Orman yangınlarıyla mücadeleye yerinde destek

Yaz aylarında ülkemizin pek çok yerinde baş gösteren orman yangınları yüreğimizi de yakarken, ülke çapında birçok kurum ve vatandaşlar yangınlarla mücadeleye destek verdi. Bu seferberlikteki yerini alan Tekfen İnşaat, malzeme yardımlarının yanı sıra Osmaniye’nin Kadirli bölgesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmalarına iş makineleri ile fiilen de katıldı. Tekfen Vakfı ve Toros Tarım ise sırasıyla yaklaşık 200 bin TL ve 100 bin TL tutarında malzeme bağışında bulundu.

Küresel ısınma, etkilerini tüm dünyada büyük orman yangınları şeklinde de gösteriyor. Bu yaz ABD’den Sibirya’ya, İspanya’dan Brezilya’daki Amazon ormanlarına kadar dünyanın dört bir yanında çıkan orman yangınları büyük bir felakete yol açtı. Türkiye de bu konuda son yılların en ağır bilançosuyla karşı karşıya kaldı. Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi’nin (EFFIS) verilerine göre Türkiye’de 2021 yılında yaklaşık 178 bin hektar (yaklaşık 250 bin futbol sahası) büyüklüğünde orman, yangınlardan zarar gördü. Bu rakam, yine EFFIS’in verilerine göre aynı dönem ve aynı bölgede 2008-2020 arasında ortalama yanan alanın 8 katından daha büyük.

Bu korkunç tablo, ülke çapında büyük bir seferberliğe yol açtı. Birçok kurum maddi ve malzeme yardımlarıyla yangınla mücadeleye destek verirken, vatandaşlar da söndürme ve soğutma çalışmalarına gönüllü katıldı.

Tekfen İnşaat yangın bölgesinde!

Tekfen İnşaat, 28 Temmuz’da Osmaniye’nin Kadirli bölgesinde yangın çıkması üzerine, Orman Genel Müdürlüğü ve AFAD koordinasyonunda bölgeye 2 dozer ve 1 yükleyici göndererek yangınla mücadele çalışmalarına fiilen katıldı. Üç gün boyunca orman bölgesinde soğutma ekipleri için yol açan ekipte Güney Anadolu Tesisleri’nde (GAT) görevli Abdülkadir Kapan (Ağır Vasıta Şoförü), Koray Kızıl (Vinç Operatörü), Mustafa Gök (Lastik Ustası), Serdar Evren (Tahmil Tahliyeci), Tacettin Özdemir (Tamir Bakım Ustası), Ümit Boran (Ağır Vasıta Şoförü) ve Nihat Renci (Dozer Operatörü) yer aldı.

GAT Tesis Müdürü Abdullah Ay, Personel ve İdari İşler Şefi Volkan Ersoy ve Ambar Şefi Ali Ercan Ataselim de organizasyonu koordine etti. Tekfen İnşaat, ayrıca Bodrum Belediyesi’ne yangın söndürme tüpü, yangın battaniyesi, kazma, kürek, el feneri, projektör ve koruyucu kıyafet/eldivenlerden oluşan ayni destekte bulundu.

Tekfen Vakfı ve Toros Tarım'dan da destek

Tekfen Vakfı da ihtiyaç duyulan yangın bölgelerine gönderilmek üzere Beşiktaş Arama ve Kurtarma Derneği’ne (BUSAR) malzeme yardımında bulundu. Toplam 209 bin TL tutarındaki yardım paketinde çok sayıda el feneri, ledli ışıldak ve aydınlatma üniteleri, ağaç kesme motoru, çanta tipi jeneratör, şişme yatak ve aleve karşı koruyucu giysiler yer aldı. Toros Tarım ise yangın bölgesine aleve dayanıklı iş kıyafetleri ve yangın söndürme ekipmanlarından oluşan yaklaşık 100 bin TL tutarında malzeme gönderdi.

YARDIM EKİPLERİ ANLATIYOR...


ABDÜLKADİR KAPAN

Ağır Vasıta Şoförü

“Yangın, televizyonda göründüğü gibi olmuyormuş!”

6 yıldır ağır vasıta şoförü olarak Tekfen’de çalışıyorum. Kadirli bölgesinde yangın çıkınca amirlerimiz bizi oraya yönlendirdi. Biz bölgeye ulaştığımızda yangın hâlâ devam ediyordu. Etrafta büyük bir koşuşturmaca vardı. Herkes elinden geldiğince, gücünün yettiğince bir şeyler yapmaya çalışıyordu. Biz dozerlerle arozözlerin gidemeyeceği yerlere yol açtık. Bir yandan da yangın devam ediyordu. Yangının içindeydik. Yangın, televizyonda göründüğü gibi olmuyormuş. İçine girince ne kadar vahim bir durum olduğunu daha iyi görebiliyorsun. Canlı canlı görünce insanın içi acıyor.

Oradaki vatandaşların duyarlılığı beni çok etkiledi. Zengini fakiri, köylüsü kentlisi ile herkesin elinden geleni yapması, köylülerin yemek yapıp orada yangına müdahale edenleri doyurması, susuz bırakmaması, o birbirine olan bağlılık bence unutulmaz.

KORAY KIZIL

Vinç Operatörü

“Halkın birbiriyle dayanışmasını görmek çok duygulandırdı”

2004’ten beri Tekfen’de, 10 seneden bu yana da GAT’ta çalışıyorum vinç operatörü olarak. Olay yerinde bizi bölgenin orman işletme müdürü karşıladı. Afet bölgesindeki toplanma merkezine gittik. Halkın çok büyük bir desteği vardı. Bazılarının evleri yanıyordu, ağlayanlar vardı. Göz gözü görmüyordu. Kozalaklar patlayıp birkaç yüz metre sıçrıyor, düştüğü yeri yakmaya başlıyordu. Arkamızda önümüzde bir anda alevler çıkıyordu. İtfaiyecilerin bize büyük desteği oldu. Her yerden gelmiş itfaiyeciler vardı. Onlarla irtibat halinde hareket ettik. Bize gösterdikleri yerlerde dozerle itfaiye araçlarına yol açtık.

Birçok elbise, yiyecek yardımı geldi bölgenin halkına. Yanan evleri tespit ettiler, onlara erzak yardımı yapıldı. Antep’ten, Urfa’dan gelenler vardı yardım için. Yeme içme sıkıntısı hiç hissedilmedi. Halkın birbiriyle dayanışmasını görmek çok duygulandırdı bizi. Tüylerimiz diken diken oldu. Biz de hiç uyumadan sabaha kadar bekledik, bir yardım isteği gelirse diye. İnşallah bir daha böyle bir olay yaşamayız.

MUSTAFA GÖK

Lastik Ustası

“Büyük bir felaket manzarası vardı!”

2000 yılından beri Tekfen’de çalışıyorum. GAT tesislerinde lastik ustası olarak görev yapıyorum. Yangın alanına gittiğimizde büyük bir felaket manzarası vardı. AFAD Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda elimizden geldiği kadar biz de çalışmalara katıldık. Bütün halkın kenetlenmesi, büyük bir birlik beraberlik içinde çalışılması, herkesin birbirine yardımcı olması milletçe ne kadar güçlü bir yapıya sahip olduğumuzu gösterdi. Beni duygusal olarak çok etkiledi. Evet yangın vardı ama 7’den 70’e herkes büyük bir yardımlaşma içinde çalışıyordu. Yangının üzüntüsü bir yana, bu çok güzel bir duygu uyandırdı bende.