HABERLER
Feyyaz Berker TÜSİAD Genel Kurulu’nda anıldı
TÜSİAD’ın 48. Genel Kurul Toplantısı öncesinde,
derneğin Kurucu Başkanı Feyyaz Berker için bir
anma töreni yapıldı.
TÜSİAD’ın kurucuları arasında yer alan ve 1971-1979 yılları arasında başkanlığını yapan Feyyaz Berker, derneğin 18 Ocak 2018 günü İstanbul’da gerçekleştirilen 48. Genel Kurul Toplantısı’nda törenle anıldı. Tören vesilesiyle toplantının açılışında Nihat Gökyiğit ve Bülent Eczacıbaşı birer konuşma gerçekleştirdiler. Törene, Berker Ailesi’nin yanı sıra Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin ve Tekfen Grup Şirketler Başkanı Osman Birgili de katıldı. Toplantı salonunun girişinde Feyyaz Berker’in hayatından kesitler içeren bir de sergi açıldı.
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Genel Kurul’un açılış konuşmasına, Feyyaz Berker’in 1977 yılında yaptığı bir konuşmada söylediği, “Türkiye halkı kavga istemiyor; reform istiyor. Yalnızca ekonomik reformdan bahsetmiyorum. İnsan hakları, düşünce özgürlüğü…” sözlerini anımsatarak, demokrasinin ekonomik ve toplumsal gelişme için önemine dikkat çekti.
TÜSİAD'IN ADI DEĞİŞTİ
TÜSİAD’ın 48. Genel Kurul Toplantısı’nda, derneğin “Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği” şeklindeki açık ismindeki “işadamları” sözcüğünün, cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla “iş insanları” olarak değiştirilmesine karar verildi.
Dernek tüzüğünde yer alan “kadın-erkek eşitliğini gözetme” hedefi doğrultusunda yapılan bu değişikliğin anma töreniyle aynı güne denk getirilmesi, Feyyaz Berker’in TÜSİAD’a daha fazla kadın üye alınması ve kadınlara yönetimde daha fazla fırsat verilmesi yönündeki ısrarlı çabalarına verilen hoş bir yanıt oldu.
Nihat Gökyiğit'in TÜSİAD Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma
"Feyyaz Berker deyince akla uzlaşı, girişim ve liderlik gelir."
Nihat Gökyiğit'ten 77 yıllık arkadaşına...
Nihat Gökyiğit, konuşmasında, kendi ifadesiyle “77 yıllık okul ve iş arkadaşı”nın kadirşinas bir düşünceyle Genel Kurul gündemine alınmasından dolayı TÜSİAD yönetimine teşekkür ederken, Feyyaz Berker’in yeni projeleri sahiplenme konusundaki girişimciliğine dikkat çekti:
Feyyaz Berker deyince akla uzlaşı, girişim ve liderlik gelir. İş hayatında olsun, sosyal sorumluluk alanında olsun, benimsediği yeni bir proje gündeme gelince hemen sahiplenir, inisiyatif alır, onunla yatar onunla kalkardı. O derece ki bu yeni kuruluşun ilk başkanı olarak başka aday aranmazdı. TÜSİAD, DEİK; Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı, Hisar Eğitim Vakfı bunlardan birkaçı. Ülkemizin politik ve ekonomik kargaşa ve yaygın şiddet olayları içinde olduğu 1970’li yıllarda, Feyyaz, TÜSİAD'ın ilk başkanlığını üstlendi. O güç dönemde barışçı ve saygın kişiliği ile başarılı hizmetler verdi.
Bülent Eczacıbaşı için bir rol model...
TÜSİAD Onursal Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise konuşmasında, Feyyaz Berker ismiyle ilk kez yurtdışında okuduğu 1971 yılında, babası Nejat Eczacıbaşı’nın sarf ettiği “Müthiş bir başkanımız var. Adı Feyyaz Berker” sözleriyle tanıştığını, bu sözün kendisini yıllarca etkilediğini söyledi. O yıllarda gözünde “saldırılara kahramanca karşı duran, kürsüde yumruğunu sallayarak konuşmalar yapan, herkese haddini bildiren cengâver bir başkan” imajının canlandığını belirten Bülent Eczacıbaşı, yıllar sonra Feyyaz Berker’le tanıştığında kafasındaki bu imaja hiç de uymayan bir insan profiliyle karşılaştığını, ancak Feyyaz Berker’in uzlaşmacı kişiliğinin kendisini çok daha fazla etkilediğini şu sözlerle aktardı:
Yıllar geçti, iş yaşamına girdim, TÜSİAD’a üye oldum, Başkan Feyyaz Berker’le tanıştım. Feyyaz Bey gerçekten müthişti, hem de çok müthişti, ama ilk başta kafamda oluşan imajla gerçek kişiliğinin hiçbir ilgisi yoktu. Feyyaz Bey bağırıp çağırmıyordu. Öfkelenmiyordu. Yüzü hep gülüyordu. Onun için kazanmak, mücadelede üstün çıkmak önemli değildi. Herkesin birden kazanması önemliydi. Feyyaz Bey için “karşı kamp” diye bir şey yoktu. Herkes Türkiye’nin iyiliğini istiyordu, sadece bakış açıları farklıydı. Feyyaz Bey yapıcıydı, uzlaştırıcıydı, birleştiriciydi…
Feyyaz Bey, yaptığı işlere tutkuyla sarılırdı. Projelerini heyecanla anlatır, içtenliği ile herkesi etkilerdi. Büyük bir Atatürk hayranı, hiç yorulmayan bir eğitim gönüllüsüydü. Yaşamı boyunca eğitim kurumlarına büyük hizmetler verdi. Tutkularından biri de hiç kuşkusuz TÜSİAD’dı. Kurucu Başkanı olarak en zor dönemlerde 9 yıl TÜSİAD’a başkanlık yaptı ve TÜSİAD’a damgasını vurdu.
Bülent Eczacıbaşı'nın TÜSİAD Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma
"Feyyaz Bey için kazanmak, mücadelede üstün çıkmak önemli değildi. Herkesin birden kazanması önemliydi."