Metal Terzileri’nden
yeşil amonyak yatırımları yolunda önemli bir deneyim
Türkiye’nin önde gelen depolama tankı üreticilerinden Tekfen İmalat, sektördeki deneyimlerine bir yenisini katarak Eti Bakır’ın Samsun tesisi için yeni bir amonyak depolama tankını başarıyla inşa etti. 15.000 ton kapasiteli amonyak tankı, hem yüksek depolama kapasitesi hem de üst düzey güvenlik standartlarıyla dikkat çekiyor. Proje, Tekfen’in yeşil amonyak alanındaki stratejik hedefleri için de önemli bir referans teşkil ediyor.
“Metal Terzileri” olarak da anılan Tekfen İmalat, Mühendislik ve Taahhüt Grubu’nun sinerjisinden de faydalanarak Eti Bakır’ın Samsun’daki tesisi için 15.000 ton kapasiteli amonyak tankı ile yeni amonyak tesisinin yapım işlerini başarıyla gerçekleştirdi. TGE Gas Engineering’in alt yüklenicisi olarak 2021 yılında başlanan projede, depolama tankının yanı sıra muhtelif borulama ve çelik konstrüksiyonu için mühendislik, malzeme temini, prefabrik imalat, nakliye ve saha uygulama (EPFC) hizmetleri verildi. Çift cidarlı olarak inşa edilen depolama tesisinin iç tankı 35 metre çapa ve 26 metre yüksekliğe, dış tankı ise 37 metre çapa ve 28 metre yüksekliğe sahip bulunuyor. Tesisin -35°C tasarım sıcaklığında çalışan soğuk prosesleri içermesi ve deprem sırasında depolama tankını sarsıntılara karşı koruyacak sismik izolatörlü bir sistemin tasarlanıp hayata geçirilmesi de projenin öne çıkan özellikleri olarak dikkat çekiyor.
Geçtiğimiz eylül ayı sonunda başarıyla tamamlanarak teslim edilen projede, Tekfen Mühendislik’in tasarım ve ileri mühendislik alanındaki bilgi birikimi ile Tekfen İmalat’ın operasyonel kabiliyeti ve üretim kapasitesi bir araya geldi. Tekfen İmalat Saha Tankları Tasarımı ve Montaj Müdürü Tayfun Şenuysal ve Şantiye Şefi Ali Sivri, “Mühendislik hizmetleri konusunda Tekfen Mühendislik ile sağlanan grup içi sinerjisi, Derince ve Ceyhan Fabrikalarımızın önemli katkıları ve sahada hizmet aldığımız uygulama taşeronlarımız ile oluşturulan dinamik ve özverili çalışma projenin başarısında kilit rol oynadı” diye konuştu.
Birçok özelliğiyle referans niteliğinde bir proje
Bu zor projede Tekfen İmalat ile Tekfen Mühendislik arasındaki karşılıklı güven ve uyumlu işbirliğine dikkat çeken Tekfen Mühendislik Tesis Yerleşimi ve Borulama Departmanı Koordinatörü Veysel Doruk Akbel de, iki şirketin proje süresince birbirini tamamlayacak şekilde çalışarak birçok zorluğun üstesinden birlikte geldiğini, bu sayede de yetkinliklerini birlikte geliştirerek gelecekteki projeler için önemli bir referans ortaya çıkardıklarını belirtti. Bu tür düşük sıcaklıklarda çalışan sistemlerin genleşmeden çok büzülmeye (kontraksiyon) odaklanan bir tasarım yaklaşımı gerektirdiğini, bu nedenle hem boru hem de depolama tankı sistemlerinde detaylı analizler gerçekleştirildiğini anlatan Akbel, projenin Tekfen Mühendislik açısından önemi hakkında şunları söyledi:
“Projeye başladığımızda elimizde yeterli insan kaynağı yoktu ve teknik kapasitemizi zorlayan bir işti. Ancak, bu projenin stratejik bir yatırım olduğunu düşünerek portföyümüze eklemek istedik. Projeyi üstlenirken, mühendislik ekibimizin yetkinliklerini bir adım öteye taşımayı ve şirketimizin proje çeşitliliğini artırmayı hedefledik. Süreç boyunca modelleme altyapısını, katalogları ve saha destek mekanizmalarını sıfırdan geliştirdik. Bu sayede, sadece uygulayıcı değil, aynı zamanda yenilikçi bir çözüm ortağı haline geldik. Gelecekte daha büyük projelerde Tekfen İmalat ve Tekfen Mühendislik işbirliğiyle yer alacak güçlü bir referans noktası oluşturmayı amaçladık. Proje başarıyla tamamlandı ve sistem devreye alındı. Şu anda tank ve tüm ekipmanlar sorunsuz şekilde çalışıyor. Bu başarı, sadece teknik anlamda değil, işbirliği ve proje yönetimi açısından da önemli bir kazanım oldu.”
Üniversiteler ve araştırma merkezleri de projenin paydaşları arasında yer aldı
Projede akademik kurumlarla kurulan stratejik işbirlikleri de, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine ve saha uygulamalarının optimize edilmesine olanak tanıdı. Tekfen Mühendislik, proje için Boğaziçi ve Alanya Üniversiteleri ile ortak bir çalışma yürüttü. Bu doğrultuda, saha zeminine özel depremsellik çalışmaları yürütülerek farklı yükleme senaryolarına göre analizler gerçekleştirildi. İlgili çalışmalar kapsamında, uluslararası kod ve standartlar, akademik kaynaklar ve raporlamalardan faydalanıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde, genellikle hastane gibi binalarda kullanılan sismik izolatörler, yeni amonyak tankında da başarılı bir şekilde uygulandı. Deprem riski yüksek bölgeler için güvenilir ve yenilikçi teknoloji anlayışıyla çözüm sunan sismik izolatörler ile amonyak gibi kritik bir maddenin güvenli şekilde depolanması sağlandı.
Uluslararası alanda önemli bir referans olan yeni amonyak tankı ve tesisi yapım işleri projesi, Tekfen’in yenilenebilir enerji çözümlerine yönelik stratejik hedefleri açısından da önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Proje, Grubun yeni yatırım alanları arasında yer alan yeşil amonyak depolama çözümleri konusunda şirketin bilgi birikimine önemli bir katkı sağladı.
TAYFUN ŞENUYSAL
Tekfen İmalat Saha Tankları Tasarımı ve Montaj Müdürü
“Bu proje, yenilenebilir enerjinin temel yapı taşlarından birini oluşturan yeşil amonyağın nasıl depolanacağı yönünde bize ve şirketimize büyük kazanımlar sağladı.”
ALİ SİVRİ
Tekfen İmalat Şantiye Şefi
“İSG ve kalite gerekliliklerinin ön planda olduğu, taşeron yönetiminin de sahada başarılı bir şekilde kurgulandığı bir taahhüt işini başarıyla tamamladık.”
VEYSEL DORUK AKBEL
Tekfen Mühendislik Tesis Yerleşimi ve Borulama Departmanı Koordinatörü
“Bu proje hem şirketimiz hem de Tekfen İmalat için gelecekteki benzer projelerin ve işbirliği fırsatlarının önünü açan önemli bir kilometre taşıdır.”
“Metal Terzileri” dünyanın farklı noktalarında, bugüne kadar muhtelif kapasiteli 382 adet depolama tankının dizayn, prefabrikasyon ve montaj işini başarıyla gerçekleştirdi.