Tekfen Holding, tüm çalışanlarını tasarruf seferberliğine davet ederek, bilinçli tüketime ve israfın önüne geçmeye teşvik etmek üzere “Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” projesini başlattı. Projenin 4 Şubat tarihinde Tekfen Atölye platformu üzerinden çevrimiçi gerçekleştirilen tanıtımına dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin’in yanı sıra Finansal Okuryazarlık Girişimcisi, Para Durumu ve Moneye Kurucusu Özlem Denizmen ile ünlü gazeteci Ayşe Arman da katıldı.
Dünyanın kaynakları sonsuz değil. Bu kaynakların en verimli şekilde kullanılması, doğayla barış içinde bir gelecek inşa etmenin en temel koşullarından biri. Bu gerçek, bizleri de doğada olup bitene üzülmek yerine, kendi hayatlarımızdan başlayarak israfı önlemek ve her alanda tasarruf etmek için harekete geçmeye çağırıyor.
evreye saygıyla yaklaşarak çalışmalarını doğaya en az etki edecek şekilde yürütmeyi ilke edinen Tekfen, çalışanlarını evlerinde de aynı gayreti göstermeye teşvik etmek amacıyla “Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” projesini başlattı. Elektrik, doğal gaz ve su gibi kaynakların en doğru şekilde kullanılmasıyla evdeki tüketimin azaltılmasını, yani tasarruf edilmesini destekleyen proje, çevrenin yanı sıra ev ekonomisine de yardımcı olmayı hedefliyor. Ödüllü bir yarışma şeklinde tasarlanan proje, aynı zamanda doğal kaynakların korunması için hayati öneme sahip olan geri dönüşümü de destekliyor. Yarışmaya, mobil uygulamasını indirerek ya da internet sitesinden üye olarak katılmak mümkün.
Önce tasarruf!
“Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” tasarruf yarışmasına su, elektrik ve doğal gaz kategorilerinin herhangi birinden ya da hepsinden katılmak mümkün. Uygulamaya her ay elektrik, su veya doğal gaz faturalarını giren katılımcılar, böylece bir önceki ayın tüketimine göre yaptıkları tasarrufu belgeleyebiliyor. Bölgeler arasındaki iklim farklılıkları nedeniyle değerlendirmeler Türkiye’nin 7 bölgesi için ayrı ayrı yapılıyor. Tasarruf miktarı su ve doğal gaz için metreküp, elektrik için kilowatt ve hepsi için ayrıca TL bazında değerlendiriliyor.
Dönüştürdükçe kazan!
“Geri Dönüşüm” yarışması ise cam ve pil olmak üzere iki kategoride gerçekleştiriliyor. Yarışmaya katılanlar, işyerinde periyodik olarak düzenlenen atık toplama gününde cam ve pil atıklarını yanlarında getirerek, kumbaraya atmadan önce tartıp verileri yarışma temsilcisine bildiriyor. En fazla cam ya da pilin dönüşümünü sağlayan kişi, o ayın birincisi oluyor.
Çok seçenekli ödüller!
Mevsimsel olarak yapılan tasarruf yarışmasında, her kategori için yılda 4 kez ve Türkiye’nin 7 bölgesi için ayrı ayrı birinciler belirleniyor. Kazananlar, 500 liralık Migros veya Teknosa hediye çeki ile bağış alternatiflerinden birini seçebiliyor. Web sayfasında/uygulamada yer alan vakıflara yapılan bağışlar, Tekfen’in ek katkısı ile birlikte ilgili kuruma aktarılıyor. Mevsimsel yarışmalara ilave olarak tasarruf yarışmasının her üç kategorisinde de yıl sonunda birinci olan katılımcılar, yüksek tasarruflu bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, derin dondurucu ya da buzdolabı alternatiflerinden istediğini seçebiliyor.
Geri dönüşüm yarışmasında ise pil ve cam kategorilerinin kazananları aylık olarak belirleniyor. O ay en fazla atık toplayanlar, 125 liralık Migros veya Teknosa hediye çeki ile bağış alternatiflerinden birini seçebiliyor.
MURAT GİGİN
“Kendimizi sorgulamaya tüketim konusundan başlayabiliriz.”
“Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” projesinin tanıtımına katılan dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, şahsen çok önemsediğini ve yaşam felsefesi olarak benimsediğini söylediği “tasarruf” konusunda böyle bir projeyi başlatmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Dünyanın, her geçen gün geri dönüşü zorlaşan bir sarmalın içerisinde olduğunu hatırlatan Gigin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tasarruf etmek, hatta bunun da ötesinde bilinçli tüketmek çok önemli, çünkü kaynakları hesapsızca tüketilen, kirletilen, biyoçeşitliliği azalan ve dengeleri tamamen bozulan mavi gezegenimiz, yaşadığımız felaketlerle insanlığa ve geleceğe net bir mesaj veriyor. Pandemi dünyamızı alt üst ederken, insanlar şaşkınlıkla gezegenimizin kendini toparlamasına ve iyileşmesine tanıklık ettiler. Bu süreç, birçok alışkanlığımızdan vazgeçmemize, kanıksadığımız her şeyi cesaretle sorgulamaya ve insanları temel ihtiyaçlarına odaklanmaya zorladı. Sorgulamaya tüketim konusundan başlayabiliriz. Sürdürülebilir bir dünya için, gündelik hayatımızdan başlayarak bilinçli tüketimi yaşamımıza uygulama zamanının geldiğini düşünüyorum.
Kurucuları tarafından insan, toplumsal fayda ve çevre odaklı bir model üzerine inşa edilmiş olan Tekfen’in, sürdürülebilirliği tüm faaliyetlerinin odağına yerleştirmek ve stratejilerini bu temel üzerine inşa etmek dışında bir alternatifi yok. Bugün doğum gününe tanıklık ettiğimiz bu projeyi benimseyerek, sürdürülebilirliği mesai saatleri dışında evlerimizdeki davranış alışkanlarımıza da taşıyabilmek beni çok mutlu ediyor. Bu durum, özel yaşantımızda önemli fark yaratacağı gibi, profesyonel hayatımızda da şirketin sürdürülebilirlik stratejisini özümsememizi sağlayacak.”
DORİ KİSS KALAFAT
“Zaman, bilinçli tüketim ve tasarruf zamanı!”
Sözlerine “Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” seferberliğinin salgınla birlikte ortaya çıkan bir proje olduğunu söyleyerek başlayan Dori Kiss Kalafat, projenin fikir annesi genç ekip arkadaşı Doğa Tiryaki’ye, dijital uygulama tarafında titiz iş birliği için IT Direktörlüğü’ne ve tanıtım etkinliğini Tekfen Atölye platformunda misafir eden İK Direktörlüğü’ne teşekkür etti.
Projenin özünün “Tasarruf Evinde Gelecek Elinde” adında saklı olduğunu söyleyen Kalafat, “Dünyanın geleceği konusunda artan bir telaş ama aynı zamanda artan bir farkındalıkla sizleri somut eyleme davet ediyoruz. Zaman; bilinçli tüketim, israfın önüne geçme ve mümkün olduğu kadar da tasarruf zamanı” şeklinde konuştu.
İlk ödüller sahiplerini buldu!
Tasarruf yarışmasının kış dönemi kazananları ile geri dönüşüm yarışmasının Şubat ve Mart kazananları belli oldu. Seferberlik çağrısına “Ben de varım!” diyerek katılan Tekfenliler, esas kazananın “doğa” olduğu yarışmada en çok tasarruf edip, en fazla cam ve pil atığını dönüştürmek için sıkı bir mücadeleye giriştiler. İşte yarışmanın ilk kazananları...
ŞUBAT 2021
Geri dönüşüme kazandırılan cam miktarı:
80,76 kg
Kazanan:
Neslihan Ortatepe
Toros Tarım, Mersin
Geri dönüşüme kazandırılan pil miktarı:
19,88 kg
Kazanan:
Mustafa Öntemel
Tekfen İnşaat, Adana
MART 2021
Geri dönüşüme kazandırılan cam miktarı:
656,5 kg
Kazanan:
Sinan Akşit
(100 kg)
Alanar Meyve, Manisa
Geri dönüşüme kazandırılan pil miktarı:
81,04 kg
Kazanan:
Buse Yantur
(19,60 kg)
Toros Tarım, Samsun
Kış Mevsimi Bölge Kazananları
ELEKTRİK
Akdeniz
Doğu Anadolu
Ege
Güneydoğu Anadolu
İç Anadolu
Karadeniz
Marmara
Selçuk Sabırtaş
Katılım yok
Katılım yok
Mustafa Mete Halli
Buğra Sarp
Recep Arslan
Ahmet Caner Kılıçaslan
Toros Tarım
Toros Tarım
Tekfen Tarım
Toros Tarım
Tekfen İnşaat
Adana
Şanlıurfa
Ankara
Samsun
İstanbul
SU
Akdeniz
Doğu Anadolu
Ege
Güneydoğu Anadolu
İç Anadolu
Karadeniz
Marmara
Tuğba Tecim Gelen
Katılım yok
Katılım yok
Mustafa Mete Halli
Katılım yok
Mine Nur Somuncu
Serkan Arslan
Toros Tarım
Toros Tarım
Toros Tarım
Toros Tarım
Mersin
Şanlıurfa
Samsun
Balıkesir
DOĞAL GAZ
Akdeniz
Doğu Anadolu
Ege
Güneydoğu Anadolu
İç Anadolu
Karadeniz
Marmara
Süleyman Arif Eroğlu
Katılım yok
Katılım yok
Mustafa Mete Halli
Fadime Bolat
Mine Nur Somuncu
Yaşar Açıkgöz
Tekfen İnşaat
Toros Tarım
Tekfen İnşaat
Toros Tarım
Tekfen İmalat
Osmaniye
Şanlıurfa
Ankara
Samsun
Kocaeli
Kazananlar proje için ne dediler?
MUSTAFA ÖNTEMEL
Vinç Operatörü, Tekfen İnşaat
Projemizi nasıl buldunuz?
Geleceğimiz adına gerçekleştirmiş olduğumuz bu tasarruf projesini şirketimiz adına çok başarılı ve vizyoner buluyorum. Gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir dünya bırakmak adına küçük büyük, az çok demeden yapabildiğimiz tüm katkılar bizleri gururlandırıyor. Bu proje sayesinde kendi ailemde ve yakınlarımda geri dönüşüm adına, yaşam ve dünya bakış açımızda iyi yönde değişimler oldu. Geri dönüşüm için toplayabildiğimiz pil ve camları geri dönüşüme kazandırmak için bir mücadeleye giriştik. Tanıdığım çevremdeki insanlara bu proje hakkında bilgiler verdim ve bilinçlendirmeye çalıştım. İlerleyen zamanlarda bu projenin geri dönüşüm adına daha da büyük katkılar sağlayacağı kanaatindeyim.
Kazanmak nasıl bir his?
Kazanmak tabii ki de onur verici bir duygu. Ama ondan daha önemli olan, yaşam için ihtiyaçlarımız olan enerji tüketiminde daha dikkatli tasarruflu bir tüketim sergilemek ve kaynaklarımızı koruyarak hayatımızı devam ettirmek. Gelecek yıllardaki olası enerji ve su sıkıntılarının yaşanmaması için önceden atılmış güzel bir adım olarak görüyorum.
Hayatınızda evde tasarruf ve doğa için yaptığınız birkaç değişiklikten kısaca bahsedebilir misiniz?
Geri dönüşümü sağlanabilen atıklarımızı çöpe gitmekten kurtarmak için tüm aile olarak bir seferberlik başlattık. Su tüketimi konusunda daha duyarlı ve dikkatli olmaya başladık. Damlatan muslukları değiştirdik ve bulaşıkların makine ile yıkanmasına dikkat ettik. Duş öncesi soğuk suyun sıcak suya geçme evresindeki tüketimi bahçe sulama konusunda kullandık. Kombiyi aç-kapat yapmak yerine belirli bir ısıda sabit tutarak ve peteklerin üstlerini kapatmayarak doğal gazdan tasarruf sağladık. Elektrik tüketimi için aydınlatmada azaltmalara gittik. Kullanılmayan elektronik aletlerin fişlerini çekerek tasarruf sağladık.
NESLİHAN ORTATEPE
Mali İşler Şefi, Toros Tarım Mersin İşletmesi
Projemizi nasıl buldunuz?
Proje benim için çok değerli. Ailemde de tasarrufu seven biri olarak bilinirim. Kaynaklarımı verimli kullanırım. Özellikle pandemi döneminde kaynakları verimli ve tasarruflu kullanmanın önemini bir kez daha gördük. Proje başladığında aileme cam atıkları geri dönüşümde kullanacağımızı anlattım ve geri dönüşümün faydalarından bahsettim. Onlarda da bu bilinci oluşturdum. Biz geniş bir aileyiz. Cam atığın çok çıktığını tahmin ediyordum, ama bu kadar fazla atık çıkardığımızı ayrıştırmaya başladığımızda fark ettik. Ve maalesef daha önce bunu yapmadığım için çok üzüldüm.
Kazanmak nasıl bir his? Ödülünüzü neden bağışlamaya karar verdiniz?
Kazanmanın bireysel anlamda yaşattığı tatmin yanında, bu projede birinci olmakla kendim dışında çevreye ve diğer insanlara da faydam olduğu için ayrıca çok mutlu oldum. Projenin anlamına uygun olarak, kazandığım ödülün tüketime katkı sağlamasını istemedim. Ben bir deniz hayranıyım. Bir nebzede olsa suların temiz kalmasına faydam olsun istedim. Ödülümü Deniz Temiz Derneği / Turmepa’ya bağışladım.
Hayatınızda evde tasarruf ve doğa için yaptığınız birkaç değişiklikten kısaca bahsedebilir misiniz?
Yaptığım her satın almaya bu benim için ihtiyaç mı? Yoksa olmasa da olur mu? Bu soruyu aslında daha önce de hep kendime sorardım. Artık daha sık soruyorum. Yaptığım her gereksiz harcamanın sadece benim bütçemi eksiltmekle kalmadığını, zincirleme olarak doğaya da zarar verdiğini biliyorum. Bir şeyi atmadan önce tamir edebilir miyim ya da başka bir alanda kullanabilir miyim diye bakıyorum. Kampanya başladığında banyomdaki sifonda bir su kaçağı vardı, kılcal denebilecek düzeydeydi ama buna da çözüm buldum. Gerekli değişiklikleri yaptım. Duşla değil kova ile banyo yapıyorum. Su sıcak gelene kadarki suyu biriktiriyor ve temizlikte kullanıyorum. Litrelik pet şişeleri su ile doldurup klozet sifonlarımıza yerleştirdim. Elde bulaşık yıkamıyorum. Temizlikte, ağır kimyasallar kullanmamaya özen gösteriyorum. Su tüketimim ciddi oranda düştü. Sosyal medya, Afrika’da bağışlarla açılan su kuyuları çevresinde temiz suya erişebilmenin mutluluğu ile dans eden insanların videoları ile dolu. Temiz su tüketimi söz konusu olduğunda aklıma hep onlar geliyor. Yemek israfı konusunda da çok hassasım. Mümkün olduğunca israf etmemeye çalışıyorum. Yine de artmışsa yemeği sokak hayvanlarıyla paylaşıyorum. Doğal gaz ve elektrikte de tüketimimi kontrol altında tutmak için çalışıyorum. Başarımı o alanlara da taşımayı hedefliyorum.