Land Art akımının öncü ismi Saype, Boğaziçi Chronicles’ın konuğu oldu
“Dünyanın en büyük insan zinciri”
İstanbul'dan geçti
Kendi geliştirdiği çevreye duyarlı boyalarla devasa alanları kanvasa dönüştüren Fransız sanatçı Saype, sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini yaratmak amacıyla 2019 yılında başlattığı “Beyond Walls” projesi kapsamında Paris, Andorra, Cenevre, Berlin, Ouagadougou, Yamoussoukro ve Torino kentlerinin ardından 15-30 Ekim tarihleri arasında İstanbul’a geldi. Dünyada Land Art (Arazi Sanatı) akımının önemli isimlerinden biri olan Saype, Tekfen Holding desteği ile düzenlenen Boğaziçi Chronicles kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde 27 Ekim tarihinde bir de Master Talk verdi.
Kutuplaşan dünyada, sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini yaratmak ve insanları karşılıklı yardımlaşmaya davet etmek için 2019’da “Beyond Walls” (Duvarların Ötesinde) projesini başlatan Fransız sanatçı Guillaume Legros (Saype), projesinin 8’inci durağı olarak 15-30 Ekim 2020 tarihleri arasında İstanbul’daydı. Sokak sanatı ile arazi sanatını birbirine bağlayan bir hareketin öncüsü olan sanatçı, Tekfen Holding desteği ile düzenlenen Boğaziçi Chronicles kapsamında bir dizi etkinliğe katıldı. Saype, 27 Ekim’de Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da, moderatörlüğünü ünlü sokak sanatçısı “No More Lies”ın yaptığı söyleşiye de katılarak Beyond Walls projesinin nasıl başladığını, kendi ekolojik boyalarını üretme sürecini ve İstanbul deneyimini anlattı.
Birlik beraberliği ve duvarların ötesindeki ortak çabayı simgelemek amacıyla sanatıyla şehirden şehre, kıtadan kıtaya büyük bir kardeşlik zinciri çizen Saype, “Seçtiğimiz her mekânda bir sembolizm, bir tarih arıyoruz. İstanbul değişik kültürlerin, Doğu’nun ve Batı’nın buluştuğu nokta. Fiziki olarak da iki kıtanın birleştiği yegâne yer. Dolayısıyla bu projenin İstanbul'a gelmemesi düşünülemezdi,” şeklinde konuştu.
Eşi Türk olduğu için Türk kültürüne bağlı olduğunu ve İstanbul'dayken kendisini evinde hissettiğini söyleyen Saype, “Biz, fikirlerimizi harekete geçirmek istiyoruz. İnançlarımızı ve değerlerimizi paylaşıyoruz. Düşüncemiz sadece fiziki sınırları değil, zihinsel sınırları da aşmak,” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi'nin geleceğe yeni bir kültür-sanat birikimi aktarmayı amaçlayan uluslararası misafir programı Boğaziçi Chronicles'a konuk olan Saype, İstanbul’da bulunduğu süre boyunca Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus’taki Üstün Ergüder Meydanı’nda, Anadolu Yakası'nı temsilen Beykoz Çayırı’nda ve Haliç’te Unkapanı Köprüsü’ne bağlı bir duba üzerine devasa ölçülerde 3 fresk yaptı.
Eserlerinde kendi buluşu olan doğal boyayı kullanıyor
2019 yılında Forbes dergisi tarafından sanat ve kültür alanında dünyada 30 yaşın altındaki en etkili 30 kişiden biri seçilen Saype, kendi kendini yetiştirmiş bir sanatçı. İnsanlara seslenmenin sıra dışı yollarını arayan Saype, kamusal alanlarda çimlere resim yaparak başladığı Land Art üretimi için kendi keşfi olan ve biyolojik olarak %100 parçalanabilen bir boya kullanıyor. Saype’ın Land Art’a getirdiği doğa dostu yaklaşımın esas hedefi ise, iyimserliği şiirsel bir üslupla bütünleştirerek sanatı insanlığın hizmetine sunmak. Saype’nin yaptığı eserler birkaç gün içinde tamamen yok olurken, sadece fotoğraflar ve sosyal medya yoluyla milyonlara ulaşıyor.
“Duvarların Ötesinde” dünyadaki en büyük insan zincirini sembolize ediyor
“Hayatlarımız ve eylemlerimiz bu dünyadaki varlığımızdan geriye kalacak izlerdir ve bu izlerle ne yapabileceğimizi ancak biz bilebiliriz” diyen Saype’ın 2018 yılında, Cenevre’de SOS Akdeniz Derneği için gerçekleştirdiği proje dünyada büyük ses getirdi. Saype, 2019 yılında ise dünyadaki en büyük insan zincirini sembolik olarak yaratmak üzere küresel ölçekteki “Duvarların Ötesinde” projesini başlattı. 30'dan fazla dünya kentini dolaşacak olan proje, insanları karşılıklı yardımlaşmaya, nezakete ve birlikte yaşamaya davet ediyor. Saype, projesiyle, insanlığın kendi içinde ve kendi aleyhine inşa ettiği gerçek duvarlarda etkileyici bir gedik açıyor.
Boğaziçi Chronicles 7 yılda 11 uluslararası sanatçı, yazar ve düşünürü ağırladı
15-30 Ekim arasında Saype’ı konuk eden Boğaziçi Üniversitesi'nin uluslararası misafir programı Boğaziçi Chronicles, üniversitenin entelektüel canlılığından doğmuş yeni bir oluşum olan BU+ kapsamındaki etkinliklerden biri. Tekfen, destek olarak “güç verdiği” bu etkinlikleri 2017 yılında vefat eden Feyyaz Berker’in anısına ithaf ediyor. Boğaziçi Chronicles, bugüne dek akademisyen ve yazar Susan Buck-Morss; yapımcı ve fotoğrafçı Akram Zaatari; besteci Juliana Hodkinson; edebiyat kuramcısı Michael Hardt; yazar Amitav Ghosh; yazar Alberto Manguel; aktivist ikili The Yes Men; antropolog Michael Taussig; gazeteci ve yönetmen Jocelyne Saab ve oyuncu-yazar Sevgi Özdamar gibi kültür sanat dünyasının önemli isimlerini konuk etti.