Tekfen Mühendislik
dünya makarna devi için
teknoloji üretecek
Dünya makarna devi Barilla’nın tamamen yenilenebilir kaynaklarla üretim yapacak yeni tesisinin proje ortaklarından biri de Tekfen Mühendislik oldu. Makarna üretiminde karbon ayak izini azaltmak amacıyla 7 ülkeden 11 firmanın iş birliğiyle yürütülen AB destekli HiFlex projesi, dünyada ilk kez uygulanacak bir teknolojiyle yoğunlaştırılmış güneş enerjisinin çok daha verimli ve ekonomik bir şekilde kullanılmasını sağlayacak. Projenin en önemli parçalardan biri olan güneş sahasının tüm mühendislik çalışmaları Tekfen Mühendislik tarafından yürütülecek.
Tekfen Mühendislik Genel Müdürü Fatih Can:
“Tekfen Mühendislik’in de katkısıyla dünyada yeni bir teknoloji geliştiriliyor. Bu, Türk mühendisliği için gurur verici!”
Dünyada pek çok sektör daha sürdürülebilir üretim yöntemleri için arayışlarını sürdürürken, en büyük makarna üreticilerinden İtalyan Barilla markası da karbon ayak izini azaltarak daha sürdürülebilir bir üretim tesisi kurmak üzere AB destekli HiFlex Projesi’ni başlattı. Proje, Barilla’nın üretim tesislerinin bulunduğu İtalya’nın Foggia kentinde, tamamen yenilenebilir enerji ile üretim yapacak pilot bir üretim tesisi ile enerji tedarik sisteminin kurulmasını içeriyor.
Aralarında Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin (DLR) de bulunduğu, 7 ülkeden 11 firmanın iş birliğinde yürütülecek olan proje kapsamında, fabrikanın enerji ihtiyacını karşılamak üzere yaklaşık 7.500 metrekare alanda yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sahası kurulacak. Hareketli aynalarla (heliostat) güneş enerjisinin küçük bir alana yoğunlaştırılacağı bu tesiste, üretilen ısıyı depolamak için geleneksel eriyik tuz yerine katı partiküller kullanılacak. Böylece 2,5 kat daha yüksek enerji depolama yoğunluğu elde edilirken, enerji depolama maliyetlerinde yarı yarıya tasarruf sağlanacak. Tesisin kalbi olan yoğunlaştırılmış güneş enerjisi tesisinin tüm mühendislik çalışmaları Tekfen Mühendislik tarafından gerçekleştirilecek.
Kurulacak yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sahasında ısıyı depolamak için geleneksel eriyik tuz yerine yeni bir teknoloji olarak katı partiküller kullanılacak.
Tekfen Mühendislik’e rekor hibe
Güvenilir, temiz ve verimli enerji kaynaklarını desteklemek üzere 5,9 milyar euroluk bir fonla oluşturulan, AB’nin en büyük bilimsel araştırma, geliştirme ve inovasyon hibe programı Horizon 2020 tarafından desteklenen HiFlex projesinin 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. Bu proje ile yenilenebilir kaynaklardan sürekli olarak enerji sağlayan bir makarna fabrikasını 7/24 işletmenin mümkün olduğu kanıtlanırken, sektör için de sürdürülebilir bir üretim modelinin önü açılacak.
Tekfen Mühendislik, toplam bütçesi 18,4 milyon euroya ulaşan proje kapsamında Horizon 2020’den 2,6 milyon euro tutarında fon almaya hak kazandı. Konuya ilişkin olarak Tekfen Mühendislik Genel Müdürü Fatih Can, tüm dünyada örnek olabilecek bir projenin kritik bir ayağını gerçekleştirecek olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Tekfen Mühendislik olarak uzun yıllardır pek çok global projede sorumluluklar aldıklarını hatırlatan Can, “Tekfen Mühendislik’in de katkısıyla dünyada yeni bir teknoloji geliştiriliyor. Bu, Türk mühendisliği için gurur verici,” şeklinde konuştu.
Barilla gibi global bir markanın, sürdürülebilir üretim çalışmaları için Tekfen Mühendislik’in uzmanlığı ve bilgi birikimine başvurmasının önemli bir referans olduğuna dikkat çeken Fatih Can, Horizon 2020 kapsamında aldıkları fonun da bu proje için kullanılacağını söyledi. Can, “Türkiye’de bir seferde alınan en yüksek miktar olan 2,6 milyon euroluk fon da gösteriyor ki Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüğümüz proje, güneş enerjisi teknolojilerinin geleceği açısından büyük önem taşıyor,” dedi.
Projenin ortakları ve üstlendikleri roller
- Kinetic Technology-NextChem (İtalya): Proje koordinasyon
- DLR (Almanya): Buhar jeneratörünün tasarımı
- Barilla (İtalya): Son kullanıcı ve tesisin sahibi
- John Cockerill (Belçika): Partikül buhar jeneratörünün temel ve detay mühendisliği
- Sugimat (İspanya): Buhar jeneratörü ve kondenser imalatı
- Tekfen Mühendislik (Türkiye): Heliostat ve heliostat sahasının tasarımı, optimizasyonu, detay mühendisliği ve üretimi
- HelioHeat (Almanya): Santrifüj partikül alıcısı ile elektrikli ve yedek partikül ısıtıcısının üretimi
- Indygo Tech Mineral (Polonya): Seramik partiküllerin üretimi
- Dürmeier GmbH (Almanya): Parçacıklar için taşıma sisteminin tasarımı ve üretimi
- Quantis (İsviçre): HiFlex projesinin çevresel ve entegre sürdürülebilirlik performansının değerlendirilmesi.