HABERLER
TOROS TARIM'DAN
Toros Gezici Ekipleri
yollarda
- Toros Tarım'dan dev kampanya
- Toros Tarım Ar-Ge Merkezi hizmete girdi
- Tunuslu öğrencilerden Agripark'a ziyaret
- TAYSEB'in işletmesi 2030'a kadar Toros'un
Toros gezici ekipleri yollarda
Toros Tarım bölge müdürlükleri bünyesinde oluşturulan gezici teknik pazarlama ekipleri işbaşı yaptı. Teknik donanımlı otobüs ve araçlarıyla köy köy Anadolu’yu gezecek olan ekipler, son kullanıcılara yönelik saha çalışmaları gerçekleştirecekler.
Kurulduğu günden bu yana eğitim ve toprak analizi gibi konularda çiftçiye karşılıksız destek sağlayan Toros Tarım, gezici teknik ekipler oluşturarak sahadaki varlığını güçlendiriyor. Tamamı ziraat mühendislerinden oluşan ekipler, teknik donanımlı otobüs ve minivan türü araçlarla sorumlu oldukları bölgelerde dolaşarak şirketin hedefleri doğrultusunda pazar payını artırmak üzere teknik pazarlama faaliyetlerinde bulunacaklar. Toros Tarım ürünlerine yönelik olarak demonstrasyon, ürün tanıtımı, yayın paylaşımı ve gübreleme tavsiyesi gibi son kullanıcıya yönelik çalışmalar yapacak olan ekipler, aynı zamanda gittikleri yerlerdeki tarımsal ve ticari faaliyetleri de izleyerek güncel bilgi/veri toplayacaklar.
Teknik ekipler, çiftçilerin yanı sıra tarımsal ürün alım satımı yapan tüccarlar, un fabrikaları ve hal komisyoncusu gibi meslek gruplarına yönelik olarak da, doğru ve dengeli gübre kullanımının ürün kalitesine etkisi gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yürütecekler. Ekiplerin bir başka önemli fonksiyonu da, bayi ve nihai müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik olarak, sahadan alınan olumlu veya olumsuz geri dönüşleri toplamak, raporlamak, değerlendirmek ve takip etmek olacak.
Yıllık bir plana göre ziyaretlerini gerçekleştirecek olan teknik ekipler çiftçilerle bir araya gelerek hem doğru gübreleme konusunda bilgi verecek, hem de onların sorunlarıyla ilgilenecek. Ekim alanlarında gözlem amacıyla hızlı ölçüm kitleri ve el monitörleri gibi teknolojik imkânlardan da yararlanacak olan ekipler, gerekli hallerde toprak ve yaprak örnekleri alarak analize gönderecek. Tüm bu çalışmalar çerçevesinde Torosçiftçi uygulamasının yaygınlaşması ve aktif olarak kullanılması da teşvik edilecek.
Toros Tarım’dan dev kampanya
Toros Tarım, suda eriyen özel gübrelere yönelik olarak düzenlediği çekiliş kampanyası ile çiftçiye ve üreticiye cazip hediyeler kazanma şansı sunuyor. 30 Kasım 2018 tarihine kadar Torosol, Soilmaster, Maxitor, Innofert, Torosera, GreenFeed ve NutriActive ürünlerinden bir adet ya da inhibitörlü gübreden iki adet satın alan çiftçiler, onlarca hediyenin yer aldığı çekilişe katılma şansı kazanacak.
Çiftçilerin çekilişe katılabilmesi için ürünü satın aldıktan sonra bayilerinden “Hediye Çekiliş Kartı”nı istemesi ve üzerinde bulunan işaretli alanı kazıması gerekiyor. Çıkan şifreyi “Torosçiftçi” uygulamasına veya torosciftci.toros.com.tr adresine giren çiftçiler, her şifre ile ayrı bir çekiliş hakkı kazanacak.
Kampanya dahilinde verilecek hediyeler arasında birer adet otomobil ve motosiklet, ikişer adet televizyon, cep telefonu ve bilgisayar, 10 adet tarla uydu takibi ve 50 adet 100 TL’lik hediye çeki bulunuyor. Çekilişin sonuçları 19 Aralık 2018 tarihinde Toros Tarım web sitesinden açıklanacak. Üstelik “Torosçiftçi” uygulamasını telefon veya tabletlerine indirip tarlasını kaydeden çiftçiler, kendi tarlalarına özel gübreleme önerilerinden de yararlanabilecek.
Toros Tarım Ar-Ge Merkezi hizmete girdi
Tarımsal girdi alanında Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan Toros Tarım, Mersin Üretim Tesisi içinde kurulan Ar-Ge Merkezi’ni hizmete açtı. Türkiye’de bitki besini alanına yönelik ilk Ar-Ge Merkezi olan tesiste, sektörün talep ve gereksinimlerini karşılamaya yönelik bilimsel çalışmalar yürütülecek.
Toros Tarım, sürdürülebilir tarımın en önemli girdilerinden olan bitki besini alanında ürün portföyünü yeni ürünlerle çeşitlendirmek ve Türk tarımını teknolojik yeniliklerle tanıştırmak amacıyla Mersin Üretim Tesisi içinde bir Ar-Ge Merkezi kurdu. Merkezde, tarımsal verimliliğe katkı yapacak yeni ürünler geliştirilmesine öncelik verilecek. Ayrıca mevcut ürünlerin iyileştirilmesine ve üretim süreçlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar da yapılacak.
Üretim kapasitesi ve pazar payı itibariyle Türkiye’deki gübre sektörünün en büyük kuruluşu olan Toros Tarım, klasik gübrelerin yanı sıra suda eriyebilen özel gübreler ve organomineral gübrelerle çiftçinin her türlü bitki besini ihtiyacını tek elden karşılamayı hedefliyor. Ar-Ge Merkezi’nde yapılacak geliştirme çalışmalarıyla, Toros’un ürün portföyünün yeni ürünlerle zenginleştirilmesi amaçlanıyor.
Ar-Ge Merkezi’nde ayrıca özel gübre çeşitlerinin de geliştirilmesi ve ülkemizde imal edilmeyen ürünlerin yerli olarak üretilmesi yönünde de çalışmalar yapılacak. Mevcut ürünlerin fiziksel ve kimyasal etkinliğinin, mukavemet ve bekleme sürelerinin artırılması, üretim süreçlerinin geliştirilmesi, optimizasyon, üretimde enerji tasarrufu ve çevresel etkilerin azaltılması gibi konular da, 30 kişilik bir ekibin görev yaptığı yeni Ar-Ge Merkezi'nin hedefleri arasında yer alıyor.
Tunuslu öğrencilerden Agripark’a ziyaret
Çukurova Üniversitesi tarafından düzenlenen Biyoteknoloji Yaz Okulu programına katılan Tunuslu öğrenciler, 23 Temmuz 2018 günü Tekfen Tarım’ın teknolojik tarım merkezi Agripark’ı ziyaret ettiler. Tunus’un farklı üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören öğrenciler, Agripark bünyesindeki Biyoteknoloji Laboratuvarı’nda yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldılar. Ziyaret kapsamında öğrenciler Agripark’taki Doku Kültürü Laboratuvarı’nı, seraları ve buğday Ar-Ge birimini gezme imkânı da buldular.
TAYSEB’in işletmesi 2030’a kadar Toros’un
Toros Tarım ile Ticaret Bakanlığı arasında varılan anlaşma ile Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin 2020 yılında bitecek olan işletme süresi 2030 yılına kadar uzatıldı. Serbest bölgenin gelecek yıllarda kimya ve petrokimya alanında önemli bir sanayi ve ihracat merkezi olması bekleniyor.
1990 yılında Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi’nin (TAYSEB) kurulup işletilmesini Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde üstlenen Toros Tarım’ın sözleşmesi Ticaret Bakanlığı tarafından 2030 yılına kadar uzatıldı. Bu süre içinde bakanlığın talep ettiği yatırımların yanında, bölgenin gelişmesiyle ilgili olarak ortaya çıkabilecek diğer ilave yatırımlar ve ihtiyaçlar da Tekfen Grubu tarafından hayata geçirilecek.
Söz konusu taahhütler arasında en önemlisi, serbest bölge kullanıcılarının enerji maliyetlerini düşürmek için planlanan yatırım. Bölgede faaliyet gösteren yatırımcı firmaların dış pazarlardaki rekabet gücünü artırabilmek ve daha uygun maliyetli elektrik teminini sağlamak amacıyla 154 kV’lik şalt merkezinin inşasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Ayrıca serbest bölgeye doğalgaz getirilmesi için de girişimlere başlanmış durumda.
TAYSEB’in daha modern bir yapıya kavuşturulması amacıyla, ileride oluşacak ihtiyaçlar da düşünülerek idari ve servis binaları, yemekhane, revir, itfaiye binası ve modern otomasyon sistemi yatırımlarının proje ve planlama çalışmalarına başlandı. Mevcut altyapının bakım ve onarımı, peyzaj ve düzenleme çalışmaları, yeni yol ve altyapı çalışmaları da Ticaret Bakanlığı’na sunulan yatırım takvimine göre yapılacak.
TAYSEB’in yıldızı parlıyor
4 milyon 600 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin ve dünyanın en büyük serbest bölgelerinden biri olan TAYSEB, İskenderun Körfezi’nde 5 km uzunluğunda bir sahil şeridi boyunca uzanıyor. Bulunduğu bölgeye yönelik yeni yatırım planları sayesinde TAYSEB’in, gelecek beş yılda küresel ölçekte de adından söz ettiren, kimya ve petrokimya ağırlıklı bir sanayi ve ihracat merkezi olması öngörülüyor.
Halihazırda bölgede kimya sektörü başta olmak üzere çimento, inşaat malzemeleri, tersane, demir-çelik, gıda ve yem sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda işletme bulunuyor. 2017 yılı itibariyle 814 milyon ABD doları ticaret hacmine sahip olan TAYSEB, 2018’in ilk altı ayında ise 624 milyon ABD dolarına ulaştı. 2018 yılı sonunda toplam ticaret hacminin 1,2 milyar ABD dolarını aşması bekleniyor.