Tekfen Vakfı
Soma ve Aydın’da kadın girişimcilerle buluştu
Tekfen Vakfı, 10 yılı aşkın bir süredir Türkiye Grameen Mikrofinans Programı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile işbirliği yaparak toplumsal kalkınma alanında önemli projeler yürütüyor. Bu kapsamda, Tekfen Vakfı’nın yeni koordinatörü Çiğdem Tongal, 27 Kasım’da Soma Tekfen Mikrofinans Şubesi ziyaret ederek kadın girişimcilerle bir araya geldi. 28 Kasım’da ise Aydın İncirliova Kültür Merkezi’nde 36 kadın çiftçi girişimciye Toros Tarım uzmanlarının katılımıyla tarım eğitim programı düzenlendi.
2014 yılında Soma’da meydana gelen feci maden faciasının ardından Somalı kadınlara alternatif gelir imkânları yaratmak amacıyla Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında açılan Soma Mikrofinans Şubesi, Tekfen Vakfı’nın toplumsal kalkınma çalışmalarının ilk adımını oluşturdu. 2017 yılında Mersin ve 2023 yılında Bartın Mikrofinans Şubelerinin eklenmesiyle mikrokredi desteği daha da genişletildi. Vakfın bugüne kadar aktardığı fon aracılığıyla, geleneksel banka sistemlerinden farklı olarak, esnek ödeme kolaylıkları sağlayan mikrokredi programı kapsamında Türkiye’nin çeşitli illerinde toplam 3 bini aşkın kadın girişimci desteklendi.
Kadın çiftçilere özel bir destek programı: Kadın Çiftçi Kredisi Projesi
Tekfen Vakfı, toplumsal kalkınma faaliyetleri kapsamında 2021 ilkbaharında TİSVA ve Toros Tarım güç birliğiyle tarım sektöründeki kadın girişimcilere odaklanan “Kadın Çiftçi Kredisi” projesini hayata geçirdi. Pilot bölge olarak Ege Bölgesi’nde başlayan proje, kadın çiftçilere finansal ve eğitim desteği verilerek sosyal ve ekonomik bakımdan güçlendirilmelerini hedefliyor. Bu kapsamda bugüne kadar Ege Bölgesi’nde yaklaşık 500 kadın çiftçi desteklenirken, proje 2022 yılında Akdeniz Bölgesi’ne de uzandı. Program, 2023 yılında Kahramanmaraş depremleri sonrasında ise Hatay, Reyhanlı ve İskenderun’u kapsayacak şekilde genişletildi. Bu doğrultuda Hatay’da 174 kadın çiftçiye ulaşılarak bölgeye kalkınma desteği sunuldu.
Kadın çiftçilere yönelik eğitim programlarının sonuncusu 28 Kasım Perşembe günü Aydın İncirliova Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toros Tarım Tarımsal Teknik ve Dijital Pazarlama Müdürü Ali Hikmet Tatarhan ve Çukurova Üniversitesi’nden Toros Tarım Akademik Danışmanı Doç. Dr. Emin Bülent Erenoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen eğitimde 36 kadın çiftçi girişimciye doğru tarım uygulamaları konusunda bilgi verildi.
“Ben çocuğumu okuttum, artık kendim için para kazanıyorum.”
Çay Ocağı İşletmecisi, Soma Şubesi Mikrokredi Kullanıcısı
“Burayı üç yıl önce görmeliydiniz. Çok gariban bir dükkânım vardı, şimdi klimam var.”
Terzi, Soma Şubesi Mikrokredi Kullanıcısı
“Teyzemi sera açması için teşvik edeceğim.”
Girişimci, Soma Şubesi Mikrokredi Kullanıcısı
Kadın Çiftçi Kredisi Projesi niçin farklı?
Kadın Çiftçi Kredisi Projesi’ni benzer kadın girişimcilik finansman modellerinden ayıran iki temel farklılık bulunuyor.
Dayanışma ağı: Kadın girişimciler, tahsilat günleri için her hafta bir araya gelerek yaşadıkları ortak zorlukları paylaşıyor, deneyimlerini tartışıyor ve birbirlerine moral desteği sağlıyor. Bu model kadınların bireysel başarısını desteklerken, aynı zamanda onlara bir dayanışma ağının parçası olma fırsatı sunuyor.
Eğitim destekleri: Toros Tarım’ın uzmanlığından faydalanılarak kadın çiftçilere geniş kapsamlı eğitim programları düzenleniyor. Böylece kadınların bahçe ve tarlalarını daha verimli kullanmaları, modern ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını benimsemeleri destekleniyor. Kadın çiftçiler bu eğitimler yoluyla bir yandan tarım alanlarının verimliliğini artırırken, bir yandan da yandan ekonomik bağımsızlıklarını güçlendiriyor.
Tekfen Vakfı Koordinatörü Çiğdem Tongal kimdir?
Eylül 2024 itibarıyla Tekfen Vakfı’nda Koordinatör olarak göreve başlayan Çiğdem Tongal, 15 yıllık profesyonel deneyimiyle akademi, sivil toplum ve özel sektör kesişiminde dönüşüm süreçlerini destekleyen projelerde uzmanlaşmıştır. Sosyal etki izleme ve değerlendirme, hikaye anlatıcılığı ve katılımcılığı teşvik etme konularında uzman olan Çiğdem, Katılımcı Liderlik Sanatı, Şiddetsiz İletişim ve kolektif aklı harekete geçiren yaklaşımlar aracılığıyla dönüşüm odaklı çalışmalara liderlik etmiştir.
Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden lisans derecesini ve Stratejik İletişim Yönetimi alanındaki yüksek lisansını tamamlamış, tezinde Türkiye’deki sosyal girişimciler üzerine çalışmıştır. 2009-2018 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi ve İstanbul Politikalar Merkezi’nde proje yöneticiliği yapmıştır. 2019-2024 yılları arasında İstanbul merkezli bir danışmanlık firması olan Heart Mind Design (HMD) ekibi bünyesinde Sosyal Etki Değerlendirme ve Hikaye Anlatıcılığı Lideri olarak görev almış, burada Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarında çok paydaşlı diyalog süreçlerini kolaylaştırarak katılımcı dönüşüm süreçlerini hayata geçirmiş ve etki izleme projelerine liderlik yapmıştır.