Tekfen’den kısa... kısa...

TAG Otoyolu’na depremden sonra tam not
Tekfen Mühendislik Altyapı ve Ulaşım Projeleri Grubu tarafından oluşturulan bir ekip, Tekfen İnşaat tarafından 1987-2002 yılları arasında inşa edilen Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun deprem sonrası hasar tespiti çalışmalarını yapmak üzere 16-18 Şubat 2023 tarihleri arasında bir saha ziyareti gerçekleştirdi. Bu kapsamda, 258 km’lik otoyol boyunca, tamamına yakını Tekfen mühendislerinin imzasını taşıyan tüm büyük sanat yapıları yerinde incelenerek bir rapor düzenlendi.
Yapılan inceleme sonucunda, özellikle fay hattının geçtiği Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yer alan bazı yapılarda depremden kaynaklı yapısal olmayan sınırlı etkiler tespit edilse de, genel olarak tüm yapıların “kesintisiz kullanım performans seviyesi”nde çalıştığı gözlemlendi. Özellikle TAG Otoyolu’nda bulunan 14 viyadükten en büyüğü olan ve 801,5 m uzunluğu, 149,5 m yüksekliğiyle yapıldığı dönemde Avrupa’da ikinci, Türkiye’de ise ilk sırada yer alan Atatürk (Nurdağı) Viyadüğü’nün deprem sonrasında ilk günkü gibi hizmete devam etmesi, Tekfen İnşaat ve Tekfen Mühendislik açısından gurur kaynağı oldu.
Tekfen Vakfı’ndan Galatasaray Lisesi’ne destek
Tekfen Vakfı, eğitime destek kapsamında çeşitli okullara yaptığı katkıyı, ülkemizin köklü eğitim kurumlarından Galatasaray Lisesi ile sürdürdü. Bu kapsamda okulun yatakhane ve öğretmen lojmanının ısıtma ve sıcak suyunu sağlayan kazan dairesi komple yenilenirken, 15 dairelik öğretmen lojmanı da restore edilerek yeniden tefriş edildi. Ayrıca okulun asırlık “Arka Bahçe”si, Tekfen Holding Kurucu Ortağı Ali Nihat Gökyiğit adına, kendisinin hayatı boyunca savunucusu olduğu çevre ve doğal varlıkları koruma ile sürdürülebilirlik ilkelerine uygun bir şekilde yenilendi.
Bu katkı karşılığında Galatasaray Lisesi Öğretmen Evi Nihat Gökyiğit’in adını, tarihi “Arka Bahçe” ise onun “Doğayı üzmeyin, izleyin” sözlerini bir anıt taş üzerinde taşıyacak.


Mustafa Kopuz IPLOCA Yönetim Kurulu’nda
Tekfen İnşaat’ın, kurucu ortakları arasında yer aldığı ve üç dönem başkanlığını yaptığı IPLOCA’daki etkin rolü devam ediyor. Tekfen İnşaat Genel Müdürü ve Taahhüt Grubu Başkanı Mustafa Kopuz, 2022-2023 dönemi için IPLOCA Yönetim Kurulu’na seçilerek göreve başladı. 40’tan fazla ülkeden 250 üyesiyle müteahhitlik sektörünün dünyadaki en saygın kuruluşlarından biri olan Uluslararası Boru Hatları ve Deniz İşleri Müteahhitleri Birliği (IPLOCA), kara ve deniz boru hatları inşa eden taahhüt şirketleri ile petrol ve gaz alanında çalışan müteahhitleri temsil eden uluslararası bir kuruluş. Tekfen’in ilk günden beri yönetiminde aktif rol oynadığı IPLOCA’nın geçmiş başkanları arasında Tekfen’in kurucu ortaklarından Necati Akçağlılar (1976-1977), Murat Gigin (1995-1996) ve Osman Birgili (2011-2012) de bulunuyor.
Tekfen İmalat’ın Genel Müdürü Ediz Sezginel oldu
Tekfen İmalat’ın Genel Müdürlüğünü vekâleten yürüten Ediz Sezginel, 1 Nisan 2023 tarihinde yapılan atamayla Tekfen İmalat Genel Müdürü oldu. 1 Mayıs 1991’de Proje Mühendisi olarak Tekfen bünyesine katılan Sezginel, 2018 yılında Genel Müdür Yardımcılığına, 2022 yılında da vekâleten Tekfen İmalat Genel Müdürlüğüne getirilmişti.


Fertilizers 2023: Türkiye Konferansı Toros Tarım’ın desteğiyle İstanbul’da gerçekleşti
Kimyasal pazarlar konusunda uzmanlaşmış Ukrayna merkezli bir bilgi ve yayın ajansı olan Chem-Courier tarafından 15-17 Mart 2023 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Fertilizers 2023: Türkiye Konferansı’nda gübre sektörü çeşitli boyutlarıyla masaya yatırıldı. Konferansta geçtiğimiz yıl dünyadaki gübre ve hammadde piyasalarında yaşanan gelişmeler, bölgesel gübre ticaretindeki dönüşüm, üre, fosfat ve NPK piyasalarının görünümü, fiyat dalgalanmaları ve lojistik sorunlar ile bunların Türkiye’ye etkisi gibi konular ele alındı. Toros Tarım’ın sponsor olarak destek verdiği konferansa bölgedeki gübre üreticilerinin yanı sıra uluslararası tedarikçiler de yoğun ilgi gösterdi.
Konferansta Toros Tarım Romanya Ülke Müdürü Burak Gökyiğit de “Dünyanın En Büyük İhracatçılarından Biri Olarak Türkiye: Türkiye’nin Gübre İhracatı Büyüme Beklentileri ve Türk Üreticileri İçin Yeni Fırsatlar” başlıklı oturumda bir sunum yaptı. Gökyiğit, “Türkiye Gübre İhracatı Büyüme Beklentileri” başlıklı sunumunda Toros Tarım’ın Türk gübre sektöründeki konumu, ihracat faaliyetleri, bölgesel bir oyuncu olma stratejisi ve Romanya’daki Toros Agroport yatırımı hakkında bilgi verdi.
Galatasaray Üniversitesi Yeşil Bellek Projesi’ne katkı
Tekfen Vakfı, kuruluş amaçları için önemli iki kavram olan “biyoçeşitlilik” ve “kurumsal hafıza”yı bir araya getiren Galatasaray Üniversitesi “Yeşil Bellek Projesi”ne destek verdi. İngiltere Merkezli Uluslararası Dendroloji Cemiyeti (The International Dendrology Society - IDS) danışmanlığında, Galatasaray Üniversitesi Kültürel Dokümantasyon Merkezi ve İletişim Fakültesi İletişim Ajansı tarafından hayata geçirilen proje ile üniversite yerleşkesindeki ağaç ve çalı türlerinin bilimsel olarak tespiti, fotoğraflanması, ağaç envanterinin oluşturulması ve ağaçların metal etiketlerle kimliklendirilmesini amaçlandı. Çalışma sonucunda 57 farklı türe ait toplam 252 ağaç ve çalı bitkisi tespit edilerek envantere kaydedildi. Kampusun en yaşlı 11 ağacı ise ‘’Kültürel Miras’’ olarak kayıtlara geçirildi.
