“Metal Terzisi”
50 yaşında!
Tekfen İnşaat’ın 1960’lı yıllarda boru hatlarının yanı sıra giderek sanayi yapılarına ve petrokimya tesislerine yönelmesi, doğal olarak ağır çelik üretim ve montaj ihtiyaçlarını da beraberinde getirmişti. Bu tesislerde kullanılacak aksamların hem mühendislik hem de imalat işlerini Tekfen çatısı altında yürütebilmek ve böylece yabancı firmalara bağımlılığı azaltmak amacıyla 1970 yılında Tekfen İmalat ve Mühendislik A.Ş.’nin (TİMAŞ) kurulmasına karar verildi.
Şirket, uluslararası standartlara uygun olarak sanayi kuruluşlarına basınçlı kaplar, kolon ve reaktörler, atmosferik depolama tankları, küresel tanklar, ısı eşanjörleri ve benzer ekipmanlar üretecek, ayrıca müşterilerine fizibilite etütleri, proses ve dizayn mühendisliği alanlarında da hizmet verecekti.
Üretim tesisi için Kocaeli’nde, Derince Limanı yakınlarında bir arazi satın alındı. Buranın seçilmesi bir tesadüf değildi, çünkü o yıllarda Tüpraş Rafinerisi genişleme aşamasındaydı. Ayrıca Körfez boyunca birçok sanayi tesisi kuruluyordu. Tekfen İmalat, bu fabrikaların birçok ekipman ihtiyacına cevap verebilecekti.
Gerçekten de Tekfen’in iş kültürü ve kalite anlayışını devam ettiren TİMAŞ, kısa zamanda sektöründe sivrildi. Gerek dünya standartlarına uygun üretimi, gerekse yeni teknoloji ve uygulamalara yatkınlığı sayesinde öne çıkan şirket, müşteri portföyünü ve üretim kapasitesini günden güne geliştirdi. Bir süre sonra da Türkiye sınırlarının dışına taşıp dünyaya açıldı.
Tekfen İmalat, günümüzde dünyanın 25 ülkesine ihracat yapıyor. Son olarak Avrupa ve ABD’yi de kapsamına alan Tekfen İmalat, yeni teknikler ve malzemelere yönelik olarak gerçekleştirdiği çalışmalarla, geçmişte olduğu gibi bugün de sektörüne öncülük etmeyi sürdürüyor.
Nice 50 yıllara Tekfen İmalat!
Murat Gigin
Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Taahhüt Grubumuzun sac ayaklarından biri olan Tekfen İmalat, nam-ı diğer Metal Terzileri’nin 1970 yılında kurulması, Tekfen Taahhüt Grubu’nun EPC müteahhit olması yolundaki dönüm noktalarından biri ve bizim için çok önemli bir girişimdir.
Sanayi tesislerinin özellikle petrokimya gaz tesisleri olmak üzere, mühendislik, üretim ve montajını Tekfen’in kendi başına yapmaya başlaması çok önemli bir boşluğu doldurmayı hedefliyordu.
Bugün gelinen noktada ise 50. yılını kutlayan Metal Terzilerimiz bu hedefi sadece kendi bünyemizde ve ülkemizde değil, Avrupa Birliği ve hatta okyanusun diğer tarafına kadar ulaşarak gerçekleştirmeye devam ediyor.
Emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyor, iyi ki doğdun Tekfen İmalat diyorum.
Cahit Oklap
Tekfen Grup Şirketler Başkanı
Türkiye’de kurulu tüm rafineri ve petrokimya tesisleri ile neredeyse tüm kimya tesislerini ürettiği ekipman ve akışkan ürün depolama tanklarıyla; tüm boru hattı terminallerini ham petrol depolama tanklarıyla donatmış olan ve son yıllarda yaptığı atılımlarla doğal pazarı Orta Doğu ülkeleri yanı sıra Nijerya, Özbekistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve İngiltere’deki benzer tesislere de ürettiği proses ekipmanlarını ihraç etmeye başlayan Tekfen İmalat ve Mühendislik şirketimizin 50. kuruluş yılını kutluyor, ihracat odaklı ürün çeşitlendirme ve kapasite artırma çabalarında başarılarının artarak devamını diliyorum.
Ümit Özdemir
Başdanışman
Tekfen İmalat’ın kuruluşunda Genel Müdür olarak bulunan Hayri Adanalı’dan sonra bayrağı teslim alan ve 25 yıl kadar şirketin yöneticiliğini yapan Tunç Şarman kardeşimiz çok başarılı işler yaptı, TİMAŞ markasını piyasada sağlam bir yere oturttu. Benim Tekfen İnşaat’taki Genel Müdürlük ve Taahhüt Grubu Başkanlığı yaptığım dönemlerde çok güzel çalışmalarımız oldu, fabrika büyütüldü, enternasyonel pazara açıldı. Şirketin şimdiki Genel Müdürü Malik Arun Bey’in de aynı başarıyı sürdüreceğine inanıyorum.
Şirketle ilgili, Hayri Bey zamanından bir anım var. Kendisiyle birlikte, 80’li yılların sonunda Adana’dan İstanbul’a uçuyoruz. Uçak, 4 motorlu bir Boeing 707. Yolda çok türbülansa yakalandık. Uçağın kanatlarını pencereden görüyordum, kuş kanadı gibi sallanıyor. Korktuğumu hatırlıyorum. Hayri Bey’e bakıyorum, hiç istifini bozmuyor. Neyse ki sağ salim İstanbul’a ulaştık. Uçak tam iniş yaptığında Hayri Bey’e bakarak, “İyi bir inişti!” dedim. Cevabını hiç unutmuyorum: “Every landing is a good landing!”
Levent Kafkaslı
Tekfen Holding Başkan Yardımcısı, Taahhüt Grubu
Tekfen İmalat, sürdürülebilir geleceği inşa ederken, EPC yani mühendislik, imalat, satın alma ve inşaat konularında bir bütün olarak hareket etme hedefindeki Tekfen Taahhüt Grubu’nun imalat bacağını temsil eden, çok kıymetli bir parçası…
Tekfen İmalat pazardaki konumunu, sektörde yarım asrı geride bırakan tecrübesi, Hazar’dan Ortadoğu’ya, Amerika’dan Afrika’ya kadar genişlettiği hizmet ağı, gelişen ürün gamı ve müşteri portföyü ile her geçen gün sağlamlaştırıyor.
Gerek İstanbul’daki merkez ofisinde, gerekse Derince’deki fabrikada bilgisini, tecrübesini ve alın terini ortaya koyup, TİMAŞ’ı her gün daha da ileriye taşıyan tüm ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Köklerin güçlü, yaşın bereketli, ömrün uzun olsun TİMAŞ!
TEKFEN İMALAT GENEL MÜDÜRÜ MALİK ARUN İLE SÖYLEŞİ
“İhracat yapmadığımız tek kıta
Avustralya!”
Tekfen İmalat 50 yıldır kesintisiz olarak sanayiye hizmet veriyor. Bu 50 yıl içinde neler değişti, neler hiç değişmedi?
50 yıl uzun bir süre. Tabii ki, hem değişen hem de değişmeyen çok şey var. Mesela çalışanların profili değişti, teknoloji ilerledi, makine ve ekipmanlar modernleşti, müşterilerin ihtiyaçları farklılaştı, kodlar ve standartlar değişti.
Değişmeyenler ise Tekfen İmalat’ın bu değişimlere uyumu, müşteri memnuniyetine verdiği önem, işlerini standartlara ve şartnamelere uygun kalitede ve zamanında bitirmesi, sektöre öncülük etme özelliği, çalışanlarının birbirine uyumu ve şirketlerine bağlılığı.
50 yıl öncesine göre Tekfen İmalat’ın bugünkü konumu ve kabiliyetleri hakkında neler söyleyebilirsiniz? Şirket bugün nasıl bir noktada? Hedeflerine ulaştı mı?
Ben 50’nci yılında Tekfen İmalat’ın geldiği noktayı önemli ve değerli buluyorum, ama yeterli olduğunu düşünmüyorum. Kurulduğu tarihteki konumu ve kabiliyetleri ile bugünkü TİMAŞ arasında çok önemli, çarpıcı farklar var. 2.000 metrekare olan fabrika alanı 19.000 metrekareye, çalışan sayısı 40’tan 200’ün üzerine, yıllık imalat kapasitesi 2.000 tondan 20.000 tona çıkmış durumda. Fabrikamızın kuruluşu sırasında alınmış makine ve ekipmanlardan bugün sadece 3 tanesi halen kullanılabilir durumda; onlar da zaman içinde revizyonlara tabi tutuldu. Mühendislik bakımından baktığınızda ise, TİMAŞ’ın proje mühendisleri ilk yıllarda sürgülü hesap cetveli ve kollu hesap makineleri kullanırken, bugün gelişmiş bilgisayar programları ile çalışmaktalar.
TİMAŞ’ın kurulduğu dönemdeki hedefleri de elbette değişime uğradı. Şirketin ana hedefi 1970’li yıllarda ülkemizde kurulmakta olan rafineri ve petrokimya tesislerinde kullanılan proses ve depolama ekipmanlarının dizayn ve imalatını yapmaktı. Bunlara zaman içinde kimya, gaz, demir-çelik, gübre ve cam gibi başka sektörler de eklendi. Ayrıca ülkemizdeki yatırımların azalması ile birlikte ihracat yapma hedefi ortaya çıktı. Bugün ciromuzun yarısından çoğunu ihracattan elde ediyoruz.
Gelişmenin, ilerlemenin olduğu yerde hedefler bitmez, çünkü önünüzde hep yeni hedefler olur. O yüzden TİMAŞ’ın önünde de ihracatını artırmanın yanı sıra ürün portföyünü geliştirme ve daha büyük, daha kalın, daha ağır, daha özel malzemelerle üretim yapabilme hedefleri var. Ciromuzun yüzde 25’ini montajlı veya küçük EPC işlerinden elde etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, imkân ve kabiliyetlerimize uygun seri üretim konusunu da araştırmaktayız. Bunu inorganik büyüme ile de gerçekleştirebiliriz. Bu hedefler güncel olanlar. Eminim bundan on sene sonra bunların yerini de farklı hedefler alacaktır.
Ben, Derince Fabrikamızı Tekfen Grubu’nun vitrini olarak görüyorum. 50 yıldır kendi alanımızda ülkemizde ilkleri gerçekleştiriyor ve sektöre öncülük ediyoruz. Her işin zor yanları var, ancak basınçlı ekipman imal etmek risk barındıran bir iş. Hem çok dikkatli olmayı hem de hiçbir imalat hatası yapmamayı gerektiriyor.
“Metal Terzisi” yaptığınız işi çok güzel anlatan bir unvan. Çalışanları ve değerleriyle birlikte, bir şirket olarak Tekfen İmalat’ı tanımlayan sözcükler neler? TİMAŞ nasıl bir şirket sizin gözünüzde?
Gerçekten de “Metal Terzisi” Tekfen İmalat için güzel ve doğru bir tanımlama. Çünkü şekil olarak birbirine benzese de hiçbir ürünümüz bir diğerinin aynısı değil. Her bir ekipman proses, dizayn ve işletme şartlarının gereklerine göre hesaplanıp projelendiriliyor, malzemeleri de o şartlara göre temin edilerek imalatı yapılıyor. Kontrol ve testler de yine her ekipman için farklılık gösterebiliyor. Bu ifade, bizim terzi işi imalat yapmamızdan yola çıkarak, ilk kez Dori Hanım tarafından kullanıldı. Fabrikamızın futbol takımına da “Metal Terzileri” adını verdik. 50’nci yılımız için hazırlanan tanıtım filmimizde de “Metalin Terzileri” vurgusu yapıldı.
Tekfen İmalat gerçekten “butik” hizmet anlayışıyla çalışan bir şirket. Kurulduğundan bu yana uluslararası standartlara göre imalat yapmış, ISO kalite yönetim sisteminin olmadığı dönemlerde bile kendi yönetim prosedürlerini oluşturmuş, kurumsallığı içselleştirdiği için de çok kısa sürede yeni uluslararası kalite yönetim sistemi uygulamalarına kolayca adapte olabilmiş bir işletme.
Şirketin en önemli özelliklerinden biri de çalışanlarının şirkete bağlılığı ve şirketin yönetim kadrosunun alt kademelerden yükselerek, liyakat ilkesine uygun olarak bu görevlere gelmiş olmaları. Bu durum, kurumsal kültürün ve kurumsal hafızanın korunmasını sağladığı gibi şirketin güvenilirliğini ve saygınlığını da artırıyor.
Pek çok işte olduğu gibi, tecrübe şirketimiz için de çok önemli. Ama öte yandan, ekipte tecrübenin aktarılacağı gençlerin de bulunması şart. Tekfen İmalat olarak, bu bakışla son yıllarda tecrübeli kadromuzu genç ve donanımlı arkadaşlarla takviye ediyoruz. Şirket kültürümüzün önemli unsurlarından biri de, her kademede çalışanların birbirlerine destek olmaya, bilgi ve tecrübelerini diğerlerine aktarmaya çalışmaları. Burada başarının da, hatanın da birlikte yapılan çalışmanın sonucu olduğu bilinciyle hareket ediliyor. Tecrübelerin aktarılması ile kurumsal hafızanın korunması, böylece hataların tekrarlanmaması ve şirketin daha az hata ile ve daha verimli çalışması mümkün olabiliyor.
Son dönemde TÜBİTAK'la yaptığınız işbirliği ve özellikle Avrupa ülkelerine yaptığınız işler ön plana çıktı. Şu anda gündeminizde neler var? Geleceğe yönelik hedefleriniz neler?
İhracatımızın artırılması için tanıtım faaliyetlerine çok önem veriyoruz. Son yıllarda uluslararası sektörel fuarlara katılarak uluslararası bilinirliğimizi daha da artırdık. Böylece 2019 yılında aldığımız iki işi 2020 yılı başında İngiltere ve Fransa’ya ihraç ettik. Bunlar Avrupa’ya yaptığımız ilk ihracatlar olması bakımından önemliydi. Total şirketinin Avrupa’daki rafinerileri için yaptığımız bu iki iş bize Total ABD’nin de kapısını açtı. Bu yeni işin teslimatı 2021 başında yapılacak. Ayrıca yine Total Donges Rafinerisi (Fransa) için 2021 yılında teslim edilmek üzere 5 adet proses kolonu ve 19 adet basınçlı kap imal edeceğiz.
Özbekistan’a da depolama tankları ihracatımız olacak. Ortadoğu ve Afrika’nın pek çok ülkesine ihracat yapmış durumdayız. Böylece dünyada ihracat yapmadığımız sadece Avustralya kıtası kalacak ki orayla ilgili de temaslarımız var.
TÜBİTAK ile bugüne kadar daha çok üretim geliştirmeye yönelik çalışmalarımız oldu. Bu sene Tekfen Mühendislik’in girişimiyle TÜBİTAK ile ortak projeler gerçekleştirebilmek ve tesis kurabilmek amacıyla birlikte çalışıyoruz.
Hafızanızda yer etmiş, unutamadığınız ve bizimle paylaşmak istediğiniz anekdotlarınız var mı?
Tabii bir şirkette bu kadar uzun süre çalışınca çok sayıda sevinçli, üzüntülü, komik veya gergin anılar oluyor. Kaybedilen büyük bir ihaleden sonraki üzüntü ya da başarıyla tamamlanan bir işten sonra müşteriden gelen teşekkür yazısının verdiği gurur ve sevinç unutulmuyor. Ama bence en ilginci, Ticaret Şefi olduğum dönemde yaptığımız özel bir pompa ithalatında, dört sandıktan birinden pompa parçaları yerine pervaneli uçak parçaları çıkmasıydı.
Antwerp’teki aktarma sırasında yaşanan bir karışıklık yüzünden pompa sandıklarından biri Papua Yeni Gine’ye giderken, oraya gitmesi gereken uçak parçaları da bize gelmişti. Yaşadığımız şoku unutamam. Mali işler müdürümüz Şule Dinçsoy ile birlikte diğer mağdur firma, sigorta, gümrük ve nakliyeciler ile uzun bir mücadele vermiştik. Bu arada pandemi döneminde yaşadıklarımız da muhtemelen ileriki yıllarda ilginç anılar olarak hafızalarımızda yer alacak.
Genç bir mühendis olarak başladığınız bu şirket size neler kazandırdı? Tekfen sizin için ne ifade ediyor
Ben 1986 yılında Satış Mühendisi olarak işe başladım. O tarihte TİMAŞ, 16 yaşında genç ama kendini kanıtlamış bir şirketti. İlk iş günümden itibaren tüm yöneticilerimizin ve çalışma arkadaşlarımın desteğini gördüm. Ayrıldığım şirket ile TİMAŞ arasındaki farkı daha iş müracaatım sırasında farketmiş, Tekfen’in bana ve benim de Tekfen’e uygun olduğumu düşünmüştüm.
Zaman, bu düşüncemi doğruladı. Ayrıca şanslıydım da! Çünkü bilgisi, tecrübesi ve dirayetli yönetimiyle önümde Tunç (Şarman) Bey gibi bir lider vardı. Teknik, ticari, müşteri ilişkileri ve genel yönetim becerilerimi Tunç Bey’in de desteği ile Tekfen’de geliştirdim. Çalışmalarımın da olumlu değerlendirilmesi, beni daha fazlasını yapabilme yönünde motive etti.
Tekfen ailesine ve TİMAŞ çalışanlarına 50’nci yıl için özel bir mesaj vermek ister misiniz?
Öncelikle şirketimizin kurucuları Sayın Nihat Gökyiğit ile merhum Necati Akçağlılar’ı, merhum Feyyaz Berker’i, Kurucu Genel Müdürümüz merhum Hayri Adanalı’yı ve halefi Tunç Şarman’ı şükranla anmak isterim. Onların vizyonu, iş disiplini ve yerleştirdikleri prensipler doğrultusunda Tekfen İmalat bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendini geliştirerek yoluna devam edecektir. Tüm TİMAŞ çalışanları olarak hepimizin enerjisini, bilgisini, tecrübesini işlerine yansıtmaları ile Şirketimizin çok daha iyi konuma geleceğine inanıyorum.
50’nci yılımızı kutlarken, hizmetleriyle Şirketimize değer katan ve maalesef aramızdan ayrılanları saygı ve rahmetle anıyorum. Hayatta olan emekli arkadaşlarımız ve halen görev yapmakta olan tüm çalışma arkadaşlarımıza da özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum. Hepimize huzurlu bir ortamda sağlıklı, kazasız ve başarılı nice yıllar diliyorum.