Tekfen Holding’den
stratejik yaklaşımı doğrultusunda üç yeni hamle
Yenilenebilir enerji çözümleri ve yatırımları alanındaki büyüme stratejisi kapsamında ilk adımını atan Tekfen Holding, Balıkesir’de bulunan 14,4 megavatlık lisanslı Marmara Rüzgâr Enerji Santrali’ne ilişkin hisse devir sözleşmesini imzaladı. İştiraki Toros Tarım ise aynı gün ikinci bir anlaşmaya imza atarak, 2019’da yüzde 70 hissesini devraldığı Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin kalan yüzde 30’luk payını da alarak şirketin tek sahibi oldu. Ardından, Tekfen ile Enerjisa Üretim arasında yeşil hidrojen-yeşil amonyak projesinde beraber çalışmak üzere Niyet Mektubu imzalandı.
Tekfen, yenilenebilir enerji çözümleri ve yatırımları alanındaki büyüme stratejisi kapsamında birbiri ardına adımlar atmaya devam ediyor. Aynı gün içinde yenilenebilir enerji stratejisi doğrultusunda toplamda yaklaşık 25 megavatlık elektrik üretim kapasitesi içeren iki satın alma işlemine imza atan Tekfen, öncelikle ilk Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yatırımı için hisse devir sözleşmesini imzaladı. Ardından Grup Şirketlerinden Toros Tarım, sürdürülebilir tarımsal üretim hedefleri kapsamında 2019 yılında yüzde 70 hissesini satın aldığı Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin kalan yüzde 30’luk hissesini de devralarak şirketin tek sahibi oldu.
Bu iki imzadan kısa bir süre sonra Tekfen, yeşil enerji alanında beraber çalışmak üzere Enerjisa Üretim ile “güç birliği” yaptı. Türkiye’nin önde gelen iki büyük kuruluşunun sahip oldukları uzmanlıkları, aynı hedef doğrultusunda kullanmak adına imzalanan Niyet Mektubuyla Tekfen ve Enerjisa Üretim yüksek kapasiteli, yeşil hidrojen-yeşil amonyak projesinde beraber çalışacak. Bu projede, Tekfen’in mühendislik ve endüstriyel tesis inşaatı alanındaki ve Enerjisa Üretim’in de yenilenebilir enerji konusundaki deneyimlerini birleştirmeleri hedefleniyor.
Tekfen Grup Şirketler Başkanı Hakan Göral:
“Yeşil enerji odaklı dönüşümle Grubumuzu yarınlara taşıyoruz.”
Grubun, yenilenebilir enerji yönünde attığı adımlarla ilgili bir açıklama yapan Tekfen Grup Şirketler Başkanı Hakan Göral, “İş yapış kültürümüz ve deneyimlerimizden aldığımız güçle teknoloji, inovasyon ve sürdürülebilirlik temelli iş modelimiz ve yeni stratejimiz doğrultusunda Grubumuzu yarınlara taşımak için çalışmaya devam ediyoruz. Yeşil enerji odaklı dönüşüm de, bu amaçla yürüttüğümüz en önemli başlık. Yaklaşık altı ay önce Grubumuz bünyesinde hayata geçirdiğimiz Tekfen Yenilenebilir Enerji Çözümleri A.Ş. ile bu yöndeki projelerimize hız vermek için yola çıktık ve bu yoldaki ilk adımımız olan Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) yatırımımıza ilişkin hisse devir sözleşmesine imza attık” dedi.
Yenilenebilir enerji çözümleri segmentinde büyümek ve hedeflerine ulaşabilmek amacıyla, öncelikle halihazırda kurulu bulunan enerji santral yatırımlarına odaklandıklarını kaydeden Göral, “Bu alanda amacımız, Taahhüt Grubumuzu bir Mühendislik, Satın Alma ve İnşaat (EPC) oyuncusu olacak şekilde yeniden konumlandırmak. Söz konusu yeni yatırımlarımız, yeşil amonyak ve yeşil hidrojen projeleri kapsamında büyümeyi içeren, Tekfen’in sürdürülebilir enerji çözümleri alanındaki varlığını artırma stratejisinin bir gerekliliği.
Bu minvalde, kendi bünyemizde yatırımını gerçekleştirmeyi planladığımız orta büyüklükte bir yeşil hidrojen-amonyak tesisi için, dünyanın en önemli teknoloji tedarikçileriyle görüşmelerimizin birinci aşaması tamamlandı” diye belirtti.
Göral, “Bu hedefimiz doğrultusunda ilk olarak rüzgâr ve güneş enerji sistemleri üzerine yatırımlara odaklandık. Geliştirmek, kurmak ve ardından işletmek üzerine planladığımız bu tür yatırımlar için faaliyette olan bazı santralleri bünyemize almayı önceliklendirdik. Bu anlayışla da Balıkesir’de 9,6 megavatlık kurulu, 4,8 megavatlık artırım kapasitesi ile toplam 14,4 megavatlık Marmara RES üretim lisansının sahibi olan Babadağ Elektrik Üretim Sanayi Ticaret A.Ş.’yi tüm hisseleriyle birlikte devralıyoruz. Türkiye’deki muadilleriyle karşılaştırıldığında oldukça yüksek bir verimliliğe sahip olan Marmara RES’in, üreteceği elektrik enerjisiyle yaklaşık 25.000 hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması mümkün olacak” dedi.
“Geçmiş 50 yılda olduğu gibi bugün de çiftçilerimizle birlikte Türk tarımını daha iyi noktalara getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.”
Tekfen, aynı gün ikinci bir hisse alım sözleşmesine daha imza atarak gübre sektöründeki sürdürülebilirlik vizyonuyla gerçekleştirdiği çalışmalarını hızlandırdı. Toros Tarım, organik ve organomineral gübre pazarlarındaki konumunu yeşil ve döngüsel ekonomi yaklaşımı ile güçlendirmek amacıyla 2019 yılında yüzde 70’ini satın aldığı Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin kalan hisselerini de 1 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen törenle Altaca Çevre Teknolojileri ve Enerji Üretim A.Ş.’den satın aldı. Böylece Toros Tarım şirketin tek sahibi oldu.
Gönen Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin Balıkesir-Gönen’de bulunan tesisi ile bağlı ortaklığı olan Meram Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’nin Konya-Meram’da bulunan ileri teknolojiye sahip tesislerinde, bitkisel ve hayvansal organik atıklardan biyogaz ve biyogazdan elektrik üretimi yapılıyor, ayrıca katı ve sıvı organik gübre elde ediliyor. İlk organomineral gübre çeşitlerini 2017 yılında pazara sunan Toros Tarım, organik ve organomineral gübre alanındaki yatırımlarını sadece ticari potansiyeli açısından değil, aynı zamanda ülke tarımının sürdürülebilirliğine bir katkı olarak da değerlendiriyor.
Hisse devri için yapılan törende Gönen ve Meram tesislerinin toplam 9,62 megavatlık kurulu elektrik gücü bulunduğunu hatırlatan Tekfen Grup Şirketler Başkanı Hakan Göral, “Gerçekleştirdiğimiz bu satın almayla, yıllık 110 bin ton organomineral gübre üretim kapasitesine sahip olduğumuz bu tesislerimizde, çok daha hızlı ilerleme sağlayacağımız muhakkak. Aynı zamanda süreç ve yönetsel verimliliğin artacağına da inanıyoruz. Sürdürülebilirlik ve toplumsal değer yaratma ilkelerimize bağlı olarak geçmiş 50 yılda olduğu gibi bugün de çiftçilerimizle birlikte Türk tarımını daha iyi noktalara getirmek için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Bu satın almalar ile Tekfen Holding bünyesinde faaliyet gösteren çeşitli işletmelerin toplam lisanslı gücü 72 megavata ulaşmış oluyor. Toros Tarım’ın atık ısı kullanılarak Samsun tesislerinde 30 megavat, Mersin tesislerinde ise 7 megavatlık elektrik enerjisi üretim kapasitesi bulunmakta olup; bu yatırımlar, kaynakları verimli kullanma, sera gazı emisyonlarını azaltma doğrultusunda döngüsel ekonomi modeline olumlu katkılar sağlıyor.
“Tekfen’in yeşil enerji odaklı dönüşümünde ‘yeşil amonyak-yeşil hidrojen’ konusunu önemli bir sac ayağı olarak görüyoruz.”
Enerjisa Üretim ile imzalanan iş birliği anlaşmasına yönelik olarak Hakan Göral, dünya yeşil hidrojen talebinin 2030 yılı itibarıyla 40 milyon tonlara ulaşmasının beklendiğini ve sonrasında da hızla artacağını kaydetti. Hakan Göral, söz konusu Niyet Mektubu ile yenilenebilir enerji çözümleri ve yatırımları alanındaki büyüme stratejileri kapsamında önemli bir adım daha attıklarını söyledi. Göral, “Tekfen'in yeşil enerji odaklı dönüşümünde ‘yeşil amonyak-yeşil hidrojen’ konusunu önemli bir sac ayağı olarak görüyoruz. Bitki besin ürünleri alanında Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan iştirakimiz Toros Tarım'ın karbon ayak izinin düşürülmesinde ve yurt dışı pazarlara erişiminde yeşil amonyak kullanımı önemli bir rol oynayacak.
Bu amaçla, Enerjisa Üretim ile yenilenebilir enerji kullanarak yeşil hidrojen ve yeşil amonyak üretimi yapılacak bir tesis kurulması hedefleniyor. Böylece Toros bir yandan kendi hammadde ihtiyacını karşılarken aynı zamanda üretiminin bir kısmını iç ve dış müşterilerine satabilecek. Bu kapsamda, Enerjisa Üretim ile bir Niyet Mektubuna imza attık. Hem Taahhüt Grubumuzun tecrübe ve deneyimi hem de Enerjisa Üretim’in yenilenebilir enerji konusundaki birikimleri bu proje için çok değerli. Böylece Taahhüt Grubumuz da edineceği yetkinlikle, çok hızlı artması beklenen yeşil hidrojen-yeşil amonyak taleplerini bir fırsat olarak görerek, yurt içi ve yurt dışı müşterilerine bu yeni segmentte vereceği hizmeti büyümek için bir sac ayağı olarak kullanacak“ dedi.
Gerçekleştirilecek iş birliğinin ülkemizde yeşil enerji yatırımlarına önemli bir ivme kazandırmasını hedeflediklerini vurgulayan Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan ise, “Türkiye’nin lider özel sektör elektrik üreticisi Enerjisa Üretim olarak tüm operasyonlarımızda sürdürülebilirlik konusunu en önemli başlık olarak ele alıyor, aksiyonlarımızın tamamını bu çerçevede gerçekleştiriyoruz. Yenilikçi ve çevreci enerji teknolojilerinde son dönemde ülkemizde birçok ilki hayata geçirdiğimiz Bandırma Enerji Üssümüz, sadece verimliliğiyle değil, aynı zamanda stratejik konumuyla da Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin kalbinde yer alıyor. Tekfen gibi önemli bir kuruluşla yeşil amonyak tesisi kuruluşu noktasında ilk adımı atmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu iş birliğinin, sürdürülebilir bir gelecek inşa etme noktasında önemli bir adım olacağına inanıyoruz.’’ şeklinde konuştu.