gübre
2017 yılı sonunda çok detaylı bir değerlendirme sonucu verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sertifikası alan ilk gübre AR-GE merkezini açtıklarını hatırlatan Toros Tarım Genel Müdürü Hakan Göral, uzun vadeli vizyonları için şu ifadeleri kullandı: “Vizyonumuz o kadar geniş ki, AR-GE merkezimizin Türk çiftçisinin ihtiyaç duyduğu gübreyi bölgenin toprak ve iklim yapısına en uygun gübreyi geliştirmemize hizmet etmesini ve ayrıca ihracat için de kaldıraç etkisi yaratmasını hedefliyoruz. Bu merkezimizi öncelikli olarak Türk tarımının, daha sonradan da ihracat pazarlarının hizmetine sunmayı hedefliyoruz.”
Tarım Grubu'ndan Katar'a çıkarma
Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu bünyesindeki Toros Tarım, Tekfen Tarım ve Alanar Meyvecilik, 20-22 Mart tarihleri arasında Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen AgriteQ 2018 Tarım Fuarı’na katıldı.
Bir tarım ülkesi olmamasına karşın son yıllarda gıda konusuna büyük yatırım yapan ve özellikle taze meyve pazarı açısından ciddi potansiyel içeren Katar, 20-22 Mart tarihleri arasında 6. Uluslararası AgriteQ Tarım Fuarı’na ev sahipliği yaptı. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Türkiye Standı’nın katılımcıları arasında Toros Tarım, Tekfen Tarım ve Alanar da yer aldı. Fuar süresince yoğun ilgi gören stant, Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından da ziyaret edildi.
Toplam 2,6 milyon nüfusa sahip küçük bir körfez ülkesi olan Katar, enerji kaynaklarının zenginliğine karşın tarım açısından o kadar da şanslı değil. Topraklarının çoğu çöllerle kaplı olan ülkede tarım yapılabilir toprakların büyüklüğü yaklaşık 20.000 dönüm civarında. Bu nedenle de ülke, tarımsal gıda ihtiyacının hemen hepsini yurtdışından karşılıyor. Bu durum, özellikle geniş bir uluslararası pazara hitap eden Alanar açısından Katar’ı cazip bir ülke haline getiriyor.
Türkiye ile Katar arasındaki iyi ilişkiler, iki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllarda büyük gelişme göstermesini sağladı. Sadece son bir yıl içinde Türkiye ve Katar arasındaki ticaret hacmi yüzde 46 artışla 835 milyon ABD dolarından 1,2 milyar ABD dolarına yükseldi. Bu artışta, Tekfen İnşaat’ın ülkede verdiği müteahhitlik hizmetlerinin de çok önemli payı var. Tekfen, Katar’daki varlığını tarım alanında da geliştirmek istiyor.
Toros yönetimi yollarda
Toros Tarım üst yönetimi, şirketin yurtdışı bağlantılarının geliştirilmesi amacıyla uluslararası etkinliklere aktif katılımını sürdürüyor. Toros Tarım, son olarak Chem Courier tarafından 24-26 Ocak tarihlerinde Atina’da düzenlenen “Fertilizers 2018" ve 12-14 Mart tarihleri arasında Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen "Fosfat 2018" Konferanslarına katıldı.
Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Hakan Göral ve Toros Tarım Satın Alma Müdürü Gökhan Gedikoğlu, Chem Courier tarafından 24-26 Ocak tarihlerinde Atina’da düzenlenen “Fertilizers 2018: Eastern Europe, the Baltic States and the Balkans” adlı konferansa katıldı. Bölgedeki üretici firmaların yanı sıra uluslararası tedarikçilerin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta bir sunum yapan Gökhan Gedikoğlu, Türkiye gübre sektöründeki gelişmeler ve nitratlı yasağının etkileri hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Ardından, 12-14 Mart tarihleri arasında Fas, dünya gübre sanayisini yakından ilgilendiren büyük bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Bu yıl 11’incisi gerçekleştirilen Fosfat 2018 Konferansı, tüm dünyadan sektör temsilcilerinin katılımıyla Atlas Dağları’nın eteklerinde yer alan Marakeş kentinde toplandı. Etkinliğin ana sponsorluğunu, dünyanın en büyük fosfat üreticisi ve Black Sea Gübre Ticaret A.Ş. şirketinde Toros’un da ortağı olan Faslı OCP şirketi üstendi. Fosfat ve gübre üreticilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Hakan Göral, 13 Mart günü Türkiye’de tarım ve gübre endüstrisinin güncel durumu hakkında bir sunum yaptı. Göral, sunumunda katılımcılara Türkiye’deki tarım, gübre sanayi, nitratlı gübrelere getirilen sınırlamalar ve güncel gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Alanya’da muz üreticileriyle buluşma
Toros Tarım, çiftçileri doğru ve dengeli gübre kullanımı konusunda bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlerinin bir yenisini Alanya’da muz üreticileriyle gerçekleştirdi.
Alanya Muz Üreticileri Birliği tarafından 22 Mart 2018 tarihinde Alanya Sanayi ve Ticaret Odası konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğin konuşmacısı, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Bülent Erenoğlu idi. Aynı zamanda Toros Tarım AR-GE ve Eğitim Danışmanı olan Erenoğlu, üreticiler, tarım danışmanları, ziraat mühendisleri ve bayilerden oluşan katılımcılara muzda sürdürülebilir ve doğru bitki besleme hakkında en güncel bilgilerden oluşan bir sunum yaptı.