HABERLER
Ali Nihat Gökyiğit'e Japonya'dan büyük onur
Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine sunduğu katkılar nedeniyle “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı” ile onurlandırıldı.
Tekfen’in kurucu ortaklarının ilk günden itibaren iş dışındaki sosyal girişimlere ve toplumsal fayda sağlamaya yönelik projelere verdikleri önem, bu kez Japon hükümeti tarafından büyük bir ödülle onurlandırıldı. Tekfen Holding Kurucu Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Japonya ile Türkiye arasındaki yakın dostluk ilişkilerine ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesine sunduğu katkılardan dolayı "Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı" (The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Neck Ribbon) ile onurlandırıldı.
Nişan, 27 Şubat günü düzenlenen bir törenle, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara tarafından Gökyiğit'e takdim edildi. Gökyiğit ailesinin yanı sıra Tekfen Holding üst yönetiminin de katıldığı törende, geleneksel Japon flütü “shakuhachi” sanatçısı Yosuke Irie bir dinleti sundu.
Sakura ağacı ile kurulan manevi bağ
Ali Nihat Gökyiğit’in Japon kültürü ile tanışıklığı yaklaşık 25 yıl öncesine uzanıyor. Gökyiğit, özellikle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) İş Konseyi Başkanlığını yürüttüğü dönemde, Japon şirketlerinin Orta Asya ve Kafkas ülkelerine yatırım yapması için çeşitli girişimlerde bulundu. Böylece, her iki coğrafya için de katma değeri yüksek projelerin hayata geçirilmesine vesile oldu.
Sonraki yıllarda çeşitli vesilelerle gelişen ilişkiler, 2005 yılında Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ne Ertuğrul Fırkateyni şehitleri anısına sakura ağaçlarının dikilmesiyle manevi bir boyut kazandı. 2009 yılından itibaren de, her yıl Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde düzenlenmeye başlayan Ertuğrul Fırkateyni Anma Törenleri, iki ülke arasındaki dostluğun pekiştirilmesine önemli katkı sundu.
Büyük bir onur
Ali Nihat Gökyiğit, törende yaptığı konuşmada, Japonya tarafından kendisine verilen nişan nedeniyle hissettiklerini, "Mutluluğumu ve minnettarlığımı anlatacak kelime bulmakta zorlanıyorum,” sözleriyle dile getirdi. Gökyiğit, “2005 yılı, bir ömür sürecek bir işbirliğinin başlangıcı oldu. Japon Sakura Vakfı tarafından Ertuğrul Fırkateyni anısına botanik bahçemize sakura fidanı dikme teklifi ile onurlandırılmıştım. 128 yıl önce Japonya'ya yaptıkları dostluk ziyaretinin dönüşünde yaşamlarını kaybeden Ertuğrul Fırkateyni’nin 527 denizcisi anısına 527 fidan ektik. Her yıl, baharın ilk günlerinde kiraz ağaçlarının çiçeklendiği dönemde, Japon dostlarımız ve sizin kibar katılımlarınızla bir tören düzenliyoruz. Sakuranın güzelliğini kutlarken, Torajiro Yamada adını verdiğimiz mütevazı amfitiyatromuzda kaybettiğimiz kişileri anıyoruz," diye konuştu.
Nihat Gökyiğit’in Türk-Japon dostluğuna katkıları sadece bununla sınırlı değil. 2004’te Türk Yılı kapsamında Tekfen Filarmoni'nin Tokyo'da verdiği konserler; ilk Türk-Japon ortak yapımı olarak 2015'te gösterime giren “Ertuğrul 1890” filmi çekimlerine sağlanan destek ve geçtiğimiz Mart ayında İstanbul’da düzenlenen Japon Haftası etkinliklerine katkısı ile de Gökyiğit, iki ülke arasında kültürel etkileşimin artmasında önemli bir rol oynadı.
TÜRK-JAPON DOSTLUĞUNDA TARİHİ BİR FİGÜR: TORAJIRO YAMADA
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ndeki amfitiyatroya adı verilen Torajiro Yamada,Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk bağlarının gelişmesinde rol oynamış önemli bir figür. Bir çay hocası olan Yamada, Ertuğrul Fırkateyni kazasından çok etkilenir. Ülkesinde topladığı 5 bin yen tutarındaki bağışı kazazede yakınlarına vermek üzere 1892 yılında İstanbul’a gelir. Padişah Abdülhamid, Yamada’ya büyük ilgi gösterir. Yamada Türkiye'yi o kadar sever ki birkaç haftalığına geldiği ülkede tam 22 yıl kalır. İstiklal Caddesi’nde Japon ürünleri satan bir mağaza açar. Müslüman olup Abdülhalil Yamada Paşa unvanını alır. Abdülhamid, onun Türk subaylara Japonca dersi vermesini ister. Ondan ders alan subaylardan biri de Mustafa Kemal'dir.
Baharın rengine kavuşmak
9. Geleneksel Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anma Günü Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde yapıldı.
Her sene baharın müjdecisi sakura çiçekleriyle renklenen Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 1 Nisan günü 9'uncu kez Geleneksel Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Anma Günü'ne ev sahipliği yaptı. Bu özel günde, Türk-Japon dostluğunun simgesi haline gelen Ertuğrul Fırkateyni'nde hayatını kaybeden Türk denizciler törenle anıldı.
Ali Nihat Gökyiğit’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve çok sayıda doğa dostu katıldı. Anma töreninde konuşan Gökyiğit, Türk ve Japon halklarını birbirine yakınlaştıran elim kazanın üzerinden 129 yıl geçtiğini hatırlattı. 2005 yılında şehitlerin anısına Sakura Vakfı tarafından bahçeye hediye edilen 527 kiraz fidanının çiçek açtığı dönemde anma törenini gerçekleştirdiklerini söyleyen Gökyiğit, “Her yıl bu bahçede buluşmak ve sakura çiçekleriyle şehitlerimizi anmak artık bir gelenek haline geldi,” dedi.
Törende, Türk-Japon ailelerinin çocuklarından oluşan Pamukgül Koto Grubu, misafirleri geleneksel Japon müziği ile karşıladı. Tören, amfitiyatrodaki Samida konseriyle sona erdi.