SOSYAL SORUMLULUK
Nihat Gökyiğit'ten yeni bir kitap
Daha önce 90. yaşı vesilesiyle hayat öyküsünü kitaplaştıran Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, ikinci kitabını da Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nin (NGBB) 20. yılı vesilesiyle yayımladı. “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi” adını taşıyan kitap, bizzat Nihat Gökyiğit tarafından, 93. yaş günü için NGBB’de yapılan kutlama sırasında imzalanarak davetlilere dağıtıldı. Kutlamada, bahçenin ilk günden bugüne nasıl evrildiğini ve bahçede ne gibi çalışmalar yapıldığını anlatan bir Kemal Ömer belgeseli de gösterildi.
Nihat Gökyiğit, ikinci kitabında Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nin dünden bugüne gelişimini anlatıyor.
Resimli Türkiye Florası külliyatının ikinci cildi tamamlandı
Türkiye’nin en önemli doğal varlıklarından olan bitki çeşitliliğini kayıt altına almak amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG) işbirliğiyle çalışmaları devam eden Resimli Türkiye Florası Projesi'nin ikinci cildi tamamlandı. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 10’uncu cildinin tamamlanması hedeflenen külliyat tamamlandığında 30 cilt olacak.
Barındırdığı bitki türlerinin üçte biri endemik (ülke topraklarına özgü) olan ve çeşitlilik sayısı itibariyle neredeyse Avrupa kıtasındaki tüm bitki türleriyle yarışan Türkiye'nin bu doğal zenginliği, ilk kez sadece Türk bilim insanlarının katkılarıyla ve Türkçe olarak 30 ciltlik dev bir külliyatta kayıt altına alınıyor. Cumhurbaşkanlığının himayesinde Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit Vakfı (ANG) yönetiminde yürütülen Resimli Türkiye Florası Projesi'nin ikinci cildi geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yayınları tarafından yayımlanan eserin hazırlanmasında 54 bilim insanı ve 47 bitki ressamı görev aldı. Kitap, 25 Nisan tarihinde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı.
Gelecek kuşaklara bırakılan doğal miras
Büyük bir bitki çeşitliliğine sahip olan Türkiye’nin bu zenginliğini tüm dünyaya tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve sadece bilim dünyasının değil, tüm toplumun faydalanacağı bir eser yaratmak amacıyla başlayan projenin ikinci cildi 1.054 sayfadan oluşuyor. Tanıtım toplantısında konuşan Tekfen Holding ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) Kurucusu Ali Nihat Gökyiğit, yıllar önce, Cumhuriyet'in 100’üncü yılında tamamlanmak üzere uzun bir yola çıktıklarını ve 2014 yılında ilk cildi tamamladıklarını hatırlattı. Projenin Türkçe olması ve kendi alalında bir ilk olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı himayesine alındığını vurgulayan Gökyiğit, “Türkiye’de ortalama 10 günde bir yeni bir bitki keşfediliyor. Bu doğal mirası yarınlara Türkçe bir eserle aktarmak istiyoruz,” dedi.
Gökyiğit, projenin Türk botanikçiler tarafından hazırlanmasının ve yine Türk bitki ressamları tarafından resmedilmesinin önemine dikkat çekerek, “ANG Vakfı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak, Flora Araştırmaları Derneği ile projenin yönetiminde olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum,” diye konuştu.
17 bin sayfalık eser, Türk botaniğinin geldiği noktayı gösteriyor
Projenin Başeditörü Prof. Dr. Adil Güner ise, uzun yıllar sürecek bir kaynak kitap çalışmasının ikinci cildini tamamlamış olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Yüzlerce bilim insanı ve bitki ressamının titizlikle çalıştığına vurgu yapan Güner, “Türkiye’de ortalama 10 günde bir yeni bir tür bitki keşfediliyor. Dolayısıyla çalışma aslında kendi kendine büyüyen, genişleyen bir çalışma diyebiliriz,” dedi.
Güner, bitki çizimlerini gerçekleştiren ressamların da belirli kurslar dahilinde proje kapsamında yetiştirildiğini hatırlatarak, “Resimli Türkiye Florası’nın ikinci cildinin tamamlanması tek başına editörlerin, yazarların ve ressamların başarısı olmamıştır. Flora yazımı için gerekli donanımlara sahip bir merkeze ihtiyaç bulunmaktadır. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) bu gereksinimi karşılamıştır. NGBB’nin imkânlarının kullanılması yanında, floranın yazılmasına yönelik tüm maddi kaynak ANG Vakfı tarafından karşılanmıştır. Resimli Türkiye Florası’nın ikinci cildi aynı zamanda hem editörlerin, hem ressamların, hem de yazarların birçok açıdan tecrübe kazandığı bir eser olmuştur. Bu cildin tamamlanmasında elde edilen birikim ve özgüven, bundan sonra geriye kalan 28 cildin tamamlanmasında yol gösterici olacaktır,” diye konuştu.
Kitaptan sergiye
Resimli Türkiye Florası'nın ikinci cildinde yer alan bitki resimlerinden bir bölümü, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde ayrıca bir sergiye dönüştürüldü. 18 Mart’tan itibaren Botanik Bahçesi’nin Anadolu Adası bölümünde ziyaretçilere açılan sergi bir ay süreyle açık kaldı.