SOSYAL SORUMLULUK
Tekfen Filarmoni
Bakû’da
Çokuluslu yapısıyla “Üç Denizin Sesi” lakabıyla barış adına ortak bir dil yaratmayı amaçlayan Tekfen Filarmoni, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları vesilesiyle 5 Haziran’da Bakû’da bir konser verdi.
Farklı kültürler arasındaki ilişkileri geliştirmek ve barış adına ortak bir dil yaratmak amacıyla 1992 yılında temelleri atılan ve günümüzde “Üç Denizin Sesi” lakabıyla Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz bölgelerinden toplam 23 ülkenin müzisyenlerinin yer aldığı Tekfen Filarmoni, zaman zaman konserlerinde kültürlerini temsil ettiği ülkelerin yerel müzik ve enstrümanlarına da yer veriyor.
Orkestra, bu konserlerden birini, Tekfen İnşaat’ın davetlisi olarak Azerbaycan Halk Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları vesilesiyle 5 Haziran’da Bakû’da verdi. Kardeş ülke Azerbaycan, Tekfen İnşaat’ın faaliyet gösterdiği ülkeler arasında özel bir öneme sahip. Bu ülkede 22 yıldan bu yana sayısız önemli projeye imza atan Tekfen İnşaat, 100. yıl kutlamalarına müziğin evrensel diliyle özel bir armağan sunmak istedi. Tekfen Filarmoni’nin bu amaçla Bakû’da verdiği konserin Türk ve Azeri bestecilerinin eserlerinden oluşan programı da yıldönümü onuruna özel olarak belirlendi.
Tekfen Filarmoni, Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konserde biri Türk diğeri Azeri iki usta soliste eşlik etti. Azerbaycan’ın milli sazı kemançanın aileden yetişen genç icracısı Mehri Arıfkızı, ünlü Azeri besteci Hacı Hanmemmedov’un Kemança Konçertosu’nu seslendirirken, Türk klasik müziğinin uluslararası platformda en başarılı temsilcilerinden biri olan Hüseyin Sermet de Ulvi Cemal Erkin’in Piyano Konçertosu’nu yorumladı. Tekfen Filarmoni, programında ayrıca doğumunun 100. yıldönümünde Azeri besteci Gara Garayev’in Arnavut Rapsodisi ve Fransız besteci Charles Gounod’un ünlü operası Faust’tan Bale Müziği’ne de yer verdi.
Konsere, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin üst düzey devlet görevlileri ile Azeri, Türk ve yabancı iş insanları, diplomatik misyon temsilcileri ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Konserin ev sahipliğini yapan Tekfen de, İstanbul’dan gelen ve Azerbaycan’da çalışan üst düzey yöneticiler tarafından temsil edildi.
Tekfen Filarmoni'nin bir özelliği de repertuvarına ülkelerin yerel enstrümanlarını da dahil etmesi. Bakû'daki konserin programında yer alan kemança da bu çalgılardan biri.
Haydar Aliyev Kültür Merkezi
Konserin yapıldığı Haydar Aliyev Kültür Merkezi, başkent Bakû’nun simge binalarından biri. Kültür Merkezi aynı zamanda, Azerbaycan yönetiminin şehircilik ve mimari olarak eski Sovyetler Birliği’nin katı ve genellikle anıtsal etkisinden uzaklaşma ve kendi kültürüne göre yeniden şekillendirme hedefi açısından da, ülkenin kültür tarihine geçecek nitelikte bir yapı.
2016 yılında hayata gözlerini yuman, Irak asıllı İngiliz mimar Zaha Hadid’in son dönem işlerinden biri olan Haydar Aliyev Kültür Merkezi, modern bir kültür merkezinin nasıl olması gerektiği sorusuna cevap veriyor. Azerbaycan mitolojisindeki Hazar Denizi’nin yükselişini yansıtan sıra dışı formuyla bir heykel etkisi yaratan kültür merkezinin en dikkat çekici mekânlarından biri de konser salonu. Akustik niteliğini artırmak için beyaz meşenin kullanıldığı oditoryumun yanı sıra kültür merkezinde bir konferans salonu, kütüphane, medya merkezi, müze ve sanat galerileri yer alıyor.