HABERLER
TOROS TARIM'DAN
TOROS TARIM
üst yönetiminde değişiklik
- Toros Tarım 2018 gübre ihracat şampiyonu
- Toros Tarım’dan “organik” hamle
- 8. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi’ne platin destek
- Karadenizli öğrencilerle buluşma
- Toros, domates üreticileriyle Domatexpo’da buluştu
Toros Tarım üst yönetiminde değişiklik
Toros Tarım’da bir süredir Hakan Göral’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı ile birlikte yürüttüğü Genel Müdürlük pozisyonuna, Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sadıkoğlu atandı. 1987 yılında Toros Tarım’a Satış Temsilcisi olarak katılan ve 32 yıldır Türkiye’nin birçok bölgesinde görev yaparak şirketin satış teşkilatına büyük başarılar kazandıran Mehmet Sadıkoğlu, Genel Müdürlük görevinin yanında Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevini de vekâleten sürdürecek. Şirkette ayrıca Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevine de Ahmet Eren getirildi.
Mehmet Sadıkoğlu ve Ahmet Eren’e yeni görevlerinde başarılar diliyoruz.
Toros Tarım 2018 gübre ihracat şampiyonu
Toros Tarım, 2018 yılının en fazla kimyevi gübre ihracatı yapan kurumu olarak İKMİB tarafından birincilikle ödüllendirildi. Toros, 2018 yılında gübre ihracatını bir önceki yıla oranla yüzde 30 artırarak, tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştı.
Toros Tarım, 2017 yılında olduğu gibi 2018 yılında da kimyevi gübre ihracatı şampiyonu oldu. Kimyanın farklı alt sektörlerindeki 10 binden fazla ihracatçı firmayı temsil eden İstanbul Kimyevi Madde ve Mamulleri İhracatçılar Birliği’nin (İKMİB) düzenlediği gecede, Toros Tarım adına ödülü Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral aldı.
Göral, “2018 yılında gübre ihracatımızı bir önceki yıla oranla yüzde 30 artırarak tarihimizdeki en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Aldığımız bu ödül bizim için çok anlamlı. Ülkemiz perspektifinden baktığımızda da, Türkiye’nin döviz ihtiyacına katkıda bulunmak ve ülkemizi gübre sektöründe temsil etmek büyük bir gurur kaynağı,” şeklinde konuştu.
Tanzanya’dan İspanya’ya, Arjantin’den Hindistan’a…
2018 yılında oldukça geniş bir coğrafyaya ihracat yaptıklarını vurgulayan Hakan Göral, “Afrika’da Fas, Kenya, Malavi, Mozambik, Tanzanya; Avrupa’da Arnavutluk, Bulgaristan, Hırvatistan, İspanya, İtalya, Kıbrıs, KKTC, Romanya ve Ukrayna; Güney Amerika’da Arjantin; Doğu’da ise Hindistan, İsrail ve Lübnan’a ürün satıyoruz,” dedi. Göral, 2017 yılında 273.095 ton ihracat yapılırken, 2018 yılında yeni pazarların da eklenmesiyle yüzde 30 gibi kayda değer bir artışla 353.897 tona ulaşıldığını belirtti.
2018 yılında tüm satış hedeflerine ulaştıklarını söyleyen Hakan Göral, “2018 yılında Ceyhan, Mersin ve Samsun fabrikalarımızda ortalama yüzde 86’lık bir kapasite kullanımıyla toplamda 1.603.702 ton gübre ürettik. Bu aynı zamanda 2017 yılına oranla hem kapasite hem de üretim miktarı açısından artış gösterdiğimiz anlamına geliyor,” şeklinde konuştu.
Toros Tarım’dan “organik” hamle
Türkiye'nin en büyük gübre üreticisi ve sektör lideri Toros Tarım, organik ve organomineral gübre pazarlarında da önemli bir oyuncu olma hedefiyle, biyogaz ve organik gübre üreticisi Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.'nin yüzde 70'ini satın aldı.
Toros Tarım, çiftçiye ihtiyaç duyduğu her çeşit gübreyi sunma ilkesi doğrultusunda ürün portföyüne organik gübreyi de ekledi. Değişen tarım politikalarına bağlı olarak pazar potansiyelinde artış beklenen organik ve organomineral gübre pazarlarında büyümeyi hedefleyen Toros Tarım, bu amaçla Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.'nin yüzde 70'ini satın aldı. Satın alma işleminin tamamlanmasının ardından tesiste, halen devam etmekte olan ek bir yatırımla organomineral gübre üretimine de başlanacak. Böylece Toros Tarım, iki yıl önce girdiği organomineral pazarındaki kapasitesini büyütürken, çiftçilerin değişen ihtiyaçlarına da cevap verecek.
Biyogaz ve gübre entegrasyonuyla yenilenebilir enerji ve organik gübre üreten Gönen Entegre Tesisleri, 2016 yılında merkezi İngiltere'de bulunan ADBA (Anaerobic Digestion & Bioresources Association) tarafından alanında dünyanın en iyisi seçilmişti.
Ürünüyle de, üretimiyle de sürdürülebilir bir yatırım
Satın alma işlemine yönelik sözleşme, 13 Mayıs günü Toros Tarım'ın Tekfen Tower'daki merkezinde Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin; Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı ve Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral; Altaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alper Önoğlu ve Altaca Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Taner Önoğlu’nun katılımıyla imzalandı. Düzenlenen törende konuşan Murat Gigin, “Toros Tarım'ın gübre sektöründeki liderliğini ürün çeşitliliği ile de desteklediğini ve mevcut portföyünü çiftçinin değişen ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirdiğini” söyledi.
Gübrenin gıda alanında sürdürülebilir bir geleceğin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Gigin, Türkiye'deki tarım topraklarının organik içerik olarak günden güne zayıfladığını, bu eksikliği gidermek için de Toros Tarım'ın iki yıl önce gübre portföyüne organomineral gübreleri eklediğini açıkladı. Gigin, organik gübre üretimine girme kararını sadece gelişen bir pazara yapılmış bir yatırım olarak değil, aynı zamanda ülkemiz tarımının sürdürülebilirliğine bir katkı olarak da değerlendirdiklerini söyledi. Gigin ayrıca, Toros Tarım’ın Samsun ve Mersin işletmelerinde sahip olduğu 37,4 MW elektrik üretim kapasitesine Gönen Entegre Tesisleri'nin de ekleneceğini ve buradaki üretim sürecinin Grup’un karbon ayak izini yılda 70 bin ton azaltacağını belirtti.
Toros Tarım’ın önü açılacak
Törende konuşan Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, gübre sektöründe hammadde güvenliğini sağlamanın önemine dikkat çekerek, Gönen Enerji'nin bünyeye katılmasıyla Toros Tarım'ın organomineral gübre alanında önünün açıldığını belirtti. Göral, “Organomineral gübreler, büyümek istediğimiz alanlardan biri. Bu yatırım hem fabrikalarımızın ürün bazında uzmanlaşmasına, hem de pazardaki rekabet gücümüze katkı sağlayacak. Ürün çeşitliliğimizi artırmak önümüzdeki dönemde de önceliklerimizden biri olacak,” dedi.
Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. kurucu ortağı Alper Önoğlu ise, başından beri hem ürün hem de üretim modeliyle çevre dostu ve sürdürülebilir tesisler kurmayı hedeflediklerini söyledi. Önoğlu, Gönen Entegre Tesisleri'nde, Altaca Enerji olarak 2009 yılından beri sürdürdükleri Ar-Ge çalışmalarının sonucunda geliştirilen %100 yerli teknolojinin kullanıldığına dikkat çekti. Yüksek kalite standartları, kurumsal yapısı ve sahip olduğu değerleriyle gübre sektörünün Türkiye'deki lider kuruluşu Toros Tarım'la birleşmenin hedef ve vizyonlarıyla bire bir örtüştüğünü söyleyen Önoğlu, bu kararın her iki şirket için de gelecek adına önemli gelişmelere olanak sağlayacağını ekledi.
Gönen Enerji hakkında..
Merkezi Balıkesir, Gönen'de bulunan Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş., biyogazdan elektrik, sentetik petrol, hümik asit ve organik gübre üretmek amacıyla 2011 yılında Alper ve Taner Önoğlu kardeşler tarafından kuruldu. Tesislerde kullanılan hammaddelerin tamamı, yakın çevredeki büyükbaş hayvan ve tavuk çiftliklerinden, tarım işletmelerinden ve gıda fabrikalarından temin ediliyor. Sıfır sıvı atık deşarjı, gelişmiş baca gazı arıtma ve ısı geri kazanım sistemiyle tamamen çevreye saygılı bir işletme olan tesis, üretilen elektrik enerjisi ve organik gübrenin sağladığı ekonomik değere ek olarak 400 ton/gün organik atık bertarafı ile bölgede çevre kirliliğinin giderilmesi konusunda da çok etkin bir role sahip. Tesis, bu sayede yılda 70.000 ton karbondioksit eşleniği emisyon azaltımı sağlıyor. 3,62 MW kurulu elektrik üretim kapasitesine ve yılda 15.000 ton katı organik, 10.000 ton sıvı organik gübre üretim kapasitesine sahip tesiste, ek yatırım tamamlandığında yılda 35.000 ton organomineral gübre üretilebilecek.
8. Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi’ne platin destek
Her üç yılda bir düzenlenen Bitki Besleme ve Gübre Kongresi’nin sekizincisi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün organizasyonu ve Toros Tarım’ın platin sponsorluğunda 12-15 Mart tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. Bitki besleme ve gübreleme alanında faaliyet gösteren tüm sektör paydaşları ile üniversiteleri bir araya getiren kongrede, sektördeki yenilikler ve en güncel bilimsel çalışmalar paylaşıldı. Gübre ve bitki besleme, hızla artan dünya nüfusunun beslenmesinin temeli olan tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük önem arz ediyor. Bir yandan tarımsal üretimde yeterliliğin sağlanırken, diğer yandan en önemli doğal kaynaklar olan toprak, hava ve suyun dengesinin korunması, bitki besleme ve gübrelemenin doğru bir şekilde ve bilimsel gelişmeler ışığında yapılmasını gerektiriyor. 8. Bitki Besleme ve Gübre Kongresi’nde bu çerçevede bilim camiasınca bitki besleme alanında yürütülen araştırmaların sonuçları açıklanırken, Türk tarımını ileri taşıyacak uygulama ve yöntemler konusunda da bilgi paylaşımı yapıldı. Kongrede, Toros Tarım Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sadıkoğlu, Türkiye’de ve dünyada gübre sektörüne yönelik ilgi çeken bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda ayrıca Toros Tarım’ın Türk çiftçisinin doğru gübreleme konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla ülke çapında sürdürdüğü eğitim faaliyetleri ve sosyal sorumluluk projeleri de aktarıldı.
Karadenizli öğrencilerle buluşma
Toros Tarım, 11-12 Mart tarihlerinde, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan üniversiteleri kapsayan Karadeniz Kariyer Fuarı'na katılarak iş hayatına hazırlanan öğrencilerle bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde ve Karadeniz Bölgesi’nden 12 üniversitenin katkı ve katılımıyla 11-12 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen Karadeniz Kariyer Fuarı, kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla üniversite gençlerini buluşturdu.
Öğrenci ve üniversite mezunlarına iş ve staj imkânı sağlamanın yanı sıra yöneticilerin genç yeteneklerle iletişim kurmasını ve deneyim paylaşmasını sağlamayı amaçlayan fuara, ulusal ve uluslararası düzeyde 142 firma ve kurum katıldı. Toros Tarım da organizasyondaki yerini alırken, faaliyet alanları, çalışma koşulları ve kariyer olanakları konusunda öğrencileri bilgilendirdi ve mezun öğrencilerle mülakatlar gerçekleştirdi.
Toros, domates üreticileriyle Domatexpo’da buluştu
Toros Tarım, Antalya’nın Kumluca ilçesinde bu yıl 6'ncısı düzenlenen Domates Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı Domatexpo’daki yerini aldı.
Türkiye'nin örtü altı yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan Antalya’nın Kumluca ilçesi, 7-9 Mart 2019 tarihleri arasında 6. Domates Yetiştiriciliği ve Teknolojileri Fuarı Domatexpo’ya ev sahipliği yaptı. Toros Tarım, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteğiyle düzenlenen fuardaki yerini alarak, etkinlik süresince domates üreticileriyle bir araya geldi. Üreticilere ürünleri ve yenilikleri hakkında bilgi aktaran Toros Tarım, aynı zamanda çiftçilerin beklenti ve ihtiyaçlarını da doğrudan dinleme imkânı buldu. Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Hakan Göral da fuara katılarak Toros Tarım standında katılımcılarla sohbet etti.