Tekfen Holding’de
bayrak değişimi
Geçtiğimiz 25 Mart itibarıyla Tekfen Holding Yönetim Kurulu ve üst yönetiminde bayrak değişimi yaşandı. Olağan Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Toplantıları sonrasında, Tekfen Holding’de Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütmekte olan Murat Gigin bayrağı Zekeriya Yıldırım’a, Tekfen Grup Şirketler Başkanlığını yürüten Cahit Oklap ise görevini Ali A. Pandır’a devretti. Cahit Oklap ile daha önce Yönetim Kurulu Üyesi olan Osman Birgili yeni dönemde danışman olarak görevlerine devam edecekler.
Tekfen Holding’de 25 Mart 2021 tarihinde gerçekleşen Olağan Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantıları sonrasında yeni dönemde görev yapacak olan yönetim kurulu belirlendi. 2015 yılından bu yana Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Murat Gigin’in yerine Zekeriya Yıldırım seçildi. Yönetim Kurulu’nu oluşturan diğer isimler ise Murat Gigin (Başkan Vekili), Esin Mete (Başkan Vekili), M. Ercan Kumcu (Başkan Vekili), Cansevil Akçağlılar (Üye), Ali Nihat Gökyiğit (Kurucu Onursal Başkan, Üye), Sinan Uzan (Üye), Neriman Ülsever (Bağımsız Üye), Gülsüm Azeri (Bağımsız Üye), Şevki Acuner (Bağımsız Üye) ve Sedat Eratalar (Bağımsız Üye) olarak belirlendi.
Görevini devreden Murat Gigin, “Son derece sıra dışı bir yılı geride bıraktık ama geleceğe umutla bakıyoruz. Koşullar ne olursa olsun yılmadan çalışmaya, üretmeye ve ülkemize hizmet etmeye devam edeceğiz. Başkanlık görevimi, 2013-2019 tarihleri arasında Holdingimizin Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeliğini yapmış, bilgisi, tecrübesi ve dirayetine büyük saygı duyduğum Sayın Zekeriya Yıldırım’a devrediyorum” şeklinde konuştu.
Yeni göreviyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Zekeriya Yıldırım ise, “Tekfen, faaliyet gösterdiği alanlarda liderliğini kanıtlamış ve Türkiye’de başarının simgeleri arasında yerini almıştır. Bunun yanında Tekfen, hiçbir zaman adı sadece ticari başarılarla anılan bir grup olmamış, ülkesi ve toplum için değer yaratan bir topluluk olarak sosyal ve çevresel sorumluluklarına da sahip çıkmıştır. Öncelikle bizlere düşen, Tekfen’in başarı çizgisini yukarı çekerken, bu çok yönlü sorumluluk anlayışını da koruyarak kurucu ortaklardan miras kalan uzlaşı kültürünü, katılımcılığı, sosyal fayda yaratma misyonunu ve çevre duyarlılığını sürdürmektir. Tekfen kültürünü oluşturan değerler silsilesi, sürdürülebilirlik, saydamlık ve hesap verilebilirlik gibi günümüz iş dünyasında artık vazgeçilmez olan değerlerle birebir örtüşmektedir. Tekfen olarak bu uyumu, geleceğimizin teminatı olarak görüyoruz,” diye konuştu.
Tekfen tarihinde bir ilk!
Yönetim Kurulu’nun yanı sıra Tekfen Holding’in üst yönetiminde de önemli bir bayrak değişimi yaşandı ve Tekfen’de 38 yıl boyunca çok çeşitli sorumluluklar üstlenen Cahit Oklap, Tekfen Grup Şirketler Başkanlığını Ali A. Pandır’a devretti. Böylece Grup Şirketler Başkanlığı görevi, Tekfen’in 65 yıllık tarihinde ilk kez daha önce Grup bünyesinde görev almamış bir isme emanet edildi.
Sanayi sektöründe ulusal ve global pazarda uzun yıllar başarılı bir kariyer inşa etmiş, mesleki örgütlenme ile sivil toplum girişiminin önemini kavramış ve özellikle kurumsal yönetim kavramının ülkemizde öncülüğünü yapmış bir isim olan Ali A. Pandır, yeni görevi ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında 40 yıla yakın bir zamandır sürdürdüğüm profesyonel hayatımda, iş yapış biçimini ve Türkiye’yi temsil etme kabiliyetini her zaman takdirle izlediğim Tekfen Grubu’na dahil olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Grubun yeni döneminde başlıca hedefimiz, kurucularının çizdiği yoldan ayrılmadan, Tekfen’i her alanda daha ileriye götürmek ve paydaşlarına daha fazla değer yaratmak olacak. Bu hedefimizi gerçekleştirmenin kolay olmadığını biliyorum. Dünyamız ve ülkemiz, birçok bakımdan olağanüstü zorluklarla dolu bir dönemden geçiyor. Ancak, tarihi boyunca bir kez olsun yılmamış, şartlar ne olursa olsun engelleri aşıp ilerlemeyi şiar edinmiş bir kurum olarak, bu çetin zamanları da elbirliğiyle aşmak için gerekli enerji, yetenek ve deneyimlere sahip bulunuyoruz. Öte yandan şirketin DNA’sında olan sürdürülebilirlik ilkelerine bağlılığı, çevre duyarlılığı, İş Sağlığı ve Güvenliği’ne atfettiği önem, kurumsal yönetim kültürü, müşteri bağlılığı ve operasyonel mükemmeliği, bir takım olarak paydaşlarımıza değer yaratmakta en önemli araçlarımız olmaya devam edecek.”
Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu yenilendi
Faaliyetlerini ağırlıklı olarak eğitim ve kültür alanında sürdüren Tekfen Eğitim, Sağlık, Kültür, Sanat ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı da yeni dönemde yenilenmiş Yönetim Kurulu ile yoluna devam edecek. Altı kişiye çıkan Yönetim Kurulu’nda Esin Mete Başkan; Ercan Kumcu ve Vahide Gigin Başkan Vekilleri; Reha Yolalan, Dori Kiss Kalafat ve Av. Ülkü Fatma Dönmezer Uçanbaş da Üye olarak görev yapacak.
Zekeriya Yıldırım kimdir?
1944 yılında doğan Zekeriya Yıldırım, 1962’de Darüşşafaka Lisesi’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden lisans, Vanderbilt Üniversitesi’nden (ABD) M.A. dereceleri bulunan Yıldırım, kariyerine maliye müfettiş muavini ve müfettişi olarak Maliye Bakanlığı’nda başladı. Ardından 1977’de görev aldığı T.C. Merkez Bankası’nda uluslararası finans konusunda uzmanlaştı, ekonominin serbest rekabete ve dışa açılma sürecinde aktif rol aldı. 1987’de Başkan Vekili iken Merkez Bankası’ndan ayrıldı. Sonrasında Doğuş Grubu’nda Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği ve İcra Komitesi Başkanlığı yapan Yıldırım, Garanti Bankası başta olmak üzere Doğuş Grubu’na bağlı şirketlerin ve diğer özel sektör kuruluşlarının yönetim kurullarında başkanlık ve üyelik görevlerinde bulundu, yerli ve yabancı kuruluşlara danışmanlık yaptı.
Önde gelen yerli ve uluslararası şirketlere 1998’den bu yana kurumsal finansman, yönetim ve strateji alanlarında danışmanlık hizmetleri veren Yıldırım Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Zekeriya Yıldırım, aynı zamanda süs bitkileri üretiminde faaliyet gösteren Ada Plant A.Ş. ile bankalara ve finans kuruluşlarına tapu işlemlerinde hizmet ve danışmanlık veren FU Gayrimenkul Yatırım Danışmanlık A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanıdır. 2008-2019 yılları arasında Doğan Holding, Sabancı Holding (Bağımsız Üye) ve Tekfen Holding (Bağımsız Üye) Yönetim Kurulu Üyeliklerinde bulunmuştur.
Profesyonel kariyerine ek olarak 13 yıl boyunca DEİK Türkiye - Hollanda İş Konseyi Başkanlığını yürüten Zekeriya Yıldırım, 2007-2017 döneminde Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Yüksek Danışma Kurulu Başkanlığı yaptı. TÜSİAD Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık Divanı üyeliklerinde de bulunan Yıldırım, halen Ayhan Şahenk Vakfı’nın ve Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın Mütevelli Heyeti üyesidir.
Ali A. Pandır kimdir?
1956 İstanbul doğumlu olan Ali Aydın Pandır, 1975 yılında Avusturya Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 1980 yılında mezun oldu.
Profesyonel iş hayatına 1981 yılında Koç Holding’e bağlı şirketlerde başlayan Pandır, Tekersan ve Koç Holding Arge’de mühendis, Otokar şirketlerinde Üretim Müdürü olarak çalıştı. 1990 yılında General Motors şirketine katılarak, sırasıyla GM Türkiye Satış Sonrası Müdürü, Almanya’da Adam Opel şirketi Uluslararası Satış Sonrası Müdürü, Singapur’da GM Asya Pasifik Operasyonları İş Geliştirme Müdürü, Çin’de GM Warehousing Trading Shanghai Genel Müdürü, Singapur’da GM Asya Pasifik Tedarik Zinciri Direktörü, GM Overseas Distribution Corporation Genel Müdürü ve GM Endonezya Başkanı olarak çalıştı.
2007 yılında katıldığı Fiat-Chrysler şirketi ile Türkiye’ye dönen Pandır, beş yıl süreyle Tofaş CEO’su ve bir yıl Fiat Grubu Türkiye Ülke Başkanı olarak çalıştıktan sonra 2013 yılında Ereğli ve İskenderun Demir Çelik şirketlerine Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Aza olarak katıldı. Bu görevinden 2017 yılında ayrıldıktan sonra çeşitli şirketlerde yönetim kurulu üyeliği ve danışmanlığı, eğitim konusunda yatırımcılık ve çeşitli STK’larda yönetim kurulu üyelik ve başkanlıkları yaptı.