Tekfen Filarmoni’den
coşku dolu
100. yıl konseri
Tekfen Filarmoni, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünü çok özel iki konserle kutladı. İstiklal Marşımızın bilinmeyen hikâyesini konu alan konserlerde, Kurtuluş Savaşı sürerken Milli Marş için açılan beste yarışmasına gönderilen 100’den fazla eser arasından notalarına ulaşılabilen 12’si yeniden hayat buldu. Yiğit Sertdemir, Ceyda Düvenci ve Mert Fırat’ın anlatımlarıyla seyircileri 100 yıl öncesine götüren konserde, Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni’ye Masis Aram Gözbek şefliğinde MAGMA Filarmoni Korosu eşlik etti. 25 ve 28 Ekim tarihlerinde CSO Ada Ankara ve AKM İstanbul’da dev bir kadro ile gerçekleştirilen konserler, salonları dolduran dört bin seyirci tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.
1920 yılında, Anadolu’da Milli Mücadele’nin tüm hızıyla devam ettiği sırada Mustafa Kemal ve dava arkadaşları, uçurumun kıyısındaki ülkeyi kara bahtından kurtarmak ve küllerinden yeni bir ülke inşa etmek üzere gecelerini gündüzlerine katarken, doğmakta olan genç Cumhuriyet’in aynen bayrağı gibi bir de Milli Marş’a ihtiyacı olduğunu düşündüler. Savaşın onca imkânsızlığına rağmen bu marşın hem güftesi hem de bestesi için, herkesin katılabileceği bir yarışma açtılar. Ülkenin neresinde olursa olsun, kalbi Ankara’daki kurtuluş mücadelesi için atan vatansever şair ve müzisyenler, eserleriyle bu yarışmalara iştirak ettiler.
Tekfen Vakfı adına araştırmacı yazar Mehmet Altun’un çalışmalarıyla arşivlerden çıkartılan, yarışmaya katılmış İstiklal Marşı bestelerinden 12’si, Tekfen Filarmoni’nin 100. yıl konserlerinde yeniden hayat buldu. Aralarında merhum Nevit Kodallı’nın da bulunduğu, Emre Aracı, Hasan Uçarsu ve Özkan Manav gibi günümüz Türk bestecilerinin aslına sadık kalarak düzenlediği İstiklal Marşı besteleri 25 Ekim’de Cumhuriyetimizin kalbi olan Ankara’da (CSO Ada), 28 Ekim’de de İstanbul’da Ulu Önderimizin adını taşıyan Atatürk Kültür Merkezi’nde seslendirildi.
Bu özel konserlerde daimi şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni’ye, şef Masis Aram Gözbek yönetiminde MAGMA Filarmoni Korosu, Ankara Operası solist sanatçısı tenor Faik Mansuroğlu ve mezzo-soprano Sumru Ağıryürüyen, ayrıca Türkiye’nin önde gelen saz ustaları Göksel Baktagir (kanun), Yurdal Tokcan (ud) ve Ercan Irmak (ney) eşlik etti.
Seyircilerden alkış yağmuru
Mehmet Zati Arca, Mustafa Sunar, Lemi Atlı, İsmail Zühtü, Ahmet Yekta Madran ve Abdülkadir Töre gibi dönemin önemli müzik insanlarının İstiklal Marşı için yazdıkları bestelere ek olarak, Kazım Karabekir’in alternatif olarak sözlerini yazıp bestelediği İstiklal Marşı da projeye dahil edildi. Sahnede, toplam 150 kişinin yer aldığı görkemli konserde, güfte ve beste yarışmalarının Kurtuluş Savaşı ile eşzamanlı ilerleyen sıra dışı hikâyesini ise tiyatro yönetmeni ve oyuncusu Yiğit Sertdemir’in rejisiyle; Ceyda Düvenci, Mert Fırat ve Yiğit Sertdemir canlandırdı.
Salonları dolduran yaklaşık dört bin kişinin kimi zaman gözleri yaşararak, zaman zaman da o günlerin heyecanını içinde hissederek izlediği konserler, büyük bir coşku yarattı. Dakikalarca alkışlanan konserler, seyircilerin tek bir ağız ve tek yürek olarak okuduğu İstiklal Marşı ve İzmir Marşı ile sona erdi.
İSTİKLAL MARŞI’NIN BESTECİLERİ
Mehmet Zati Arca / Düzenleme - Çetin Işıközlü
Mustafa Sunar / Düzenleme - Betin Güneş
Kazım Uz / Düzenleme - Emre Aracı
İsmail Hakkı Aksoy / Düzenleme - Ertuğ Korkmaz
Mustafa Sunar / Düzenleme - Hüseyin Sermet
Halit Lemi Atlı / Düzenleme - Turgay Erdener
Kâzım Karabekir / Düzenleme - Hasan Uçarsu
İsmail Zühtü / Orijinal piyano solo olarak seslendirildi
Ahmet Yekta Madran / Düzenleme - Nevit Kodallı
Abdülkadir Töre / Düzenleme - Ayşe Önder
Ahmet Yekta Madran / Düzenleme - Özkan Manav
Ali Rıfat Çağatay / Düzenleme - Murat Kodallı
Zeki Üngör / Düzenleme - Edgar Manas