Boğaziçi’nde girişimci fikirlere destek:
Boğaziçi Üniversitesi
FNN Tekfen Kuluçka Merkezi açılıyor
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampusu’ndaki yeni Bilim ve Teknoloji Binası’nda, FNN (Feyyaz-Nihat-Necati) Tekfen Kuluçka Merkezi kuruldu. Genç girişimcilere yenilikçi projelerini hayata geçirebilecekleri bir ortam sunan merkez, Tekfen’in kurucularının isimlerinin baş harfini taşıyarak “üç genç mühendisin” girişimci ruhunu yaşatacak.
Kurulduğu 1956 yılından bu yana her zaman bilim, eğitim ve kültür sanatın yanında olan Tekfen’in Kurucu Aileleri, Tekfen Holding ve Tekfen Vakfı, son 25 yılda Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) aracılığıyla üniversitenin akademik ve sosyal faaliyetlerine önemli katkılarda bulundu. Bugüne kadar burs, araştırma ve akademik fonlar, altyapı ve mekân desteği, etkinlik organizasyonları gibi geniş bir yelpazede gerçekleşen iş birliğinin son halkası, üniversitenin Kandilli Kampusu’ndaki yeni Bilim ve Teknoloji Binası’nda açılan kuluçka merkezi oldu. Merkezde, genç girişimcilerin yaratıcı fikirleri hayat bulacak.
Çok sayıda start-up girişimcisine ev sahipliği yapacak olan yeni merkeze, Boğaziçi Üniversitesi İsim Verme Komisyonu’na yapılan öneri, komisyonun değerlendirmesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun onayı doğrultusunda, Tekfen’in üç kurucusunun adlarının baş harflerini taşıyacak şekilde Boğaziçi Üniversitesi FNN (Feyyaz-Nihat-Necati) Tekfen Kuluçka Merkezi adı verildi.
FNN ismi, aynı zamanda 1956 yılında Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar tarafından kurulan ve daha sonra Tekfen’in temelini oluşturan FNN Müşavir Mühendislik firmasına da bir atıfta bulunuyor. İmkânsızlıklar içinde bir start-up girişimi ile hayata atılan, bilim ve ideallerinin izinden yürüyüp ülkeleri için hep bir sonrasını hayal ederek Tekfen’i bugünlere taşıyan üç girişimcinin hikâyesi, FNN Tekfen Kuluçka Merkezi’nde başlayacak girişimler ve girişimciler için de güçlü bir ilham kaynağı olacak.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan:
“Bu isimlendirme, Tekfen’in bilim, sanat ve kültür alanında Boğaziçi Üniversitesi’ne sunduğu değerli desteklere teşekkür mahiyetinde bir karar. Tekfen’in kurucularının adı kampüsümüzde yaşatılacak ve gelecek nesillere bu destekler aktarılacak.”
FNN Tekfen Kuluçka Merkezi için 29 Eylül’de yapılan çevrimiçi basın toplantısında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, iki kurum arasında son yıllarda gittikçe güçlenen iş birliğine dikkat çekti. Tekfen Holding ve Tekfen Vakfı aracılığıyla son 25 yılda üniversiteye sağlanan desteğin maddi değerinin yaklaşık 3,5 milyon dolar olduğunu söyleyen Özkan, bu birlikteliğin Türkiye’de üniversite-sanayi iş birliği konusunda en iyi örneklerden biri olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mehmed Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tekfen Holding ve Tekfen Vakfı ile üniversitemiz arasındaki ilişki yıllara yayılan köklü bir iş birliği ve dayanışma. Bu ilişki son yıllarda giderek güçlendi. Tekfen Holding ve Tekfen Vakfı’nın Boğaziçi Üniversitesi’nin kültür, spor, araştırma, burs ve sosyal sorumluluk projelerine destekleri, üniversitemizin yaygın etkisine ivme kazandırdı. Merhum Necati Akçağlılar ile birlikte üniversitemiz mezunlarından Ali Nihat Gökyiğit ve merhum Feyyaz Berker’in, kurucusu oldukları Tekfen Holding ve Vakfı aracılığıyla 1995-2020 yılları arasında üniversitemize verdiği destekler akademik faaliyetlerimizin, öğrenci ve öğretim üyelerimizin araştırma ve eğitim süreçlerinin sürdürülebilir olmasına önemli katkılar sağladı.
Tekfen’in bilim, sanat ve kültür alanında Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve öğretim üyelerine sunduğu değerli desteklere teşekkür mahiyetinde ve üniversitemize verilen bu değerin nesiller boyunca bilinmesi amacıyla, Tekfen’in ve kurucularının kampuslarımızda adlarını yaşatabilmek adına, Kandilli Kampusumuzda yeni inşa edilen Bilim Teknoloji binamızdaki kuluçka merkezine “Boğaziçi Üniversitesi - FNN Tekfen Kuluçka Merkezi” adının verilmesini yetkili kurullarımıza önerdik. Önerimiz üniversitemizin en yetkili organlarında da kabul görerek resmileşti. Bu iş birliğinin tüm kurumlar için örnek olmasını, mezun-sanayi-STK-üniversite iş birliğinin gelişerek yayılmasını diliyoruz.”
Tekfen Vakfı Başkanı Dr. M. Ercan Kumcu:
“İnanıyorum ki bu merkezde, pek çok büyük projenin tohumları atılacak ve biz bundan büyük mutluluk duyacağız.”
Tekfen Vakfı Başkanı Ercan Kumcu ise, Boğaziçi Üniversitesi’nin, başta Tekfen’in kurucu aileleri olmak üzere Holding ve Grup Şirketlerinde görev yapmakta olan mezunları için çok önemli bir yere sahip olduğunu hatırlattı. “Eğitim felsefesi ve kalitesiyle olduğu kadar çok seslilik, bağımsız düşünce ve hür ifadenin yılmaz savunucusu olan Boğaziçi Üniversitesi, çağdaş Türkiye’nin örnek kurumlarının başında gelmektedir” şeklinde konuşan Kumcu, Feyyaz Berker ailesi, Ali Nihat Gökyiğit, Tekfen Vakfı, Tekfen Holding ve Grup Şirketleri aracılığıyla şimdiye kadar Boğaziçi Üniversitesi’ne burs, araştırma ve akademik fonlar, altyapı/mekân desteği, etkinlik organizasyonları gibi kanallarla destek olunduğunu vurguladı. Kumcu, yeni merkezde, pek çok büyük projenin tohumlarının atılacağına inandığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Boğaziçi Üniversitesi ile çeyrek asra uzanan iş birliği bizi ilk günkü kadar heyecanlandırıyor. Kısa sürede faaliyete geçecek kuluçka merkezi, üniversitenin yönetim kurulunun takdir ve onayıyla FNN Tekfen Kuluçka Merkezi adını aldı. Bu kıymetli takdirden dolayı onur ve mutluluk duyuyoruz. 65 yıl geriye gidersek, çiçeği burnunda üç inşaat mühendisi, daha sonraları Tekfen’e dönüşecek FNN Mühendislik ve Müşavirlik firmasını kuruyorlar. Yani bir ‘start-up’ olarak başlıyorlar. Bugün Tekfen, 10 farklı saat diliminde hizmet veren ve halka açılarak şeffaflığını daha da pekiştiren 20 bin kişilik global ölçekte bir şirket. Feyyaz, Nihat ve Necati hep inandı, çok çalıştı ve kendi yollarını kendileri çizdiler. Tıpkı şimdi bu kuluçka merkezinde birbirinden yetenekli gençlerin yapacağı gibi. Bu merkezin zamanla üniversiteye gelir sağlayan bir sistem haline dönüşmesini umuyoruz. Böylelikle sürdürülebilir bir gelir kaynağı modeli de yaratılmış olacak.”
Boğaziçi Üniversitesi FNN Tekfen Kuluçka Merkezi
10 bin metrekare alanda 4 blok üzerine kurulan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Bilim Teknoloji Binası, 3.600 metrekare laboratuvar alanı ile Boğaziçi Üniversitesi’nin öncü araştırma projelerine ev sahipliği yapacak. Yaşambilimlerinden enerji çalışmalarına, robotik araştırmalardan CERN bağlantılı fizik çalışmalarına kadar çok sayıda araştırmacıya altyapı imkânı sunacak. Boğaziçi Üniversitesi FNN Tekfen Kuluçka Merkezi de bu bina içinde iki ayrı katta 800 metrekarelik bir alana yayılıyor. İçinde girişimciler için her türlü çalışma altyapısının sunulduğu merkez sayesinde, sanayi ile üniversite arasında dinamik bir ilişki kurulması hedefleniyor.